play

Yön uutiskooste: Syksyn ylioppilaskirjoitusten tulokset tiedetään tänään, Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle

Kuva: Mandel Ngan / Lehtikuva

Koonneet: Arttu Mäkelä ja Ville Väänänen / STT

Syksyn ylioppilastutkinnon tulokset selviävät tänään. Ylioppilastutkintolautakunta lähettää tulokset kouluihin aamuyhdeksältä.

Kirjoitukset järjestettiin syyskuussa. Tutkintoon oli ilmoittautunut kaikkiaan runsaat 44 000 kokelasta. Eniten ilmoittautumisia oli aiempaan tapaan englannin pitkän oppimäärän kokeeseen.

Ylioppilastutkinto on viettänyt juhlavuotta, sillä elokuussa tuli kuluneeksi 170 vuotta, kun keisari Nikolai I vahvisti säännökset kirjallisista kokeista yliopistojen suullisten pääsykuulusteluiden rinnalle. Tuolloin kokeet myös sidottiin lukion oppimäärään.

Yhdysvaltain presidentti Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle. Biden puhui keskiviikkona myöhään Suomen aikaa Valkoisessa talossa.

Biden nosti esiin, että median ja asiantuntijoiden povaamaa punaiseksi aalloksi kutsumaa republikaanien murskavoittoa ei tullut. Biden oli kuvaillut aiemmin välivaaleja demokratian puolustajien ja maan edellisen presidentin Donald Trumpin tukijoiden väliseksi taistoksi.

Biden lisäsi Yhdysvaltojen demokratiaa koetellun viime vuosina, mutta yhdysvaltalaiset osoittivat jälleen kerran demokratian olevan osa heitä. (Lähde: AFP)

Biden sanoo vahvistavansa alkuvuodesta hakeeko hän jatkokautta presidenttinä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että hänellä on aikeita hakea jatkokautta presidenttinä, mutta aikoo päättää asiasta varmuudella vasta varhain ensi vuonna.

Bidenin omalla demokraattipuolueella on sujunut odotettua paremmin eilisissä välivaaleissa. Istuvan presidentin puolue menettää presidenttikauden puolivälissä järjestettävissä välivaaleissa tavallisesti useita paikkoja maan kongressissa.

Presidentin mukaan jatkokausi Valkoisessa talossa on kuitenkin ollut hänen ja hänen puolisonsa Jill Bidenin aikeena siitä huolimatta, mikä välivaalien lopputulos olisi. (Lähde: AFP)

Amnesty: Venäjän pakkosiirrot Ukrainassa todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan

Venäjän joukot ovat pakkosiirtäneet ukrainalaisia siviilejä miehitetyiltä alueilta toisille sekä edelleen Venäjälle, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan. Pakkosiirrot ovat olleet niin systemaattisia ja laajoja, että kyseessä on Amnestyn mukaan todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan.

Osa siviileistä on joutunut pakkosiirtojen yhteydessä suodatusprosessiin, jonka aikana Venäjän joukot ovat kiduttaneet heitä.

Venäjän joukot ovat myös pakkosiirtäneet lapsia, vanhuksia ja vammaisia ihmisiä, jotka ovat paenneet kodeistaan Venäjän miehityksen edetessä.

Amnesty vaatii, että YK tutkii Venäjän joukkojen tekemiä pakkosiirtoja rikoksena ihmisyyttä vastaan.

Presidentti Biden: Elon Muskin ulkomaiset kytkökset tarkastelun arvoisia

Miljardööri Elon Muskin ulkomaiset yhteistyökuviot ja suhteet ovat tarkastelun arvoisia, arvioi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden toimittajille.

Presidentti sanoi, ettei hänen kommenttinsa mahdollisesta selvityksestä tarkoita, että Muskin toimet olisivat välttämättä sopimattomia.

Viime kuussa yhdysvaltalaismediat kertoivat, että Bidenin hallinto olisi harkinnut mahdollista kansallisen turvallisuuden selvitystä muun muassa Muskin Twitter-kauppaan liittyen. Muun muassa Insiderin ja Reutersin mukaan Valkoinen talo on kiistänyt väitteet.

44 miljardin dollarin suuruista yrityskauppaa ovat tukeneet ainakin Saudi-Arabian kuningasperheeseen kuuluva liikemies ja Qatarin valtion sijoitusrahasto. (Lähde: AFP)

Wall Streetin pörssit sulkeutuivat laskussa, pääindeksit pari prosenttia pakkasella

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit sulkeutuivat keskiviikkona laskussa. Teollisuusindeksi Dow Jones oli päivän päätteeksi 2,0 prosenttia pakkasella. Laaja-alainen S&P 500 oli laskussa 2,1 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 2,5 prosenttia.

Pörssit olivat olleet kolme päivää nousussa, mutta demokraattien odotettua parempi menestys Yhdysvaltain välivaaleissa on lisännyt paineita arvopaperimarkkinoilla.

Republikaanit hivuttautuvat kuitenkin kohti enemmistöä edustajainhuoneessa, ja demokraateilla on vielä mahdollisuus pitää senaatti hallussaan. Tällainen jakautunut kongressi koetaan markkinoiden kannalta suopeaksi.

Pörssitunnelmiin on vaikuttanut myös myllerrys kryptovaluuttamarkkinoilla. (Lähde: AFP)

Florida otti 3-0-kotivoiton Carolinasta - Barkov teki ylivoimamaalin

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers otti kotikaukalossaan voiton Carolina Hurricanesista.

Isännät luistelivat 1–0-johtoon Nick Cousinsin avausmaalilla, jonka hän teki, kun ottelua oli takana reilut yhdeksän minuuttia.

Maalittoman toisen erän jälkeen Floridan johtoa lisäsi päätöserän puolivälin tienoilla ylivoimamaalillaan joukkueen suomalaiskippari Aleksander Barkov.

Loppulukemat viimeisteli tyhjään maaliin aivan ottelun viime sekunneilla Sam Bennett, jonka 3–0-maalista kirjautti syöttöpisteen Anton Lundell.

Carolinan maalia vahti ottelussa suomalaisveskari Antti Raanta, joka torjui ottelun aikana yhteensä 33 kertaa. Kotijoukkojen maalilla nollapelin torjui Spencer Knight.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi