play

Yön uutiskooste: Vanhemmat ja kätilöt näkevät puutteita perhe- ja synnytysvalmennuksessa, Pohjois-Kreikassa pudonnut rahtilentokone

Joanna Jokela ja Olavi-vauva nauttivat kesästä Mannerheimin Lastensuojeluliiton vauvakerhossa.

Joanna Jokela ja Olavi-vauva nauttivat kesästä Mannerheimin Lastensuojeluliiton vauvakerhossa. Kuva: Tarja Repo / Lehtikuva

Koonneet: Elias Peltonen ja Milja Rämö / STT

Perhe- ja synnytysvalmennusten tavoitteet eivät vanhempien mielestä toteudu kaikilta osin, kertoo Aalto-yliopistossa tehty selvitys.

Eniten jäätiin kaipaamaan vahvistusta vanhempien keskinäisessä vuorovaikutuksessa ja odotusajan terveyden edistämistä. Parhaan arvosanan sai synnytyksen normaalin fysiologisen kulun ymmärtäminen, jonka runsaat puolet vastaajista katsoi saavuttaneensa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on määritellyt tavoitteet äitiysneuvolaoppaassaan.

Myös kätilöt näkivät puutteita synnytykseen valmistautumisessa. Verkkokyselyt vanhemmille ja kätilöille tehtiin hieman ennen koronapandemiaa. Kyselyihin vastasi 538 perhettä ja 49 kätilöä.

Pohjois-Kreikassa pudonnut rahtilentokone

Pohjois-Kreikassa putosi rahtilentokone myöhään lauantai-iltana, kertoo kreikkalainen uutistoimisto ANA.

Medialähteiden mukaan Serbiasta Jordaniaan matkalla ollut kone oli aiemmin pyytänyt lupaa hätälaskeutumiselle Pohjois-Kreikan Kavalan kaupungin lentokentälle. Virallista tietoa koneessa olleiden määrästä ei ole, mutta Kreikan yleisradio ERT:n mukaan koneessa olisi ollut kyydissä kahdeksan ihmistä.

Silminnäkijöiden mukaan kone oli jo tulessa ennen sen putoamista lähelle Kavalan kaupunkia.

ERT:n on näyttänyt onnettomuuspaikalta kuvaa palavasta koneesta. (Lähde: AFP)

Marokon pohjoisosissa jatketaan laajojen maastopalojen sammutustöitä

Marokossa jatketaan sunnuntaina taistelua maan pohjoisosissa raivoavia maastopaloja vastaan.

Paikallisviranomaiset kertoivat lauantaina hälyttäneensä paikalle lisää palomiehiä ja sotilaita tukahduttamaan neljä päivää palaneita maastopaloja.

Noin 4 700 hehtaarin alueella palaneet maastopalot ovat vaatineet ainakin yhden kuolonuhrin. Yli tuhat perhettä on myös evakuoitu alueen kylistä maastopalojen alta.

Kuuma ja tuulinen sää on vaikeuttanut palojen saamista hallintaan. Sunnuntaina lisäjoukkojen ja suotuisammaksi ennustetun sään uskotaan helpottavan sammutustoimia. (Lähde: AFP)

Suomi jäi Saksan jalkoihin - EM-pelit päättyivät 0-3-tappioon

Suomi hävisi Saksalle 0–3 jalkapallon naisten EM-turnauksen viimeisessä pelissään. Suomi hävisi kaikki kolme alkulohkopeliään, ja maaliero otteluista oli 1–8. Saksa ja Tanskan tänään voittanut Espanja etenevät lohkosta jatkoon.

Saksan maalit Milton Keynesissä tekivät Sophia Kleinherne, Alexandra Popp ja Nicole Anyomi. Suomi puolusti sinnikkäästi, mutta Saksa vei ottelun maalintekoyritykset 32–2 ja marssi helppoon voittoon.

Golffarit Castren ja Tan sijoittuivat toiseksi LPGA-kiertueen parikilpailussa

Suomen Matilda Castren ja hänen malesialaisparinsa Kelly Tan ottivat toisen sijan golfin naisten LPGA-kiertueen parikilpailussa Yhdysvalloissa.

Parivaljakon yhteistulos oli viimeisen kierroksen jälkeen 21 alle parin. Castren ja Tan jäivät viisi lyöntiä kisan voittaneesta yhdysvaltalaisparista Jennifer Kupchosta ja Lizette Salasista.

Kakkossija on Castrenin uran toinen LPGA-kiertueella.

Tervo ja Kosonen kamppailevat moukarinheiton MM-mitaleista

Suomen Krista Tervo ja Silja Kosonen kilpailevat moukarinheiton MM-mitaleista Yhdysvaltain Eugenessa tänään illalla Suomen aikaa. Naisten moukarifinaali alkaa Suomen ajassa kello 21.35.

Tänä vuonna Suomen ennätyksen 74,40 heittänyt Tervo oli karsinnan yhteistuloksissa kolmas. Tervon toinen karsintaheitto kantoi 73,83.

Kosonen sijoittui karsinnassa seitsemänneksi 72,15 metrin kiskaisullaan.

Japanin joukkueessa paljastui seitsemän koronatartuntaa

Japanin joukkueessa on paljastunut seitsemän koronatartuntaa Eugenen MM-kisoissa. Kaikki tartunnat liittyvät maan maratonjoukkueeseen. Positiiviset koronatulokset on todettu kahdella urheilijalla, neljällä maratoonareiden huoltajalla ja ryhmän päävalmentajalla.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA, kisajärjestäjät ja Japanin yleisurheiluliitto ilmoittivat koronatartunnoista yhteisessä tiedotteessa varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Positiivisen koronanäytteen antaneet urheilijat on eristetty Yhdysvaltain Oregonin terveysviranomaisten määräysten mukaisesti viideksi päiväksi.

Kerley johdatti Yhdysvallat kolmoisvoittoon miesten satasen MM-finaalissa

Yhdysvaltain Fred Kerley voitti miesten 100 metrin juoksun maailmanmestaruuden yleisurheilun MM-kilpailuissa Eugenessa. Hänen voittoaikansa sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa juostussa finaalissa oli 9,86.

Maanmies Marvin Bracy johti kilpailua, mutta Kerley puristi ohi viimeisten viiden metrin aikana. Bracyn aika oli 9,88. Trayvon Bromell täydensi yhdysvaltalaisten riemun ja otti pronssia ajalla 9,88. Yhdysvallat otti satasella kolmoisvoiton myös Helsingissä 1983 ja Tokiossa 1991.

Kerley, 27, on juossut ratasuoran tällä kaudella nopeimmillaan aikaan 9,76, joka on kauden kärkinoteeraus koko maailmassa. Alkuerissä hän porhalsi ajan 9,79 ja välierissä 10,02.

Tokion olympiavoittaja Jacobs jätti välistä 100 metrin MM-välierät reisiongelmien vuoksi

Viime vuonna Tokiossa kaksi olympiakultaa voittanut Italian Lamont Marcell Jacobs jätti 100 metrin välierät väliin yleisurheilun MM-kisoissa.

Italian kisajoukkueen lääkäri kertoi Italian yleisurheiluliiton tiedotteessa syyksi Jacobsin ongelmat oikean reiden kanssa. Liitto tiedotti Jacobsin vetäytymisestä vain muutama tunti ennen välierien alkua Suomen aikaa sunnuntain vastaisena yönä.

Jacobs voitti Tokiossa olympiakultaa miesten 100 metrin juoksussa sekä 4x100 metrin pikaviestissä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi