play

Yön uutiskooste: Venäjän Lavrovin mukaan kolmannen maailmansodan uhka on todellinen, poikkeuksellinen murhaoikeudenkäynti päättyy tänään

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa, että kolmannen maailmansodan uhka on todellinen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa, että kolmannen maailmansodan uhka on todellinen. Kuva: Lehtikuva

Koonneet: Kirsti Karttunen ja Anssi Rulamo / STT

Britannian puolustusministeriö: 15 000 venäläissotilasta kuollut hyökkäyssodan aikana

Britannian puolustusministeriön arvion mukaan 15 000 venäläistä sotilasta on kuollut Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aikana. Britannian puolustusministeri Ben Wallace kertoi tiedoista maan parlamentin alahuoneelle maanantaina.

Aiheesta kirjoittaa muun muassa New York Times.

Puolustusministeriön arvio on korkea verrattuna sotilasliitto Naton kuukauden takaiseen arvioon, jonka mukaan venäläissotilaita olisi kuollut 7 000–15 000. Ukrainan arvio sen sijaan on huomattavasti korkeampi, sen mukaan venäläissotilaita olisi kuollut noin 21 900.

Britannian puolustusministeriön arvion mukaan Venäjä on myös menettänyt hyökkäyssodassa yli 2 000 panssaroitu ajoneuvoa sekä yli 60 helikopteria ja hävittäjää.

Lavrov: Kolmannen maailmansodan uhka on todellinen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa, että kolmannen maailmansodan uhka on todellinen.

Lavrov sanoi venäläiselle uutistoimisto Interfaxille, että vaara on vakava eikä sitä voi aliarvioida.

Lavrov sanoi myös, että Venäjä jatkaa rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa. Hän kuitenkin syytti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä siitä, että tämä vain teeskentelee neuvottelevansa. (Lähde: AFP)

Media: Transnistriassa räjähdyksiä, Moldovan mukaan alueelle yritetään luoda levottomuuksia tarkoituksella

Transnistrian separatistialueella Moldovassa on tänään tapahtunut räjähdyksiä, kertoo muun muassa Deutsche Welle.

Moldovan hallinnon mukaan Tiraspolissa olisi heitetty kranaatteja kohti paikallista turvallisuusviranomaisten rakennusta. Moldovan mukaan iskun tarkoituksena on luoda tekosyy alueen turvallisuustilanteen heikentämiseksi.

Iskussa ei ilmeisesti loukkaantunut tai haavoittunut ketään. Tekijästä ei ole tietoa, mutta Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä olisi lavastanut iskun, kertoo verkkolehti Kyiv Independent.

Venäjä aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa on myös Moldovassa pelätty Venäjän aggressiota.

Raportti: Hiili yhä ykkösuhka maailman ilmastotavoitteille

Hiili on yhä ykkösuhka maailmanlaajuisille ilmastotavoitteille, kertoo tiistaina julkistettu raportti.

Hiili on ilmaston lämpenemistä eniten aiheuttava fossiilinen polttoaine ja se aiheutti vuonna 2021 ennätykselliset hiilidioksidipäästöt, vaikka raportin mukaan rakenteilla olevien hiilivoimaloiden lukumäärä väheni saman vuoden aikana.

Valtaosa uusista hiilivoimaloista on otettu käyttöön Kiinassa, joka on luvannut lopettaa uusien hiilivoimaloiden rahoituksen muissa maissa.

Raportin mukaan uusien hiilivoimaloiden rakentaminen on ilmastonmuutoksen kannalta kestämätöntä. YK:n mukaan olemassa olevista hiilivoimaloista tulisi myös luopua mahdollisimman nopealla aikataululla.

Maailmassa oli yli 2 400 hiilivoimalaa. (Lähde: AFP)

Poikkeuksellinen murhaoikeudenkäynti melkein 30 vuotta kadoksissa olleen lakimiehen tapauksesta päättyy tänään

Poikkeuksellinen murhaoikeudenkäynti liki 30 vuoden takaisista tapahtumista päättyy tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Lähes 70-vuotiasta miestä syytetään Turussa vuonna 1994 kadonneen lakimiehen murhasta. Lakimiehen ruumis löytyi viime kuussa merestä Turun Airiston alueelta.

Mies on kiistänyt syytteen.

Oikeudessa kuullaan tänään uusia todistajia sekä osapuolten loppulausunnot. Sen jälkeen käräjäoikeus jää pohtimaan ratkaisuaan.

Taaperonsa murhasta tuomitun texasilaisäidin teloitus siirtyy

Yhdysvalloissa Texasissa tuomioistuimen päätös on lykännyt 2-vuotiaan tyttärensä murhasta tuomitun Melissa Lucion teloitusta. Lucio tuomittiin tyttärensä murhasta 14 vuotta sitten kiistanalaisen oikeuskäsittelyn päätteeksi.

Taaperon mustelmien peittämä ruumis löytyi perheen kodista, mutta kuolema oli Lucion mukaan seurausta pari päivää aiemmin sattuneesta putoamisesta portaista. Lucion mukaan poliisi pakotti hänet tunnustamaan.

53-vuotias Lucio oli määrä teloittaa tappavalla ruiskeella keskiviikkona. Tuomioistuimen päätös ainoastaan lykkää teloitusta, sillä sen perusteella alempi tuomioistuin tarkastelee uusia todisteita.

Liigamestaruus katkolla Tapparalle Turussa

Jääkiekon miesten Suomen mestaruus on tänään katkolla ensimmäistä kertaa tämän kevään finaalisarjassa. Tapparalla on mahdollisuus sinetöidä mestaruus, jos se ottaa vierasvoiton TPS:stä Turussa.

Tappara siirtyi finaalisarjassa 3–0-johtoon maanantaina voittamalla TPS:n maalein 3–1. Tamperelaisilla on siis mahdollisuus viedä loppuottelut suoraan voitoin 4–0.

Tappara juhli Suomen mestaruutta viimeksi keväällä 2017, TPS vuonna 2010. SM-kulta olisi Tapparalle 11:s SM-liigan aikakaudella ja yhteensä 18:s.

Neljäs loppuottelu alkaa kello 18.30.

Boston lähetti Brooklynin ja Kevin Durantin kesälomille

Boston Celtics on edennyt koripallon NBA:n pudotuspeleissä ensimmäisenä joukkueena toiselle kierrokselle.

Boston kukisti vieraskentällä Brooklyn Netsin lukemin 116–112 ja voitti ottelusarjan suoraan voitoin 4–0.

Brooklynin supertähti Kevin Durant teki peräti 39 pistettä, mutta ei pystynyt enää venyttämään ottelusarjaa. Celticsin tehomies Jayson Tatum upotti 29 pistettä.

Vuosi sitten Brooklyn pudotti Bostonin ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi