play

Yön uutiskooste: Voimakkaita ukkospuuskia ja rankkasateita voi tulla perjantaina ja lauantaina, yli puolet suomalaisista nostaisi alkoholi- ja tupakkaveroa

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Koonnut: Arttu Mäkelä / STT

Voimakkaat ukkospuuskat ovat mahdollisia eri puolilla Suomea tämän ja huomisen päivän aikana, varoittaa Ilmatieteen laitos. Lisäksi rankat sadekuurot voivat aiheuttaa paikoin vahinkoa.

Rankkasateita ja ukkospuuskia voi esiintyä tänään maan keskiosassa ja Kainuussa ja illalla myös etelämpänä ja lännessä. Rankat sadekuurot voivat aiheuttaa paikallista veden tulvimista.

Ukkosiin voi liittyä myös erittäin voimakkaita tuulenpuuskia etenkin perjantai-illalla saapuvan säärintaman yhteydessä, Ilmatieteen laitos kertoo.

Lämmin alkukesä on vahvistanut pölyttäjähyönteisten määrää, asiantuntija uskoo

Kuluva kesä on toistaiseksi ollut tarpeeksi lämmin ja helteinen, jotta perhoset, kimalaiset ja muut pölyttäjähyönteiset voivat tehdä elintärkeää työtään.

Näin kertoo biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) STT:lle. Hän ennustaa monien pölyttäjien kantojen vahvistuvan.

Syke koordinoi koko maan kattavaa pölyttäjäseurantaa, joka on vielä käynnissä, mutta alustavasti tilanne näyttää Lumiaron mukaan lupaavalta. Seurannan tulokset julkaistaan elokuun puolivälin aikoihin.

Yli puolet suomalaisista nostaisi alkoholi- ja tupakkaveroa - veronalennusten uskotaan tuovan enemmän hyvinvointia kuin veronkorotusten

Lähes kolme viidestä suomalaisesta katsoo, että veronalennukset ovat veronkorotuksia parempi tapa lisätä ihmisten hyvinvointia, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta.

Yli puolet suomalaisista korottaisi alkoholi- ja tupakkaveroa. Toiseksi eniten kannatusta kerää pääomatuloveron kiristäminen.

Mielipiteet eivät ole muuttuneet paljon vuodesta 2020. Hieman aiempaa enemmän kannatusta saavat pääomatuloveron korottaminen sekä valmisteverojen, kuten polttoaineverojen, alentaminen.

Kyselyyn vastasi yli 1 000 suomalaista, ja sen toteutti Kantar TNS. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Sri Lankalla viranomaiset tekivät ratsian protestileiriin, vaikka mielenosoittajat olivat jo luvanneet poistua paikalta

Sri Lankalla viranomaiset tekivät ratsian maan suurimmassa kaupungissa Colombossa sijaitsevaan protestileiriin, vaikka aktivistit olivat jo luvanneet poistua paikalta. Ratsiaan osallistuneet sotilaat ja poliisit purkivat presidentin palatsin eteen pystytetyn leirin ja häätivät aktivistit leiristä.

Ratsia tehtiin vain päivä sen jälkeen, kun veteraanipoliitikko Ranil Wickremesinghe vannoi virkavalansa ennennäkemättömän talouskriisin keskellä rämpivän maan uutena presidenttinä.

Wickremesinghe korvasi tehtävässä maan edellisen presidentin Gotabaya Rajapaksan, jonka mielenosoittajat olivat saaneet painostettua jättämään tehtävänsä. (Lähde: AFP)

Helleaalto on moukaroinut osia Yhdysvalloista ja viikonloppuna paahteen odotetaan kovenevan entisestään

Yhdysvalloissa on annettu osia maasta moukaroineen helleaallon vuoksi varoituksia jo yli sadalle miljoonalle ihmiselle, ja viikonloppuna paahteen odotetaan kovenevan entisestään. Monissa osissa maata lämpötilojen ja ilmankosteuden odotetaan nousevan tukahduttaviin korkeuksiin.

Painostavan helteen odotetaan väistyvän maan etelä- ja itäosissa ensi viikolla, mutta maan luoteisosissa korkeapaineen odotetaan nostavan lämpötiloja 10–15 astetta tavanomaista korkeammalle.

Helleaalto on kurittanut myös Eurooppaa ja johtanut siellä satoihin kuolemiin. Korventava sääilmiö alleviivaa sitä, miten ilmastonmuutos uhkaa suorasti myös vauraampia valtioita. (Lähde: AFP)

Eveliina Määttänen karsiutui 800 metrin alkuerissä

Eveliina Määttänen on karsiutunut jatkosta 800 metrin alkuerissä Eugenen MM-kisoissa. Määttänen sijoittui alkuerässään kuudenneksi ajalla 2.02,68. Erien aikavertailussa hän oli 32:s.

Välieriin pääsi kunkin alkuerän kolme parasta ja sen jälkeen erien kuusi parasta aikavertailun perusteella.

Etelätalo ja Keränen jäivät MM-kisoissa metrikaupalla keihään karsintarajasta

Lassi Etelätalo ja Toni Keränen jäivät selvästi keihäänheiton karsintarajasta Eugenen MM-kisoissa. Etelätalo oli ensimmäisessä karsintaryhmässä kuudes tuloksella 80,03 ja Keränen yhdeksäs tuloksella 78,52.

Ensimmäisessä ryhmässä vain intialainen olympiavoittaja Neeraj Chopra ja Tshekin Jakub Vadlejch ylittivät 83,50 metrin karsintarajan. Chopra heitti karsinnassa keihään 88,39 metriin. Vadlejchin tulos oli 85,23.

Oliver Helander heittää toisessa karsintaryhmässä.

Saksa varmasti välieriin, oma maali yhä koskematon

Jalkapallon naisten EM-kisoissa selvisi toinen välieräjoukkue Englannin jälkeen, kun Saksa voitti puolivälieräottelussa Itävallan 2–0 Lontoossa myöhään torstaina.

Saksa siirtyi 25. minuutilla 1–0-johtoon Lina Magullin ovelalla osumalla.

Saksan toinen maali syntyi 90. minuutilla Itävallan maalivahdin Manuela Zinsbergerin virheestä. Maalivahti laukoi pallon päin Saksan pelaajaa, jolloin pallo kimposi Itävallan maaliin.

Saksa on pelannut turnauksessa nyt neljä ottelua eikä se ole päästänyt maaliakaan. Seuraavaksi Saksa kohtaa välierässä lauantain Ranska–Hollanti-puolivälierän voittajan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi