play

Sanna Marinin rasismikommentti kirvoitti protesteja perussuomalaisilta – "Arvopohjassamme ei ole salattavaa, puolustamme Suomea ja suomalaisuutta", Riikka Purra kuittasi

Petteri Orpo (kok.) ja Sanna Marin (sd.) kohtasivat perjantaina Politiikan toimittajien väittelytilaisuudessa. Pääministeri Marin väitti samassa yhteydessä perussuomalaisten olevan avoimesti rasistinen puolue.

Petteri Orpo (kok.) ja Sanna Marin (sd.) kohtasivat perjantaina Politiikan toimittajien väittelytilaisuudessa. Pääministeri Marin väitti samassa yhteydessä perussuomalaisten olevan avoimesti rasistinen puolue. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ilkka Hemmilä / STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) aiheutti perussuomalaisten keskuudessa protestiaallon nimittämällä puoluetta avoimesti rasistiseksi.

Perjantaina politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa Marin viittasi asiaan puolueen yksittäisten kansanedustajien puheiden perusteella.

–  Se on tosiasia. En ymmärrä, miksi meidän poliitikkojen täällä Suomessa pitäisi jotenkin hymistellä tai leikkiä, että nämä asiat ja puheet eivät ole totta, ikään kuin niitä ei olisi sanottu.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoo olevansa hyvin ylpeä perussuomalaisesta ihmiskäsityksestä ja arvopohjasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Arvopohjassamme ei ole salattavaa, hävettävää, hämärää. Olemme kansallismielinen ja isänmaallinen puolue; puolustamme Suomea ja suomalaisuutta, Purra kirjoitti Twitter-tilillään.

Myös useat perussuomalaisten rivikansanedustajat puuttuivat Marinin kommenttiin. Sanna Antikainen kaipasi pääministeriltä esimerkkejä, ja Vilhelm Junnila kuvaili Marinin esiintymistä raivokohtaukseksi.

Tilaisuudessa Marin viittasi perussuomalaisten esitykseen rajata sosiaaliturvaa henkilön kansalaisuuden perusteella.

Perjantain tilaisuus oli debatti Marinin ja pitkään gallup-kärjessä kulkeneen kokoomuksen Petteri Orpon välillä. Keskustelu oli monin paikoin kiihkeää, kun osallistujat kilpailivat puheenvuoroista ja haastoivat toistensa sanomisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilaisuuden alussa huomion nappasi aiempi keskustelu mahdollisista hallituskokoonpanoista. Marin sanoi debatissa, että SDP:n vaalivoitto on ainoa tapa aidosti estää oikeistohallituksen muodostuminen Suomeen. Hän väitti, että kulisseissa on lähdetty hakemaan yhteistyötä kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken.

Orpo kiisti, että hallitusneuvotteluita olisi käyty etukäteen, eikä hänen mukaansa niin tule tehdä. Hänen mukaansa kansan pitää antaa ensin puhua vaaliuurnilla.

–  En pidä yhtään viisaana, että etukäteen suljetaan jokin puolue ulkopuolelle, Orpo sanoi.

Marin on sanonut, ettei näe SDP:tä ja perussuomalaisia samassa hallituksessa. Hän perusteli poissulkemista äänestäjien kuluttajansuojalla, joka perustuu eri puolueiden erilaisiin linjauksiin ja arvoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Marin ja Orpo sanailivat vauhdikkaasti myös taloudesta.

Pääministeri toisti tentissä ahkerasti sanaa "vuorineuvos", jolla hän viittasi kokoomuksen myös suurituloisille ajamiin tuloveron alennuksiin. Hän kertoi SDP:n kannattavan verohelpotuksia pieni- ja keskituloisille ja syytti kokoomuksen kohdistavan leikkaukset näihin ryhmiin.

–  Te esitätte kaikkein köyhimmille keppiä, jotta voitte rahoittaa vuorineuvosten veronalennukset, Marin syytti.

Orpo vastasi sanomalla, että Suomessa tuloverotuksessa on melkein maailman kovin progressio, joka johtaa korkeisiin veroihin suurituloisille.

–  Kokoomuksen ykköstavoitteita on työn, eläketulon ja ansiotulon verotuksen keventäminen, ja me tulemme pitämään siitä kiinni, hän sanoi.

Erimielisyyksistä huolimatta osapuolet eivät sulkeneet pois yhteisen hallitusyhteistyön mahdollisuutta. Orpo näki SDP:n kanssa yhteistä pohjaa esimerkiksi koulutus-, ympäristö- ja Eurooppa-politiikassa. Myös Marin sanoi, että puolue on valmis neuvottelemaan kokoomuksen kanssa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi