play

Laillisuusvalvoja torppasi hallituksen kaavailemat rajatiukennukset – Sisäministeri: "Emme voi jäädä seisoskelemaan tumput suorina"

Kuva: Hannu Huttu / Lehtikuva

STT

Apulaisoikeuskansleri pysäytti tiistaina itärajan rajoitustoimia tiukentavan hallituksen esityksen, koska siinä ei olisi riittävästi turvattu mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi toimittajille eduskunnassa, että rajatiukennuksia valmistellaan nyt toisella mallilla. Hän ei kuitenkaan sanonut, millaisella mallilla.

– Meidän tehtävämme on ensisijaisesti varmistaa suomalaisten turvallisuus ja kansalaisten turvallisuus. Siltä osin emme voi jäädä seisoskelemaan tumput suorina.

Apulaisoikeuskanslerin arvio ei pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan tarkoita sitä, että kaikki olisi tässä vaiheessa pysähtynyt, sillä muitakin malleja on ja työ jatkuu. Hänen mukaansa asia tuo hetken viivästyksen.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen arvioi tiistaina sisäministeriön valmisteleman päätösluonnoksen, muistioluonnoksen ja salassa pidettävän muistion. Puumalaisen mukaan ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ole oikeudellisia edellytyksiä.

– Asiakirjat eivät sisällä riittäviä takeita sille, että päätöksellä säilytettäisiin perustuslaissa, EU:n oikeudessa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja muissa ihmisoikeusasiakirjoissa turvattu aito ja tehokas mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua, Puumalainen sanoi päätösluonnoksesta.

Oikeuskanslerinvirasto toimitti STT:lle Puumalaisen vastauksen sisäministeriön kannanottopyyntöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallitus on pyrkinyt vastaamaan itärajan tilanteeseen uusilla toimilla, joilla olisi riittävästi vaikuttavuutta.

STT kertoi jo maanantaina saamiensa tietojen mukaan, että sisäministeriössä on valmisteltu kahta eri vaihtoehtoa. Yksi vaihtoehto on ollut se, että itäraja suljettaisiin kokonaan, ja toinen vaihtoehto on lievempi.

– Tällä nykyisellä toimenpiteellä ei välttämättä saatu sitä lopputulemaa aikaiseksi, mikä oli taustalla (ajatuksena), kertoi eräs lähde tiistaiaamuna STT:lle.

Hän viittasi viime viikolla tehtyihin päätöksiin, joilla neljä itärajan rajanylityspaikkaa ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien.

Presidentti Sauli Niinistö on kutsunut puoluejohtajat keskiviikkona koolle keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Niinistö mainitsi asiasta jo maanantaina Varsovassa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Presidentti sanoi suosittelevansa Suomessakin unohtamaan teräväkielisyyttä, koska olemme hänen mukaansa kaikki samassa veneessä.

– Minulla on tässä tarkoitus keskiviikkona tavata vielä puolueiden puheenjohtajia ja käydä heidän kanssaan ihan avoimen keskustelun vaan pyrkimättä mihinkään sen kummempaan, ja katsotaan kuinka sekin sitten sujuu, Niinistö sanoi tilaisuudessa.

Järeämpiä toimia pohdittaessa hallitus on joutunut STT:n tietojen mukaan arvioimaan tarkkaan Venäjän toimintaa ja tavoitteita.

– On selvää, että Venäjän toimintapaletti on hyvinkin laaja, yksi lähde sanoi.

Hallitus päätti viime viikolla sulkea neljä rajanylityspaikkaa puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Orpo vieraili maanantaina Vartiuksessa ja sanoi Suomen tekevän tarvittaessa nopeasti lisätoimia, jos nykyinen toiminta itärajalla jatkuu.

Orpo antaa eduskunnalle rajaturvallisuutta koskevan pääministerin ilmoituksen torstaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi