play

Kansainvälinen media kysyi Suomen tulevalta presidentiltä itänaapurista – "En näe minkäänlaista viestintää Putinin tai Venäjän poliittisen johdon kanssa"

Kansainvälinen media oli kiinnostunut Venäjästä ja Suomen roolista Natossa.

Kansainvälinen media oli kiinnostunut Venäjästä ja Suomen roolista Natossa. Kuva: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Suomen seuraavaksi presidentiksi valituksi tullut kokoomuksen Alexander Stubb kertoi kansainväliselle medialle myöhään vaali-iltana, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa on vaikeaa saada aikaan minkäänlaista dialogia niin kauan, kun Venäjä jatkaa aggressiivista hyökkäyssotaansa Ukrainaa vastaan.

–  En näe minkäänlaista viestintää Putinin tai Venäjän poliittisen johdon kanssa lähitulevaisuudessa. Totta kai kaikki haluavat löytää tien rauhaan, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että tie rauhaan kulkee sotatantereen kautta, sanoi Stubb.

Kansainvälinen media oli kiinnostunut Venäjästä ja Suomen roolista Natossa. Stubbilta kysyttiin, voisiko hän puhua koko Naton liittokunnan puolesta Venäjän johdolle. Hän vastasi, ettei näe Suomen roolia Natossa Venäjän kautta.

Stubbilta kysyttiin myös suhteesta Turkkiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaalien tulosillassa Helsingin kaupungintalolla oli paikalla runsaasti kansainvälistä mediaa, jolle pidetyn lyhyen lehdistötilaisuuden aikana vain muutama toimittaja ehti esittää kysymyksensä Stubbille. Tämä vastasi pitkällisesti ensimmäisenä esitettyihin kysymyksiin.

Suomen vaaleja seurasi paikan päällä mediaa esimerkiksi Ruotsista, Norjasta ja Turkista.

Stubb on saanut voittonsa jälkimainingeissa useita onnitteluja ulkomailta. Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken intoutui onnittelemaan Suomen tulevaa presidenttiä.

–  Onnittelut presidentiksi valitulle Alexander Stubbille ja Suomen kansalle. Yhdysvallat odottaa innolla voivansa jatkaa kahdenvälisten suhteidemme vahvistamista ja yhteistyötä varmistaakseen transatlanttisen rauhan ja vaurauden, Blinken muotoili viestipalvelu X:ssä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjoismaisista johtajista ainakin Ruotsin ja Norjan pääministerit ovat onnitelleet Stubbia.

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin virallisella viestipalvelu X:n tilillä kirjoitetaan, että Suomi on Ruotsin läheinen ystävä ja liittolainen. Pääministeri odottaa tulevaa yhteistyötä ja odottaa tapaavansa Stubbin pian Ruotsissa.

–  Hyviä keskusteluja ja tiivistä yhteistyötä odotellessa, Stubbia niin ikään onnitellut Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe kirjoitti X:ssä.

Gahr Störe painotti niin ikään omassa viestissään maansa läheisiä välejä Suomeen, kuin teki myös Viron pääministeri Kaja Kallas.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kallas kuvasi X:ssä Suomen ja Viron olevan läheisiä ystäviä ja liittolaisia. Hän kirjoitti olevansa varma, että yhteistyö maiden välillä kehittyy aktiivisesti ja että valtioiden johtajat tulevat tapaamaan pian.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola on niin ikään onnitellut Stubbia presidentinvaalien voitosta. Metsola kirjoitti aiheesta suomenkielisen viestin X:ään. Viestissä hän kutsui Stubbia ystäväkseen.

–  Tunnen Alexin vakaana johtajana, ylpeänä suomalaisena ja sitoutuneena eurooppalaisena. Näinä vaikeina aikoina maailma tarvitsee lisää Alexia, hän kirjoitti.

Myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen onnitteli Stubbia voitosta. Hän kuvaa Stubbin johtajuuden, kokemuksen ja sitoutumisen Eurooppaan antavan EU:lle uuden, vahvan voimavaran.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel onnitteli Stubbia viestissään, jossa hän totesi Suomen olevan etulinjassa Euroopan turvallisuuden suhteen.

–  Kokemuksesi ja johtajuutesi tulevat olemaan voimavara vahvistamaan yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme näinä vaikeina aikoina -- voit luottaa EU:n täyteen tukeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onnitteli Stubbia X:ssä. Zelenskyi sanoo arvostavansa Stubbin vankkaa tukea Ukrainalle.

Zelenskyi näkee, että Ukraina ja Suomi vahvistavat kumppaneidensa kanssa koko Euroopan ja jokaisen maanosan valtion turvallisuutta.

Zelenskyi sanoo odottavansa innolla suhteiden sekä yhteisen näkemyksen edistämistä. Ukrainan presidentti kuvaa heidän jakavan yhteisen ajatuksen vapaasta, yhtenäisestä ja hyvin puolustetusta Euroopasta.

Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvä Venäjä ei näytä ainakaan toistaiseksi kommentoineen Stubbin valintaa presidentiksi. Voitto on kuitenkin noteerattu ainakin venäläisten uutistoimistojen Interfaxin ja Tassin sivuilla.

Interfax nosti esille ydinaseisiin liittyneen keskustelun ja kirjoitti muun muassa, että Stubb sallisi ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Jutussa kuvailtiin myös Stubbin kieltäytyvän diplomaattisuhteista ja poliittisista suhteista Venäjän kanssa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi