play

Yle: Lomakohteiden olosuhteista kerrotaan puutteellisesti – "En matkustaisi Välimeren maihin kesällä enää lainkaan"

Viime kesänä sääolosuhteet olivat poikkeukselliset muun muassa Kreikassa ja Rodoksella kärsittiin mittavista maastopaloista.

Viime kesänä sääolosuhteet olivat poikkeukselliset muun muassa Kreikassa ja Rodoksella kärsittiin mittavista maastopaloista. Kuva: Damianidis Eleftherios / Anadolu Agency / ABACAPRESSDamianidis Eleftherios / Anadolu Agency / ABACAPRESS

Henna Sotamaa-Leino

Tutkijoiden mukaan matkatoimistot kertovat lomakohteiden olosuhteista puutteellisesti, uutisoi Yle.

Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin erikoistunut tutkija Reija Ruuhela Ilmantieteenlaitokselta toteaa, että matkatoimistojen pitäisi kuvata lomakohteiden oloja tuoreimmilla tiedoilla sääolosuhteista.

– Itse en matkustaisi Välimeren maihin kesäkuukausina enää lainkaan. Kuumuuden lisäksi maastopalojen riski on suuri kuivina aikoina, Ruuhela sanoo Ylelle.

Ylen tietojen mukaan Suomen suurten matkatoimistojen kertomat lämpötilat perustuvat 30 vuoden mittaisiin ilmastollisiin vertailukausiin. Ruuhelan mukaan ilmastoriskejä kuvaisivat paremmin esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden keskiarvot lämpötiloista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaihtelusta ja ääriolosuhteista kertovat esimerkiksi erittäin kuumien päivien määrä ja kuumien jaksojen pituus. Terveyden kannalta olennainen mittari on terminen lämpömukavuusindeksi UTCI, joka kertoo, miltä kuumuus oikeasti tuntuu ihmisestä.

Ylen mukaan viime kesänä Etelä-Euroopassa oli ennätysmäärä äärimmäisen kuumarasituksen päiviä, jolloin kuumuuden tuntu nousi yli 46 celsiusasteen. Esimerkiksi Etelä-Espanjassa tällaisia päiviä oli 10–15.

Kuluttajansuojalaki sanoo, ettei myytävistä tuotteista saa antaa totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa kuvaa. Aalto-yliopiston kuluttajatutkijan Alexei Glokukhovtsevin mukaan matkatoimistojen markkinointi ei ole suoraan harhaanjohtavaa, mutta puutteita löytyy.

– Jos olemme siinä pisteessä, että helleaallot tai maastopalot tietyssä lomakohteessa ovat todennäköisiä matkan aikana, silloin niistä tulisi ilmoittaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yle kysyi asiasta kolmelta Suomen suurimmalta matkatoimistolta. Aurinkomatkat kertoo, että se on alkanut käyttää verkkosivuillaan uudempaa dataa keskilämpötiloista. Maakohtaisiin ilmastotietoihin on myös lisätty merkintä siitä, että päiväkohtainen vaihtelu voi olla suurta.

Tui sanoo seuraavansa ”tarkasti paikallisten viranomaisten ohjeistuksia kohteissa”. Erityisen kuumina päivinä asiakkaille lähetetään viesti, jossa kehotetaan välttämään aurinkoa ja juomaan vettä.

Tjäreborg kertoo, että sen on tarkoitus ottaa käyttöön lähiaikoina uusi lähde, josta se saisi ajantasaisempia säätietoja.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi