play

Yle: Monen suomalaiseksi mielletyn jäätelömerkin takaa löytyy Venäjä-kytkös

Ylen mukaan useiden suomalaiseksi miellettyjen jäätelömerkkien taustalla ovat monikansalliset jättiyritykset, jotka tekevät edelleen bisnestä Venäjällä

Ylen mukaan useiden suomalaiseksi miellettyjen jäätelömerkkien taustalla ovat monikansalliset jättiyritykset, jotka tekevät edelleen bisnestä Venäjällä Kuva: Anu Kiljunen

Henna Sotamaa-Leino

Useilta suomalaisilta tai suomalaisiksi mielletyiltä jäätelömerkeiltä löytyy Venäjä-kytkös, kertoo Ylen selvitys.

Tällaisia jäätelömerkkejä ovat Pingviini, Ingman ja Fazer sekä osa K-kauppojen Pirkka-jäätelöistä, S-ketjun Kotimaista-jäätelöistä ja Lidl-kauppojen omista jäätelöistä.

Ylen mukaan merkkien taustalla ovat monikansalliset jättiyritykset Unilever ja Nestlé sekä Nestlén omistama jäätelöyhtiö Froneri, jotka tekevät edelleen bisnestä Venäjällä. Ukraina nimesi Nestlén tällä viikolla Venäjän hyökkäyssodan sponsoriksi ja Unilever sai kyseisen leiman heinäkuussa.

Froneri Finlandin valmistamia jäätelömerkkejä ovat Pingviini, Aino, Classic ja Puffet. Yle kertoo, että Froneri-konserni ei ole julkisesti tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa. Fronerilla on Moskovan lähellä jäätelötehdas.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viestintätoimiston Ylelle välittämässä kommentissa Froneri Finlandin toimitusjohtaja Johanna Sewón-Kievarin toteaa, että Fronerin Suomen-yksikkö on ”kotimainen toimija”, jonka tuotteet valmistetaan Turengissa ja jolla ei ole ”liiketoiminnallisia kytköksiä” Venäjälle.

Froneri Finland valmistaa jäätelöitä myös Fazerille, Keskolle, S-ryhmälle ja Lidlille. Fazer kertoo sähköpostitse Ylelle, että se näkee tilanteen ongelmana, vaikka Froneri Finlandilla ei olekaan suoria yhteyksiä Venäjään. Fazer sanoo viimeksi kesällä esittäneensä vetoomuksen poistua Venäjältä. Yhteistyötä ei kuitenkaan olla näillä näkymin lopettamassa, koska "muita kotimaisia toimijoita, jotka voisivat valmistaa nykyisenkaltaista valikoimaa Pohjoismaiden markkinoille ei juuri ole".

S-ryhmä kertoo viimeksi tällä viikolla tuoneensa esiin näkemyksen kriittisestä suhtautumisesta liiketoimintaan Venäjällä. Myös Kesko kertoo käyvänsä kansainvälisten yhtiöiden kanssa "vuoropuhelua tilanteesta välittäen heille myös kuluttajien palautetta".

Ingmanin jäätelöt omistaa nykyään Unilever. Ylen mukaan Unilever maksoi viime vuonna Venäjän valtiolle kymmeniä miljoonia euroja veroja. Unileverillä on Venäjällä neljä tehdasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Unilever ja sen Suomen-yksikkö eivät halunneet kommentoida Ylelle Venäjä-kytköksiä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi