play

Syyttäjä: Suomalaismiehet yrittivät kiristää kansainväliseltä lukkojätiltä lähes 40 miljoonaa euroa – Jutun käsittely alkoi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa

Kuva: Lari Lievonen

STT

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa alkoi maanantaina poikkeuksellisen kiristysjutun käsittely. Syyttäjän mukaan kolme suomalaismiestä yritti kiristää Assa Abloy -lukkokonsernilta 37 miljoonaa euroa.

Syyttäjän mukaan yksi syytetyistä oli keksinyt keinon, jolla hän pystyi avaamaan eräitä konsernin Suomessa ja Saksassa valmistamia lukkoja ilman avainta ja murtojälkiä jättämättä. Kyseisiä lukkoja on käytössä ympäri maailman.

Ruotsalainen Assa Abloy toimii yli 70 maassa.

Syyttäjän mukaan toinen miehistä otti yhteyttä Assa Abloyhin ja sen tytäryhtiöihin Suomessa ja Saksassa. Käyttäen salanimeä Magnus Nilsson mies vaati yhtiöiltä 37 miljoonan euron palkkiota keksinnöstä ja lukkojen turvallisuuspuutteita koskevista tiedoista, syyttäjä sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syyttäjän mukaan kolmas miehistä avusti viestien laatimisessa sekä viestintävälineiden ja nettiyhteyttä salaavan vpn-palvelun hankkimisessa.

Syyttäjän mukaan yhtiöt eivät suostuneet palkkiovaatimukseen ja neuvottelut pitkittyivät. Silloin syytetyt päättivät kuvata videoita siitä, miten lukot saadaan auki.

Miehet latasivat videot Youtubeen yksityisesti nähtäväksi ja lähettivät katsomislinkit yhtiöille. Samalla he syyttäjän mukaan uhkasivat, että videot julkaistaan kaikkien nähtäväksi, jos palkkiota ei makseta.

Syyttäjän mukaan kiristys jäi yrityksen tasolle, koska yhtiöt eivät suostuneet maksamaan, vaan tekivät asiasta rikosilmoituksen keskusrikospoliisille (KRP).

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kiristyksessä taloudellinen etu, josta asianomistajat on yritetty pakottaa luopumaan, on ollut erittäin arvokas. Teosta asianomistajille aiheutuneen haitan, mainehaitan, kulujen ja asianomistajille ja kyseisiä lukkoja rakennuksiinsa asennuttaneille tahoille aiheutuneen turvallisuusuhan vuoksi kiristyksen yritys on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä sanoi haastehakemuksessaan.

Syyttäjä vaatii miehille 1,5–2 vuoden vankeusrangaistuksia. Haastehakemuksessa ei mainita, pitäisikö vankeuden olla ehdollista vai ehdotonta.

STT ei saanut oikeudelta syytettyjen kirjallisia vastauksia, joista selviäisi heidän kantansa syytteeseen.

Abloy Oy:n mukaan kiristysyritys ei koske kuluttajatuotteita, vaan kyseistä ratkaisua käyttävät pääasiassa ammattimaiset loppukäyttäjät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Sisäisten ja ulkoisten asiantuntija-arvioiden mukaan kyseiset lukitusratkaisut ovat turvallisia, ja niiden käyttöä on voitu jatkaa normaalisti, sanoi Abloy Oy:n henkilöstöjohtaja Petri Lempiäinen STT:lle sähköpostitse.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi