play

Vapet ovat ongelma kouluissa – "Meillä on vessavalvontaa"

Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan sähkötupakan käyttö on yleistynyt kaikissa nuorten ikäryhmissä.

Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan sähkötupakan käyttö on yleistynyt kaikissa nuorten ikäryhmissä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Heli Laakkonen / STT

–  Nyt olis taas tarjolla vapeja useemmassa eri maussa. Nouto onnistuu koko illan ja 18 aikaan vois muutama kuljetuskin onnistua.

Näin kaupittelevat anonyymit myyjät viestintäsovellus Telegramissa vapeja eli sähkötupakkaa. Tarjolla ovat muun muassa maut "Acai Berry", "Ice Watermelon" ja "Sour Blue Razz".

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esitti viikonloppuna, että hallitus kieltää alle 18-vuotiailta nikotiinipussien, vapejen ja muiden tupakan vastikkeiden hallussapidon. Grahn-Laasosen mukaan tämä on ainoa keino estää kouluissa lasten ja nuorten keskuudessa leviävä ilmiö.

Pääkaupunkiseudulla asuva 15-vuotias Mikael kertoo, että vapeja voi hankkia helposti Snapchat- tai Telegram-ryhmistä. Asian arkaluontoisuuden vuoksi Mikael ei esiinny jutussa omalla nimellään.

Mikaelin mukaan hän ei itse vapeta, mutta on kokeillut.

–  Paljon näkee, että nuoret käyttää, Mikael kertoo STT:n haastattelussa.

Mikaelin mukaan yleinen hinta yhdelle vapelle on noin 20 euroa. Telegramin selailu vahvistaa tämän. Myyjät muistuttelevat, etteivät huoli kolikoita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan sähkötupakan käyttö on yleistynyt kaikissa nuorten ikäryhmissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila STT:lle.

–  Käyttö oli laskussa aiemmin, mutta vuoden 2021 kyselyyn verrattuna tapahtui huomattava nousu, Ollila sanoo.

Laskun syynä Ollila pitää vuodesta 2016 voimassa ollutta melko tiukkaa sääntelyä ja nousun syynä uudentyyppisten, osittain vähemmän säänneltyjen sähkötupakkalaitteiden tuloa markkinoille viime vuosien aikana.

Meillä on vessavalvontaa. Opettaja seisoo ulkopuolella.
Mikael
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Grahn-Laasosen ehdottama kielto toisi Ollilan mukaan tärkeitä parannuksia. Tupakkalain alle 18-vuotiaiden hallussapitokielto koskee tupakkatuotteita ja nikotiininesteitä, mutta ei esimerkiksi nikotiinittomia vapenesteitä tai nikotiinipusseihin vertautuvia energianuuskia eli tupakanvastikkeita.

–  Lain puutteet vaikeuttavat oppilaitosten työtä. Monista uusista tupakan vastikkeista on vaikea sanoa päältäpäin, sisältävätkö ne tupakkaa tai nikotiinia, Ollila sanoo.

Ollila muistuttaa, että uudentyyppisiä sähkötupakoita välittäjiltä ja verkkokaupoista hankkiessa ei voi tietää, mitä käytön yhteydessä tulee hengittäneeksi.

Laitteissa käytetyissä nesteissä on haitallisia aineita, ja niitä syntyy myös, kun nestettä kuumennetaan aerosolimuotoon hengitettäväksi. Erityisen haitallisia aineet ovat lapsille ja nuorille, joiden aivojen ja keuhkojen kehittyminen on kesken.

Sosiaaliturvaministeri siis ehdottaa, että vapetus kiellettäisiin alle täysi-ikäisiltä. Mitä mieltä Mikael on tästä?

–  Se kuulostaa käytännössä ihan hyvältä. En ole vastaan, Mikael sanoo.

Mikaelin koulussa on pidetty videopalavereita, joissa on puhuttu sähkötupakan haittavaikutuksista. Silti vapetusta tapahtuu hänen mukaansa erityisesti koulun vessassa.

–  Meillä on vessavalvontaa. Opettaja seisoo ulkopuolella, Mikael kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

STT:n saamien tietojen mukaan joissakin kouluissa vessaan lähteminen on kielletty kokonaan oppituntien aikana sähkötupakoinnin vuoksi.

Sähkötupakan myynti-ilmoitukset ovat Telegramissa värikkäitä. Mikael allekirjoittaa sen, että vapejen värikäs ulkonäkö voi houkutella kokeilemaan niitä tavallisen tupakan sijaan.

–  Vapeissa on pienempi kynnys kokeilla ja turvallisemman näköinen ulkonäkö, Mikael sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi