play

Perustuslakivaliokunta: Suomen ja Yhdysvaltojen DCA-sopimus hyväksyttävä kahden kolmasosan määräenemmistöllä

Perustuslakivaikutuksia on esimerkiksi määräyksillä Yhdysvaltojen oikeudesta harjoittaa tuomiovaltaa Suomen alueella sekä Yhdysvaltojen alusten maahantulo-oikeudesta. Kuvassa yhdysvaltalaissotilaita Helsingissä.

Perustuslakivaikutuksia on esimerkiksi määräyksillä Yhdysvaltojen oikeudesta harjoittaa tuomiovaltaa Suomen alueella sekä Yhdysvaltojen alusten maahantulo-oikeudesta. Kuvassa yhdysvaltalaissotilaita Helsingissä. Kuva: Roni Rekomaa

STT-Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoo, että Suomen ja Yhdysvaltojen välistä puolustusyhteistyötä koskeva DCA-sopimus pitää hyväksyä eduskunnassa kahden kolmasosan määräenemmistöllä.

Perustuslakivaliokunta toteaa yksimielisessä lausunnossaan, että sopimus koskee monin tavoin perustuslakia. Perustuslakivaikutuksia on esimerkiksi määräyksillä Yhdysvaltojen oikeudesta harjoittaa tuomiovaltaa Suomen alueella sekä Yhdysvaltojen alusten maahantulo-oikeudesta.

DCA-sopimuksessa määrätään Yhdysvaltojen pääsystä Suomen alueelle sekä ennalta sovittujen tilojen ja alueiden käytöstä. Sopimuksen perustana on Naton joukkoja koskeva Sofa-sopimus.

Sopimuksessa sovitaan myös Yhdysvaltojen joukkojen joukkoihin liittyvien muiden henkilöiden oikeudellisesta asemasta. Sopimuksessa on myös määräyksiä puolustustarvikkeiden varastoinnista, Yhdysvaltojen joukkojen turvallisuudesta, rikosoikeudellisesta tuomiovallasta sekä verotuksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perustuslakivaliokunta tarkasteli lausunnossaan myös kysymystä kuolemanrangaistuksen kiellosta. Suomi on omassa perustuslaissaan ehdottomasti kieltänyt kuolemanrangaistuksen langettamisen ja täytäntöönpanon. Periaatteessa Yhdysvallat voisi tuomita Suomeen lähetetyn henkilön kuolemaan, mutta Sofa-sopimuksen lisäpöytäkirjan mukaan rangaistuksen toimeenpanoon Yhdysvalloissa kohdistuisi rajoituksia. Vastaava pohdinta tehtiin myös Sofa-sopimuksen käsittelyn yhteydessä.

Valiokunta toteaa, että muodollinenkin mahdollisuus kuolemanrangaistukseen koskee perustuslaissa säädetyn kuolemanrangaistuksen kiellon ehdottomuuden vuoksi perustuslakia. DCA-sopimusta ei senkään vuoksi voida hyväksyä yksinkertaisella enemmistöllä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi