play

Orpo vakuutti Zelenskyille Suomen tuen jatkuvan hallitusratkaisusta riippumatta – "Tämä oli ehkä se tärkein viesti"

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

STT

Hallitusta muodostava Petteri Orpo (kok.) sanoi Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyille, että Suomen voimakas tuki Ukrainalle jatkuu myös seuraavan hallituksen aikana.

Orpo kertoi tapaamisen jälkeen toimittajille vakuuttaneensa Zelenskyille, että puoluerajat ylittävä tuki jatkuu hallitusratkaisusta riippumatta.

– Vakuutin, että Suomessa on oltu laajasti yli puoluerajojen Ukrainan tukena, tuettu aseapupaketteja ja Ukrainan auttamista. Riippumatta hallitusratkaisusta tämä tulee jatkumaan, Orpo sanoi.

– Kerroin, että jos saamme hallituksen aikaan, Ukrainan voimakas tuki jatkuu. Tämä oli ehkä se tärkein viesti.

Tulevan avun tarkemmasta sisällöstä Orpo sanoi Zelenskyin ymmärtäneen, että hän on vasta neuvottelemasta hallituksesta eikä hänellä ole mandaattia antaa lupauksia.

Orpo sanoi lyhyissä kommenteissa toimittajille myös, että pitkällä aikavälillä Ukrainan paikka on Natossa ja Euroopan unionissa. Hänen mukaansa etenemistä tätä kohti pitää kuitenkin harkita hyvin tarkkaan.

Varsinaiset hallitusneuvottelut pääsivät keskiviikkona käyntiin, kun puheenjohtajat antoivat toimeksiannot niin sanotuille reformipöydille.

– Kävin katsomassa siellä, ja eri puolilla tehdään töitä, Orpo sanoi iltapäivällä.

Toimeksiantoja hän kuvaili varsin konkreettisiksi selkeiksi linjoiksi. Isot kysymykset ratkotaan ensin reformipöydissä ja sen jälkeen siirrytään ministeriöiden hallinnonalakohtaisiin muihin lainsäädäntöhankkeisiin.

– Esimerkiksi hyvinvoinnin pöydässä tehtävänä on miettiä ensinnäkin akuutteja ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalveluissa olevaan jonotilanteeseen, hyvin kriittiseen hoitajapulaan ja rahoituksen kriisiin sote-alalla. Samaan aikaan tulee miettiä uudistuksia, mitä tämä uusi vasta startannut sote-järjestelmä tarvitsee, jotta se on kestävä myöskin jatkossa.

Samalla tavalla muissa pöydissä mietitään esimerkiksi, millä tavalla edistetään investointeja puhtaaseen energiaan, miten Suomi irrotetaan fossiilienergiasta ja miten maa pidetään sisäisesti turvallisena. Myös poliisien määrää puntaroidaan hallitusneuvotteluissa.

Orpo ennakoi tunnelman tiivistyvän, kun työ on päässyt kunnolla alkuun ja ratkaisut ja kipupisteet alkavat hahmottua.

Teemoittain jaettuja niin sanottuja reformipöytiä on kahdeksan: kestävä julkinen talous, toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta, hyvinvointi syntyy työssä, osaava Suomi, kasvun kaava, puhtaan energian Suomi, kansainvälinen ja aktiivinen Nato-Suomi sekä turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio.

Alatyöryhmiä on yhteensä 18.

Keskiviikkona valittiin myös neuvottelupöytien puheenjohtajat. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen johtaa esimerkiksi kokonaisuutta, jossa käsitellään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Valtonen johtaa kokonaisuudessa myös EU-politiikkaa koskevia neuvotteluja.

Pöydissä on puheenjohtajan paikka myös kokoomuksen muille varapuheenjohtajille. Antti Häkkänen johtaa oikeusvaltioon keskittyvää ryhmää ja Anna-Kaisa Ikonen muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltoa käsittelevää kokonaisuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neuvotteluita pohjustettiin tiistaina avausseminaarilla, jossa eri alojen asiantuntijat antoivat neuvottelijoille tilannekatsaukset.

Orpo kertoi aamulla ohjeistaneensa neuvottelijoita siten, että pöydissä ei tule hakea voittoja itselle, vaan rakentaa yhteistä ohjelmaa.

– Tarkoitan sitä asennetta ja tyyliä, miten neuvotellaan. On mahdollisuus, että viimeiseen pilkkuun asti neuvotellaan ja haetaan kukin sitä omaa parasta ratkaisua. Minusta se ei ole oikea asenne, vaan se, että istutaan pöydän ääreen ja etsitään yhdessä ratkaisuja.

Ryhmät neuvottelevat kustakin asiakokonaisuudesta ja valmistelevat niihin liittyviä hallitusohjelmakirjauksia.

Hallitusneuvotteluissa mukana olevat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit ovat päättäneet, ketkä neuvottelijat osallistuvat mihinkin ryhmiin.

Orpo kertoi, että talouspöytä työskentelee koko ajan ja muodostaa raamia, miten sopeuttaminen rakennetaan. Leikkauslistojen aika on vasta vähän myöhemmin. Orpo kuitenkin muistutti jälleen, että pelkästään leikkauksista ei sopeuttamisessa ole kyse.

Myöskään listoja neuvottelijoiden kaavailemista uudistuksista ja reformeista on hänen mukaansa turha odotella vielä tässä vaiheessa. Hän sanoi esimerkiksi työllisyysuudistusten olevan niin isoja asioita, että siinä vaiheessa, kun ne ovat pitkällä, on hallitusohjelmakin lähes valmis.

– Täytyy malttaa mieltä. Tämä on pitkä polku, muttei toivottavasti liian pitkä.

Orpon tavoite on edelleen, että Suomessa olisi toimintakykyinen hallitus kesäkuun alkupäivinä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi