play

Kaupan alan työehtoneuvottelut käyntiin, PAM tavoittelee noin 200 euron palkankorotuksia työntekijöille – "Toimeentulon täydentäminen sosiaaliturvalla on verovaroin maksettavaa yritystukea"

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistuttaa, että monet kaupan alan osa-aikaisista ovat osa-aikaisia vasten tahtoaan.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistuttaa, että monet kaupan alan osa-aikaisista ovat osa-aikaisia vasten tahtoaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nina Törnudd / STT

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kaupan liitto ovat aloittaneet neuvottelut kaupan alan työehtosopimuksista ja palkoista. Kuten muutkin SAK:laiset ammattiliitot, PAM on asettanut tavoitteeksi palkankorotukset, jotka vertautuvat Saksan teollisuudessa sovittuihin korotuksiin.

–  Toteutuessaan tämä tarkoittaisi kaupan alan työntekijöille noin 200 euron palkankorotuksia, kertoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Saksassa metalliteollisuudessa sovittiin marraskuussa yhteensä 8,5 prosentin palkankorotuksista kahdelle vuodelle. Lisäksi tulee 3 000 euron verovapaa kertaerä, joka maksetaan kahdessa osassa.

Tarkoitus on turvata työntekijöiden ostovoimaa, joka on inflaation kiihtyessä romahtanut vuoden 2014 tasolle, PAM perustelee. Samalla työn tuottavuus on kaupan alalla kasvanut moninkertaisesti nopeammin kuin teollisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

PAM tavoittelee myös parannuksia osa-aikatyöntekijöiden asemaan ja luottamushenkilöiden toimintaedellytyksiin. Tavoitteena on myös kehittää palkkaperusteita ja parantaa työhyvinvointia.

Rönni-Sällinen muistuttaa, että monet kaupan alan osa-aikaisista ovat osa-aikaisia vasten tahtoaan.

–  Vähittäiskaupan työntekijöistä jopa 45 prosenttia työskentelee osa-aikaisissa työsuhteissa. Heistä puolella osa-aikaisuus ei ole oma valinta. Osa-aikatyön palkka ei usein riitä elämiseen. Elämiseen riittämättömän toimeentulon täydentäminen sosiaaliturvalla on verovaroin maksettavaa yritystukea, Rönni-Sällinen sanoo.

Kaupan alan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa tammikuun loppuun asti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi