play

Yle: Kolmannes Venäjän lähetystön diplomaateista on todellisuudessa tiedustelu-upseereita

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt selvittivät projektissaan kymmenien venäläisten tiedustelu-upseerien henkilöllisyyksiä.

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt selvittivät projektissaan kymmenien venäläisten tiedustelu-upseerien henkilöllisyyksiä. Kuva: Lehtikuva

STT

Kolmannes Venäjän lähetystön diplomaateista on todellisuudessa tiedustelu-upseereita, uutisoi Yle. Kyseessä on suojelupoliisin (supo) arvio.

Tieto on osa laajempaa artikkelia, jossa Yle kertoo selvittäneensä kolmen Suomessa aiemmin toimineen tiedustelu-upseerin henkilöllisyyden. Selvitys on osa pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden projektia, jossa toimittajat ovat paljastaneet kymmenien venäläisten tiedustelu-upseerien henkilöllisyyden.

Paljastetut upseerit ovat kuuluneet virallisesti suurlähetystyön henkilökuntaan, mutta Ylen mukaan he ovat toimineet todellisuudessa Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n, sotilastiedustelu GRU:n tai liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB:n alaisuudessa.

Tiedustelu-upseerit toimivat usein suurlähetystössä rooleissa, joihin ei liity täsmällisesti määriteltyä diplomaattista tehtävää. Lähetystön keskeisimmät diplomaatit ovat harvoin tiedustelupalvelun työntekijöitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yle kertoo, että tiedustelu-upseerien taustojen selvittämisessä oli mukana myös maanpaossa elävän venäläisoligarkki Mihail Hodorovskin perustama kansalaisjärjestö Dossier Center. Tiedoille on lisäksi haettu vahvistuksia pohjoismaisilta tiedusteluorganisaatioilta ja tiedustelulähteiltä.

Ylen MOT-toimituksen tiedustelulähteen mukaan supo on puuttunut venäläisten tekemiin lähestymisyrityksiin Suomessa. Niissä venäläinen tiedustelu-upseeri yrittää saada suomalaisilta tahoilta tietoja tai ehdottaa muuta yhteistoimintaa. Tarkoituksena on luoda suhde, jossa lopulta saadaan haltuun salassa pidettäviä asiakirjoja tai muita tietoja.

Supo kertoi maaliskuussa, että venäläisten tiedustelu-upseerien määrä Suomessa väheni viime vuonna puoleen. Vuosikirjansa tuolloin julkaisseen supon mukaan pääsyynä ovat sen aloitteesta tehdyt karkotukset ja viisumien epäämiset.

Supo ei kertonut tuolloin, kuinka paljon venäläisiä tiedustelu-upseereita on Suomessa ollut tai sitä, kuinka monta on nyt häädetty. Venäjän henkilötiedustelun toimintamahdollisuudet Suomessa ovat supon mukaan heikentyneet merkittävästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi