Poikkeuksellinen omenasato ruuhkautti mehuasemat – "4 000 kiloa omenoita pihalla odottamassa"
Useilla mehuasemilla on nyt poikkeuksellisen paljon ruuhkaa suuren omenasadon vuoksi. Moni haluaa viedä omenansa mehuasemille. Satakunnassa mehuasemaa pitävä Juho Anttila kertoo STT:lle, että käsillä on nyt kaikkien aikojen omenasesonki.
– Kaikilla Suomen mehuasemilla on varmaan ruuhkaa, Anttila sanoo.
Anttilan omistama mehuasema sijaitsee Kokemäellä Anttilan Tilalla, jonka hänen isänsä aikoinaan perusti. Nyt Anttilalla on yli 20 vuoden kokemus alalta. Tämänhetkistä ruuhkaa hän pitää poikkeuksellisena.
Vuonna 2018 elettiin samanlaista aikaa, mutta se on Anttilan mukaan ainoa hetki, mihin nykytilannetta voi verrata. Silloin omenakäyrä oli Anttilan mukaan ihan normaali, eli se alkoi rauhallisesti ja sitten seurasi varsinainen pääsatovaihe. Tänä vuonna ruuhka kuitenkin alkoi jo heti omenamehusesongin alussa.
– Aloitimme mehuasemahommat maanantaina elokuun 12. päivänä, ja siitä se alkoi tavallaan heti.
Turussa Junnilan Mehuasemaa pitävä Jari Junnila kertoo STT:lle, että ensimmäiset vapaat ajat Junnilan Mehuasemalla ovat vasta syyskuun lopulla. Hänkään ei ole koskaan nähnyt ihan näin kovaa ruuhkaa.
Elokuun 29. päivän aamuna Junnilan sähköinen ajanvarausjärjestelmä näyttää, että ensimmäinen vapaa aika on syyskuun 30. päivänä. Useat mehuasemat ilmoittavat ruuhkasta nettisivuillaan. Esimerkiksi Espoossa sijaitseva mehuasema Omamehu kertoo siirtyneensä ruuhkautuneen tilanteen vuoksi ajanvaraukseen, ja ensimmäiset ajat ovat vasta lokakuulle.
– Jos omenat ovat nyt valmiina pihassa, ja lähin mehuasema tarjoaa seuraavaa vapaata aikaa syyskuun loppuun, niin ne omenathan ovat silloin pilaantuneet jo ajat sitten, Anttila sanoo.
Muun muassa lämmin vuosi ja sateinen viime syksy ovat tehneet sen, että omenien tulo aikaistui ja kaikki omenapuulajikkeet tekevät hedelmää samaan aikaan.
– Se aiheutti sitä ruuhkaa, kun kesä-, syys- ja talviomenat tulivat samaan läjään. Normaalisti niillä on ihan erilainen ajoitus.
Anttilan mukaan mehuasemia on nykyään aika vähän, kun vapaaehtoistöihin perustuneet pienemmät paikalliset asemat ovat lopettaneet tekijöiden ikäännyttyä. Ennen sellaisia oli sesongin aikaan lähes joka kylässä.
Valtaosa Anttilan asiakkaista haluaa pastöroitua mehua, sillä se säilyy pitkään ilman pakastusta. Vain murto-osa haluaa tuorepuristettua mehua. Nyt asiakkaita saapuu Anttilan Tilalle lähes satojen kilometrien päästä esimerkiksi Espoosta ja Kirkkonummelta, sillä lähempää ei löydy sellaista mehuasemaa, joka ottaisi omenoita vastaan. Yleensä omenamehut on sieltä saatu mukaan jo samana päivänä, mutta nykyisen ruuhkan vuoksi mehun voi noutaa vasta 3–4 päivän päästä omenoiden toimittamisesta.
Junnila taas kertoo saaneensa asiakkaita Tallinnasta asti.
– Meillä on nyttenkin tuossa 4 000 kiloa omenoita pihalla odottamassa, Junnila sanoo. Asiakaskuntaan tosin kuuluu myös muutama siiderifirma.
Viime vuosikymmenen aikana omenamehuasemien suosiota on Anttilan mukaan kasvattanut tilavien hanapussien käyttöönotto. Niihin voi mahduttaa kerralla useita litroja omenamehua.
– Sitä vanhaa aikaa ei ole tavallaan olemassa enää, että ihmiset toivat lasipulloja ja niihin laitettiin mehua, Anttila kuvaa.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi