Cannesissa nähdään tuttujen tekijöiden uutuuksia, mutta Netflix ei ole edelleenkään mukana – Aki Kaurismäen elokuva kilpailee neljättä kertaa
Aki Kaurismäen Kuolleissa lehdissä pääosissa ovat Alma Pöysti ja Jussi Vatanen. Kuva: Malla Hukkanen/Sputnik
Cannesin elokuvajuhlat alkoivat tiistaina. Cannesin kilpasarja on elokuvamaailman tavoitelluin festivaalipaikka. Aki Kaurismäki, 66, ei oikeastaan ole tämänvuotisessa kilpailussa edes veteraanisarjaa. Maanantaina esitettävä Kuolleet lehdet on toki jo hänen neljäs elokuvansa kilpasarjassa, mutta mukana on peräti viisi aiempaa Kultaisen palmun vastaanottajaa. Wim Wenders, Nanni Moretti, Nuri Bilge Ceylan ja Hirokazu Kore-eda ovat voittaneet kerran, Ken Loach kahdesti.
Tuttuja nimiä ovat myös Wes Anderson, Todd Haynes ja Catherine Breillat. Seitsemän kilpasarjan 21 elokuvasta on naisen ohjaamia. Se on Cannesille ennätys.
Toisaalta on kuvaavaa, että ne kilpasarjan seitsemän elokuvaa, joille on jo varmistunut Suomessa levittäjä, ovat kaikki miesten ohjaamia. Edes festivaalipalkintoja jo useilla elokuvillaan keränneeltä Alice Rohrwacherilta ei ole vielä saatu yhtään teosta kaupalliseen jakeluun Suomessa.
Syyskuussa Suomen valkokankaille saapuva Kuolleet lehdet on Cannesin ainoa virallisen ohjelmiston pohjoismainen elokuva. Suomalaisuutta on tosin toisessakin elokuvassa. Un certain regard -esityssarjassa Stéphanie de Giuston ohjaama Rosalie kertoo 1800-luvun lopun Ranskassa eläneestä parrakkaasta naisesta. Pääosaa näyttelee Ranskassa tähdeksi nopeasti noussut suomalais-puolalainen Nadia Tereszkiewicz.
Keskiviikkona ensi-iltansa sai yksi odotetuimmista kilpailun ulkopuolisista teoksista, Pedro Almodóvarin puolituntinen queer-lännenelokuva Strange Way of Life. Rakastavaisia entisiä revolverisankareita näyttelevät Ethan Hawke ja Pedro Pascal. Suomeen elokuva on sen kestosta johtuen tiettävästi tulossa jakeluun ensisijaisesti suoratoistoon.
Almodóvarin elokuvan vastaanotto oli vaihteleva, mutta ennen kaikkea positiivinen. Arvosteluissa sitä on kuvailtu ohjaajan tyylille ominaiseksi kunnianosoitukseksi klassisille lännenelokuville. Tuttuutta tuovat Sergio Leonenkin westerneistä tutut Almerian maisemat.
Suomalais-puolalainen Nadia Tereszkiewicz näyttelee pääosaa Stéphanie de Giuston ohjaama Rosaliessa. Kuva: Lehtikuva/Christophe Simon
Kilpasarjan ulkopuolella ensi-iltansa saavat myös sarjansa viides seikkailu Indiana Jones and the Dial of Destiny ja Martin Scorsesen uusi Killers of the Flower Moon. Steven Spielbergin aiemmin luotsaama Indy sai päätöselokuvaansa uuden ohjaajan, James Mangoldin, mutta 80-vuotias Harrison Ford nähdään toki nimiroolissa.
Scorsesen elokuvan Leonardo di Caprio ja Robert De Niro kuuluvat tänä vuonna Croisettella nähtävien näyttelijöiden tähtikärkeen. Killers of the Flower Moon on suoratoistopalvelu Apple+:n tuotanto, mutta se nähdään Suomessakin ensin valkokankailla syksyllä.
Netflixin elokuvia ei Cannesissa nähdä tänäkään vuonna. Ranskan elokuva-alan lobbaama vaatimus paikallisesta teatterilevityksestä kaikille festivaalin elokuville ei sovi yhteen Netflixin toimintalogiikan kanssa.
Palkinnot jaetaan lauantaina 27. toukokuuta. Siihen asti arvaillaan tuomariston päätöksiä myös sen perusteella, millainen maku puheenjohtajalla on. Tänä vuonna tehtävän sai kaksinkertainen Kultaisen palmun voittaja ja showmies Ruben Östlund.
– En halua olla auktoriteetti, muuten kuin että saan viimeisen sanan kun puhun elokuvista, veijari sanoi AFP:n haastattelussa.
Östlund on ensimmäinen ruotsalainen juryn puheenjohtaja 50 vuoteen. Edellinen oli Ingmar Bergman.
Tuomaristoon on päässyt suomalainen ainoastaan kerran. Peter von Bagh oli jäsenenä Quentin Tarantinon johtamassa juryssa, joka antoi pääpalkinnon Michael Mooren Fahrenheit 9/11:lle vuonna 2004.
Östlund on toivonut tutuilta tekijöiltä uudistumiskykyä. Sitä voisi edustaa yksi jo nähdyistä kilpasarjan elokuvista. Kore-edan Monster on näkökulmia vaihtava kertomus nuorison salaisesta maailmasta ja japanilaisesta kulttuurista, jossa vaikeneminen tukee hierarkioita. Trillerimäinen elokuva on ainakin uutta Kore-edaa.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi