play

"Ei saakeli mikä biisi", ajatteli UMK-tuomariston johtaja, kun kuuli Cha cha chan ensi kertaa

Kuva: Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Uuden musiikin kilpailun tuomariston puheenjohtaja Tapio Hakanen oli Linnanmäellä, kun räppäri Käärijän UMK-tarjokas Cha cha cha kilahti hänen sähköpostiinsa alkusyksystä 2022.

Hakanen päätti kuunnella kappaleen, koska tiesi artistin kiinnostavaksi – aikaakin oli, koska lapsi ei malttanut tulla autokarusellista pois.

Ei saakeli mikä biisi, hän ajatteli.

–  Yksi kappaleen vahvuuksia on, että se iskee kerralla, sanoo Liverpooliin viisuja seuraamaan saapunut Hakanen STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Uskon, että hyvissä ideoissa on kaksi tasoa. On sellainen välitön taso, että on heti että vau. Mutta sitten on myös paljon asioita, jotka avautuvat tai syventyvät myöhemmin, Hakanen sanoo.

Se toteutuu hänen mielestään Cha cha chassa, joka jää helposti päähän, mutta esimerkiksi biisin sanoituksista voi löytää paljonkin syvyyttä.

Tapio Hakanen

Tapio Hakanen Kuva: Vesa Moilanen

Myös DJ Orkideana tunnettu Hakanen on radiokanava YleX:n musiikkipäällikkö. UMK:ssa hänen vastuullaan on artistien ja kappaleiden valinta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hakanen aloitti UMK-raadin puheenjohtajana vuoden 2019 kilpailun jälkeen. Tuolloin oli menty pari vuotta suoralla artistivalinnalla, mikä ei ollut tuottanut suuria hittejä tai euroviisumenestystä.

Vuoden 2020 UMK:ssa palattiin avoimeen valintaan ja YleX tuli vahvasti mukaan kuvioihin tuomalla nuorempaa yleisöä kilpailun äärelle.

Yksi silloin linjattu tavoite tuntuu Hakasesta varsinkin tänä vuonna erityisen hienolta.

–  Kirjasimme ylös, että UMK:n missio on yhdistää suomalaisia musiikin avulla, Hakanen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tavoitteena on, että jokainen suomalainen löytäisi kappaleen ja artistin, jota haluaa äänestää tai josta tykkää.

Uudessa asemassaan Hakanen lähti kiertämään levy-yhtiöitä, manageritoimistoja ja laulunkirjoittajia ja esittelemään kilpailua. Yhdessä tällaisessa levy-yhtiöpalaverissa kesällä 2021 Käärijä nousi esille artistina, joka voisi kiinnostaa UMK:ta.

Viime vuosina UMK on onnistunut tuottamaan hittejä ja nostamaan uusia artisteja suuremman yleisön tietoisuuteen.

–  Meillä on käynyt tässä tietysti hyvä tuuri, että juuri samaan aikaan kun UMK on luonut nahkaansa ja uudistunut, Euroviisut on kokenut saman. Sieltä on tullut hittibiisejä ja ilmiöitä, Hakanen sanoo.

Hän mainitsee esimerkkeinä toissa vuoden voittajan Måneskinin sekä viime vuonna kilpailleen Rosa Linnin, jonka kappale Snap ei menestynyt viisuissa, mutta nousi myöhemmin valtavaksi hitiksi Tiktokissa.

UMK:hon valittaville kappaleille ei Hakasen mukaan ole mitään tiettyjä samoja arviointikriteerejä, joilla kaikki kappaleet arvioitaisiin. Valintaprosessi on monen asian summa.

–  Hyvä biisi on kaikkein tärkein asia.

Yksi kriteeri on, että artistien täytyy pystyä suoriutumaan myös Euroviisuista.

–  Kuten nyt nähdään vaikka Käärijän kohdalla, tämä on aika hurja myllytys, Hakanen sanoo.

Kattauksesta halutaan monipuolinen, mutta mitään kiintiöitä tietyille genreille ei ole. Nimekkäät artistit toki kiinnostavat UMK:ta, koska ne kiinnostavat yleisöä, Hakanen sanoo. Toisaalta on tärkeää, että mukana on myös uusia ja nousevia artisteja, Hakanen vakuuttaa.

Käärijän Hakanen tiesi ennalta kovaksi live-esiintyjäksi, mutta ei ollut tavannut tätä ennen kuin artisti saapui ensimmäiseen UMK-palaveriin.

–  Siinä tunnin tapaamisessa hän hurmasi kaikki yleläiset siltä seisomalta, Hakanen sanoo.

–  Hänessä sellainen sydämellisyys, hauskuus, luovuus ja välittömyys yhdistyvät siihen super-energiseen esiintyjä-Käärijään. Uskon, että ihmiset rakastavat sitä, että hänessä on nämä kaksi puolta.

Tällä hetkellä koko Suomi tuntuu seonneen Käärijä-huumaan, ja viisufanien innostuksen myötä Cha cha cha muistetaan varmasti vielä pitkään legendaarisena euroviisuesityksenä.

Olisiko Hakanen voinut kuvitella tämän kaltaista menestystä?

–  Olen kyllä koko ajan ajatellut, että tässä biisissä ja artistissa on mieletön potentiaali. Mutta ei sitä sitten ikinä kuitenkaan voi tietää.

Hakanen ei osaa nimetä yhtä yksittäistä asiaa Cha cha chan suosion syyksi.

Kokonaisuudessa on monta asiaa kohdallaan: kappaleen koukku, räpit, rakenne, eri genrejen yhdistely, onnistunut lavaesitys sekä tietenkin Käärijä esiintyjänä ja persoonana, Hakanen luettelee.

–  Tosi moni ihminen on sanonut, että kappaleesta ei saa tarpeekseen, ja allekirjoitan sen.

Harmittaako yhtään, että juuri sinä vuonna, kun Suomen esitystä ympäröi meidän näkökulmastamme kaikkien aikojen hype, Ruotsi lähettää kilpailuihin entisen viisuvoittajan ja viisufanien rakastaman Loreenin?

Ei, sanoo Hakanen – tai ainakaan hän ei sitä myönnä.

–  Se, että Euroviisuista nousee hyviä biisejä ja menestystarinoita, on vain hyvä asia. Uskon, että tämä Suomi–Ruotsi-asetelma tekee tästä vain mielenkiintoisempaa ja herkullisempaa suomalaisille. En ole siitä pahoillani.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi