play

Jättimenestysdekkari Hildur on taipumassa ensi vuonna kalliiksi sarjaksi

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Tuotantoyhtiö Take Two Studios valmistelee Satu Rämön huippumenestyneeseen rikoskirjaan Hildur perustuvaa televisiosarjaa. Siitä on määrä tulla monikansallinen tuotanto, joka kuvataan tietysti tarinan tapahtumapaikoilla Islannissa.

Take Two esitteli sarjaa viime viikolla Ranskan Cannesissa Mipcom-televisiomessuilla. Esittelyssä paljastui, että kuusiosaisen kauden budjetti on peräti miljoona euroa per jakso.

Se tekisi Hildurista yhden resursseiltaan suurimmista suomalaisista televisiotuotannoista. Vastaavaa tai korkeampaa hintaluokkaa ovat vain harvat suomalaissarjat, esimerkiksi Estonia, White Wall ja Cold Courage. Niitä yhdistää kansainvälisyys myös sisällössä.

Take Twon operatiivinen johtaja Sara Norberg vahvistaa budjetin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Islannissa ja maastossa kuvaaminen tietysti lisää kustannuksia, Norberg sanoo.

Kuvaukset on tavoitteena toteuttaa vuoden 2024 loppupuolella Islannin Länsivuonoilla, alueella jonne Rämön kirjat sijoittuvat. Valmista olisi siis aikaisintaan 2025.

Näyttelijäjulkistuksia saadaan odottaa lähemmäs kuvauksia. Romaanissa keskeinen hahmo on suomalaispoliisi Jakob, joten rooleihin voidaan varmuudella odottaa vähintään yhtä suomalaista näyttelijää. STT:n tietojen mukaan Rämön tarinaa on muokattu hänen luvallaan niin, että mukana on laajempi yhteys Suomeen.

Sarja tähtää kuitenkin ensisijaisesti maailmalle ainakin kielipainotusten perusteella. Puhutuiksi kieliksi tulevat englanti, islanti ja suomi. Norbergin mukaan eniten on englantia, koska se on päähenkilöiden yhteinen kieli.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Take Twolla on optio-oikeudet kaikkiin kolmeen Hildur-romaaniin. Rósa & Björk ilmestyi keväällä ja uusin, osittain Suomen Lappiin sijoittuva Jakob ilmestyy nyt marraskuussa. Yksin Hilduria on myyty Suomessa eri formaateissa yhteensä yli 150 000 kappaletta. Se oli viime vuonna Suomen myydyin romaani.

Pääkäsikirjoittaja Matti Laine tunnetaan dekkaristina sekä muun muassa Paratiisi-sarjan pääkäsikirjoittajana. Laine oli tekemässä myös Sorjosen ensimmäistä kautta.

–  Mukaan tulee myös islantilainen käsikirjoittaja, Norberg kertoo.

Islantilaisen nimeä ei vielä paljasteta. Käsikirjoitustyö on kesken.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Norberg kertoo, että vaikka Islannissa on kuvattu paljon sarjoja ja elokuvia, Hollywood-tuotantojakin, juuri Länsivuonoilla on tehty toistaiseksi melko vähän.

Islannissa on käytössä samantyyppinen sarjojen ja elokuvien tekemistä houkuttava tuotantokannustin kuin Suomessa. Islannissa kannustin on 35 prosenttia, kun se on Suomessa 25 prosenttia.

Mipcomissa kerrottiin, että tuotantokumppaneita ovat saksalainen Story House sekä Islannin suurin tuotanotoyhtiö Sagafilm. Suomessa sarjan tilaaja on Nelosen Ruutu-palvelu.

Rämön romaaneista on käytetty termiä nordic blue. Kustantajan viljelemä käsite viittaa nordic noir -lajityyppiin, joka puolestaan on kokenut dekkari- ja sarjabuumin jälkeisen hiipumisen. Tuskin kukaan enää kertoisi tekevänsä nordic noiria, mutta tyylilajin muunnelmia riittää.

–  Meille nordic blue tarkoittaa maastoa, luontoa ja Islannin eksoottisuutta, Norberg kuvailee.

–  Maisema on olennaisesti mukana kerronnassa.

Norberg vakuuttaa kirjailijan ominaistyylin säilyttämisen olevan sarjassa kaiken A ja O. Hänen mukaansa olennaista on henkilövetoisuus, vaikka rikoksetkin ovat rankkoja.

–  Henkilöiden ja perheenjäsenten väliset suhteet korostuvat Rämön tarinoissa enemmän kuin tyypillisessä synkistelevässä nordic noirissa.

Take Twolta tulee nyt Lahti 2001 -sarja

Take Two Studios on verrattain uusi tuotantoyhtiö, jolla on ollut käynnissä isoja hankkeita. Sitä on rahoittanut IPR.VC-rahasto.

– Tuo kehittelyrahoitusdiili on syy, miksi meillä kehitteillä useita Hildurin kaltaisia hankkeita, vaikka ei ehkä ihan yhtä suuria, Sara Norberg kertoo. Uusia hankkeita tulee julkisuuteen ensi vuonna.

Jo ensi viikolla julkaistaan Take Twon ensimmäinen draamasarja Lahti 2001, sekin Nelosen Ruutu-palvelussa. Lahden MM-kisojen doping-vyyhtiä käsittelevässä fiktiossa näyttelevät muiden muassa Mikko Leppilampi, Johannes Holopainen, Minka Kuustonen, Tobias Zilliacus ja Marc Gassot.

Televisio- ja elokuva-alalla pitkään toimineiden Eero Hietalan, Lasse Koskisen ja Norbergin pari vuotta sitten perustamalta Take Twolta on jo valmistunut Jari Sillanpäästä kertova dokumenttisarja Siltsu.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi