Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinto Meri Valkamalle
Vuoden parhaalle suomenkieliselle esikoisteokselle myönnettävän Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon on voittanut Meri Valkama romaanillaan Sinun, Margot (WSOY).
Palkintoperusteissa teosta kiitetään kypsäksi ja hallituksi suureksi teokseksi. Pääosin viimeisiä aikojaan elävään Itä-Saksaan sijoittuvaa teosta luonnehditaan tunteisiin vetoavaksi aatehistorialliseksi trilleriksi, jonka aiheeksi tarkentuu kysymys muistamisesta ja siitä, mitä ja kenen tarinaa kerrotaan valtioiden ja ihmisten menneisyydestä.
Teoksen kerrotaan kuljettavan limittäin kahta aikatasoa ja lukuisia teemoja aina Euroopan historiasta lähisuhteiden ongelmiin sekä ideologioiden muutoksen vaikutuksesta yksilön elämään.
Palkinnon suuruus on 15 000 euroa. Voittajan valitsi kuusihenkinen raati.
Valkama on vuonna 1980 syntynyt helsinkiläinen toimittaja. Aiemmin Valkama on kirjoittanut vuonna 2009 julkaistun tietokirjan Nuoren toimittajan eloonjäämisopas (Ajatus Kirjat) yhdessä toimittaja Anni Lintulan kanssa.
"Historiankirjoitus ei ole staattinen vaan muuttuva elementti"
Palkintopuheessaan Valkama kiitti esikoisteoksensa kanssa saamastaan runsaasta avusta ja totesi tunnustuksen merkityksen olevan valtava erityisesti, koska hän vastaanottaa sen kovatasoisena esikoisvuotena.
– Kun kirjoittaa kymmenen vuotta kirjaa entisestä Itä-Saksasta näkökulmasta, jonka mukaan reaalisosialismissa ei välttämättä ollutkaan pelkkää pahaa ja pelkkiä huonoja puolia, saattaa olla että kirjoittajan mielessä käy muutaman kerran, että tämä ei tule päättymään hyvin, Valkama kertoi kirjoitusprosessistaan.
– Tämä lienee hetki, jolloin voin todeta, että päättyi hyvin. Pelko oli turha.
Valkama omisti saamansa palkinnon omien sanojensa mukaan kaikille niille maailman ihmisille, joiden äänen ja muistot voittajien kirjoittama historia on vaientanut.
– Olkoon tämä palkinto osoitus siitä, että historiankirjoitus ei ole staattinen vaan muuttuva elementti vaikeasti hahmotettavissa olevasta ja muuttuvasta maailmasta.
Autofiktio ja omaelämäkerrallisuus trendejä debyyteissä
Toiseksi kilpailussa tuli Sanna Puutosen novellikokoelma Sydänmuuri (Otava), johon kirjailijan kerrotaan ammentaneen arkkitehtuurista ja luovan avaruuksia, joiden lähes surrealistisessa ilottelussa ihminen näyttäisi jäävän tyystin sivuun.
Kolmanneksi nimettiin Niko Hallikaisen romaani Kanjoni (Otava), jota raati puolestaan luonnehtii rohkean omanlaisekseen sekä sisältönsä että muotonsa osalta. Teoksen kuvataan olevan beat-runoutta muistuttavaa häpeilemätöntä proosaa, joka keskittyy seksuaalisuuteen ja jonka traagisen ihmiskuvan keskiöön nousee rakkauden kaipuu.
Kunniamaininnan sai Silja Liukkosen Vippi-ihmisiä (Otava).
Raadin tietoon tuli runsaat 80 suomenkielistä debyyttiä. Voimakkaita virtauksia aloittelijoiden parissa olivat autofiktio ja omaelämäkerrallisuus. Kärkikymmenikön tasoa kehuttiin erinomaiseksi.
Vuodesta 1995 myönnetty Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jatkaa vuosina 1964–1994 jaetun J.H Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä.
Valitsijaraatiin kuuluivat toimittajat Suvi Ahola, Arla Kanerva, Sanna Kangasniemi ja Antti Majander, kirjailija Eino Santanen sekä muusikko Terhi Kokkonen, joka voitti viime vuonna tunnustuksen romaanillaan Rajamaa.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi