play

Kordelinin säätiö palkitsi professori Roope Uusitalon, kirjailija Kaari Utrion ja arkkitehtitoimisto Livadyn – kukin palkinto 50 000 euroa

Kaari Utriota kiitetään tien raivaamisesta tasa-arvoisemmalle kirjalliselle kulttuurille. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kaari Utriota kiitetään tien raivaamisesta tasa-arvoisemmalle kirjalliselle kulttuurille. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Julkistalouden professori Roope Uusitalo, kirjailija Kaari Utrio ja arkkitehtitoimisto Livady ovat saaneet tämänvuotiset Alfred Kordelinin säätiön palkinnot. Kunkin palkinnon arvo on 50  000 euroa.

Uusitalo on Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, ja hänellä on palkintotoimikunnan mukaan ollut keskeinen rooli tutkimustietoon pohjautuvan riippumattoman näkökulman tuomisessa talouspoliittiseen keskusteluun. Palkintotoimikunta kiittää häntä talouspolitiikan valmistelun ja päätöksenteon parantamisesta Suomessa.

–  Uusitalo on myös ahkera tiedon popularisoija, ja hänen yleistajuisten kirjoitustensa ansiosta talouspolitiikan asiasisältöjen on mahdollista avautua myös kansalaisille, kirjoitetaan palkinnon perusteluissa.

Utriota puolestaan kiitetään tien raivaamisesta tasa-arvoisemmalle kirjalliselle kulttuurille sekä keskustelun herättämisestä siitä, mikä menneisyydessä on muistamisen ja tutkimisen arvoista. Palkintotoimikuntaan teki vaikutuksen myös Utrion laaja osaaminen sekä hänen merkittävä työnsä kustantajana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Varsinkin kirjailijanuran alkuaikoina kriitikot suhtautuivat nuivasti naisen kirjoittamiin ja naisten suosimiin romaaneihin. Utrio on rohkeasti ja johdonmukaisesti taistellut tasa-arvon puolesta, perustelee toimikunta palkitsemista.

Livady palkittiin perinteisten rakennuskohteiden korjaamisesta sekä perinteisten puunrakennusmenetelmien kehittämisestä. Arkkitehtitoimisto on muun muassa korjannut Suomen keskiaikaisten kirkkojen kattotuoleja ja tehnyt suojeltujen rakennusten rakennushistoriaselvityksiä.

–  Erityisen arvokkaana toimikunta pitää sitä, että Livadyn tavoitteena on elinkaareton rakentaminen. Oikein huollettuina ja korjattuina rakennukset eivät vääjäämättä tule purkuikään missään elinkaarensa vaiheessa, kirjoitetaan perusteluissa.

Ehdotuksia palkinnonsaajiksi oli yli 70

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Palkinnonsaajat valinneeseen toimikuntaan kuuluivat ohjelmajohtaja Jenni Haukio, puheenjohtaja Erkki Liikanen, johtaja Ville Vilén, professori Minna Palmroth, hallituksen puheenjohtaja Juha Laaksonen sekä dosentti Jaana Norio.

Tänä vuonna ehdotuksia palkinnonsaajiksi annettiin yhteensä 76.

Palkintoesityksiä voivat tehdä suomalaiset yliopistot, taiteilija- ja kulttuurijärjestöt, aikaisemmat palkinnonsaajat sekä Alfred Kordelinin säätiö. Yhteensä 80 tahoa voi esittää palkinnonsaajaa.

Säätiö kertoo palkitsevansa tulevaisuuden tekijöitä, jotka toiminnallaan tieteen, kulttuurin sekä kansalaisyhteiskunnan alueilla ovat luoneet edellytyksiä vahvempaan, monimuotoisempaan ja kestävämpään yhteiskuntaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alfred Kordelinin palkinto myönnettiin nyt 21. kerran.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi