play

Euroviisuista vetäytymistä haluavat mielenosoittajat tulivat Ylen tiloihin Pasilassa – poliisi tyhjensi aulan

STT

Euroviisuista vetäytymistä vaativat mielenosoittajat ovat poistuneet Ylen tiloista Helsingin Pasilassa. Asiasta kertoo STT:lle Ylen turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm.

Yle uutisoi aamulla, että joukko mielenosoittajia oli saapunut Ylen aulaan. Guttorm sanoo, että osallistujia oli arviolta 20–30.

Tiettävästi mielenosoittajaryhmän lähettämän, Boikotoi Euroviisuja -nimellä lähetetyn tiedotteen mukaan mielenosoittajia olisi ollut noin 40. Students for Palestine Finland -opiskelijaliikkeen Instagram-sivulla on julkaistu videota mielenosoituksesta.

Gazassa sotaa käyvän Israelin osallistuminen Euroviisuihin on herättänyt laajaa kritiikkiä sekä Suomessa että kansainvälisesti, ja kilpailua on vaadittu boikotoitavaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turvallisuuspäällikkö Guttorm kertoo, että mielenosoittajilla oli mukanaan palestiinalaisia tukevia kylttejä ja he muun muassa lauloivat. Hän sanoo mielenosoittajien olleen yhteistyökykyisiä ja kuvailee mielenosoituksen sujuneen hyvin rauhallisesti.

–  Poliisi tyhjensi aulan kello kymmenen jälkeen. Ymmärrykseni on, että kaikki ovat poistuneet myös alueen välittömästä läheisyydestä, Guttorm sanoi STT:lle ennen yhtätoista aamupäivällä.

Guttormin mukaan poliisin soitti paikalle Ylen aulapalvelut.

Myös komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisista sanoo STT:lle, että tilanne meni rauhallisesti. Hänen mukaansa suurin osa mielenosoittajista totteli poistumiskäskyä, mutta pari poistumiskäskystä huolimatta aulaan jäänyttä mielenosoittajaa poliisi vei ulos.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylen Guttorm sanoo aulan olevan puolijulkista tilaa, jossa otetaan esimerkiksi vieraita vastaan. Aulan turvallisuusjärjestelyjä hän ei kommentoi, koska ne eivät ole julkista tietoa.

Viisufinaali järjestetään tänään illalla Ruotsin Malmössä. Guttorm kertoo tiedossa olleen, että mielenilmauksia saattaa finaalin lähestyessä tulla, mutta mitään ilmoitusta aamun mielenosoituksesta ei etukäteen ollut.

Euroviisujen järjestelyistä vastaava Euroopan yleisradiounioni EBU linjasi aiemmin, että Israel saa osallistua viisuihin, koska maan yleisradioyhtiö täyttää osallistumiskriteerit ja kilpailu halutaan pitää epäpoliittisena. EBU on perustellut päätöstään myös sillä, että kilpailu on yleisradioyhtiöiden eikä hallitusten välinen.

Vuonna 2022 EBU sulki Venäjän pois kilpailusta maan Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Yle oli mukana vaatimassa Venäjän osallistumisen kieltämistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Boikotoi Euroviisuja -tiedotteessa huomautetaan, että Israelin suhteen Yle ei ole esittänyt vastaavia vaatimuksia. Lisäksi mielenosoittajat muistuttavat Ylen luovien sisältöjen ja median johtajan Ville Vilénin sanoneen tammikuussa, että Suomen jääminen pois kilpailusta olisi mahdollista, jos konflikti Gazassa yhä pahenee.

Vilén kertoo mielenosoitusta käsittelevässä Ylen jutussa, että Yle nojaa osallistumispäätöksessään EBU:n harkintaan. Hänen mukaansa Venäjä oli helpompi sulkea pois Euroviisuista, koska osallistujamaiden valtiot laajalti lopettivat yhteistyön Venäjän kanssa, kun taas Israelin toimia Gazassa Suomi ja monet muut maat tukevat eri tavoin. Vilén sanoo Ylellä pitävänsä ikävänä, että sodasta käydään keskustelua viisujen yhteydessä.

Yksi mielenosoittajista sanoo Hufvudstadsbladetille, että vastuu tilanteesta ei ole Euroviisuissa Suomea edustavalla Windows95manilla eli Teemu Keisterillä vaan Ylellä. HBL:n haastatteleman mielenosoittajan mukaan mielenosoittajien tavoitteena oli päästä keskustelemaan boikottivaatimuksesta Ylen johdon kanssa.

Keisteri ja edustuskappale No Rulesin laulaja Henri Piispanen sanoivat helmikuussa Ylen tiedotteessa, että heidän mielestään ainoa oikea ratkaisu Euroopan yleisradiounionilta olisi sulkea Israel pois kilpailusta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi