play

Näkökulma: Joensuun kesäfestarit ovat kuin samasta puusta veistettyjä – esimerkiksi Kaija Koo voisi esiintyä missä niistä tahansa

Kuva: Riikka Hurri

Olli Sorjonen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 3.1.2024. Juttuun on lisätty tieto elokuun uudesta festivaalista.

Ensi kesänä samalle lavalle nousevat Joensuussa JVG, Bess, Elastinen ja paluun keikkalavoille tekevä popdiiva Jenni Vartiainen. Kyseessä ei ole kuitenkaan Ilosaarirockin päälava vaan PKO:n Osuuskaupparock.

Vaihdossa Ilosaarirock saa Osuuskaupparockin vakioesiintyjän eli Kaija Koon sekä siellä viime kesänä nähdyn Haloo Helsingin.

Ilovaarissa nähdään puolestaan Vesterinen yhtyeineen, joka viime kesänä tanssitti kansaa Ilosaarirockissa.

Ristiintaulukointia voisi jatkaa loputtomiin. Kotimaisen popmusiikin päälavakokoluokan esiintyjien lukumäärä on rajallinen, joten samat nimet pyörivät lavoilla kyllästymiseen saakka.

On vuodesta kiinni, nähdäänkö Kaija Koo Osuuskaupparockissa, Ilovaarissa vai Ilosaarirockissa.

On vaikea kuvitella, että Joensuun kesään mahtuisi enää muita festivaaleja.

Valitettavasti tämä kertoo myös siitä, että ainakin jollain tasolla Joensuunkin festarit ovat menettämässä ominaisluonnettaan ja kaikki ovat samasta puusta veistettyjä "radio suomipop"-festareita.

Samankaltainen ohjelma tarkoittaa, että tapahtumat myös kilpailevat samoista asiakkaista.

Ilosaarirock painii tässä omassa luokassaan, mutta Ilovaarin ja Osuuskaupparockin kokoluokka on melko lailla sama ja potentiaalisessa kävijäkunnassa on varmasti paljon päällekkäisyyttä.

On vaikea kuvitella, että Joensuun kesään mahtuisi enää muita festivaaleja, kuten vaikkapa takavuosien kaltaista Rock In The City -tyyppistä tapahtumaa tai jotain vastaavaa yleisfestaria. Ainakaan taloudellisesti järkevästi.

Kerubi kuitenkin yrittää: elokuussa luvassa on kaksi uutta tapahtumailtaa. Toisessa kohderyhmänä ovat nuoret ja toisessa kutitellaan keski-ikäisten ja heitä vanhempien musiikkinystyröitä muun muassa Eppu Normaalilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Itäsillan toisella puolella ei paljon naurata.

Siinä missä festivaaliala kärvistelee muilta osin inflaation ja lipunhintojen korotuspaineissa, iski Osuuskaupparock jouluksi kaksi lippua yhden hinnalla -tarjouksen perjantain kohdalle.

Se ei varmasti Itäsillan toisella puolella paljon naurata.

Luotetaanko Osuuskaupparockissa oheispalveluiden, kuten hotellimajoitusten ja alkoholin myyntiin, kun on varaa myydä lippuja puoleen hintaan jo tässä vaiheessa vuotta, vaikka artistilistalla on JVG:n, Bessin ja Jenni Vartiaisen kaltaisia keikkapalkoiltaan maan kärkeä olevia artisteja, mene ja tiedä.

Täytyy myös muistaa, että festivaalit kilpailevat aivan yhtä lailla myös ihmisten vapaa-ajasta kuin heidän rahoistaan.

Kuinka monelle festarille, joiden tarjonnassa on paljon samankaltaisuutta, ihminen jaksaa ja ehtii mennä per kesä?

Osuuskaupparock on siirtynyt elokuulle, mikä ainakin viime vuoden perusteella oli onnistunut peliliike ihmisten ajankäytön suhteen.

Tapahtumabisneksestä on Suomessakin tullut viime vuosina ilmiöbisnestä.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilosaarirockin vahvuus tässä kisassa on sen monipuolisuus ja ohjelman laajuus.

Vaikka rokissa onkin sisällä pienimuotoinen suomipop-festari sielläkin, on Laulurinteellä paljon muutakin.

Siinä missä Osuuskaupparock ja Ilovaari palvelevat aikuisia ja keski-ikäisiä, palvelee Ilosaarirock näiden lisäksi myös nuoria tuomalla lavalle Ege Zulun ja niin edelleen.

Kun Osuuskaupparock marssittaa lavalle takuuvarmat mutta yllätyksettömät suuret nimet ja Ilovaari pääosin nostalgiaa, Ilosaarirockin lavoilla nähdään marginaalisempia ja yllättäviä nimiä kotimaasta ja ulkomailta.

Vaikea olisi kuvitella pakanallisen kokeellisen kansanmusan erikoisryhmää Heilungia esiintymään Osuuskaupparockiin tai edes Ilovaariin.

Ja ei voi unohtaa sitä, että tapahtumabisneksestä on Suomessakin tullut viime vuosina ilmiöbisnestä. Siitä kertovat Coldplayn ja PMMP:n lippukaaokset.

Halutaan olla osa jotain isoa ilmiötä. Musiikki tulee bonuksena. Ilmiöteollisuuden vetovoimaa ei voi aliarvioida.

Siksi PMMP:n paluu on Joensuussa mahdollinen ainoastaan Ilosaarirockissa. Muualla eivät puitteet ja rahkeet riitä.

Kwan-yhtye kertoi sekin tekevänsä paluun festarilavoille. Se ei kuitenkaan ole koskaan ollut PMMP-kokoluokassa.

Nykyään on enää täysin mahdotonta sanoa, missä näistä kolmessa tapahtumassa se tulee Joensuussa esiintymään tulevana kesänä. Takuuvarmasti nyt jossain, vaikka kesä jo vauhdilla läheneekin.

Veikkaukseni on Ilovaari. Miksi, en osaa sanoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi