play

Israel eteni euroviisufinaaliin, vaikka sai myös buuausta osakseen areenalla – "Uskon, että täällä on turvallista kaikille"

Kuva: Lehtikuva

STT

Israelin euroviisuedustaja Eden Golan jatkaa odotetusti viisufinaaliin torstain semifinaalista.

Israelin viisuosallistumiseen on kohdistunut kovaa vastustusta, mutta maan finaalipaikka oli ennakkoon odotettu. Israelin edustuskappale Hurricane on muokattu versio liian poliittisena pidetystä kappaleesta October Rain. Alkuperäistä tekstiä on pidetty viittauksena Hamasin hyökkäykseen.

Areenalla paikalla ollut media, muun muassa Helsingin Sanomat ja Aftonbladet, ovat raportoineet esityksen saaneen osakseen sekä buuausta että hurrausta.

Israelin viisuosallistumiseen on kohdistunut kovaa vastustusta maan Gazassa käymän sodan vuoksi. Sosiaalisessa mediassa jaettujen videoiden perusteella myös semifinaalin harjoituksissa areenalla oli kuulunut buuausta ja palestiinalaisia tukeneita huudahduksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jatkoon pääsivät toisesta semifinaalista lisäksi Latvia, Itävalta, Hollanti, Norja, Kreikka, Viro, Sveitsi, Georgia ja Armenia. Finaalin ulkopuolelle jäivät Malta, Albania, Tshekki, Tanska, San Marino ja Belgia.

Semifinaaleissa jatkoonpääsijät ratkaistaan pelkällä yleisöäänestyksellä.

Viisufinaali pidetään lauantaina.

Semifinaalista jatkoon päässeiden mediatilaisuudessa Golan kertoi olevansa tunteiden vallassa ja kiitti häntä äänestäneitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olen innoissani, että pääsen lavalle vielä kerran ja voin jakaa rakkauttani kaikkien kanssa, Golan sanoi.

Golanilta kysyttiin mediatilaisuudessa myös, onko tämä kertaakaan ajatellut, että osallistumalla Euroviisuihin hän vaarantaa muiden edustajien ja yleisön turvallisuuden. Juontaja ehti jo sanoa, ettei Golanin tarvitse vastata, jos ei halua, mutta tämä vastasi kuitenkin.

–  Minusta olemme kaikki täällä vain yhdestä syystä. EBU tekee kaikki mahdolliset turvatoimet, että tämä olisi turvallinen ja yhtenäinen paikka kaikille. Uskon, että täällä on turvallista kaikille, emme olisi muuten täällä, Golan sanoi.

Uutistoimisto NTB kysyi aiemmin torstaina Golanilta harjoitusten aikana tapahtuneesta buuaamisesta. Golan vastasi haluavansa keskittyä positiivisiin asioihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olen saanut ihmisiltä myös niin paljon hyvää energiaa ja hyviä viboja. Tulin antamaan sydämeni ja antamaan kaikkeni laulaakseni, ilmaistakseni äänemme ja edustaakseni maatani ylpeästi. Vain sillä on merkitystä, Golan sanoi.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan järjestyksenvalvojat poistivat torstai-iltapäivän harjoitusten yhteydessä areenalta ihmisiä, joilla oli palestiinalaisten lippuja ja palestiinalaishuiveja. Tapahtumassa on sallittu vain viisuihin osallistuvien maiden liput sekä sateenkaariliput.

Suomea Euroviisuissa viime vuonna edustanut Käärijä eli Jere Pöyhönen nousi viisulavalle toisen semifinaalin väliaikaesiintyjänä.

Ennen esiintymistään Käärijä kertoi Instagram-tilillään, että hänestä ja Eden Golanista on julkaistu video ilman hänen lupaansa.

–  Tapasin tänään sattumalta Israelin euroviisuedustajan ja meistä kuvattiin video. Se julkaistiin sosiaalisessa mediassa ilman lupaani. Pyynnöistäni huolimatta videota ei ole poistettu. Haluan selventää ja korostaa, ettei video ole minkäänlainen poliittinen kannanotto tai tuen osoitus, Käärijän Instagram-tarinoissa julkaistussa tekstissä lukee.

Mediatietojen mukaan video oli julkaistu Eden Golanin Instagram-tarinoissa, josta se on sittemmin poistettu.

Käärijä esiintyi viisuissa väliaikanumerossa, jossa tehtiin pilaa siitä, miltä viisut olisivat voineet Suomessa näyttää. Suomi-kliseitä vilisevän osion päätteeksi Käärijä nousi tanssijoineen lavalle esittämän lyhyen version Cha cha cha -kappaleesta.

Käärijän esitys sai viisuyleisöltä suuret suosionosoitukset. Esiintymisen päätteeksi kuulosti siltä, että Käärijä huusi sanat "no war" (ei sotaa).

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi