play

Joensuulaislähtöisen Kati Launiaisen päiväkirjoista pompannut Hihka-piirroskani pohdiskelee nyt Karjalaisessakin

”Ilmankaan Hihkaa en voi olla. Se on keinoni tuoda sisäistä maailmaani esiin,” Kati Launiainen sanoo.

”Ilmankaan Hihkaa en voi olla. Se on keinoni tuoda sisäistä maailmaani esiin,” Kati Launiainen sanoo. Kuva: Mauri Ratilainen

Miia Hartikainen

Pitkäkorvainen ja -raajainen hoikka kani ihmettelee maailman menoa. Hihka on herkkä piirroshahmo, joka kiteyttää yhteen kuvaan tunnelman mietelmätekstin kera. Joensuulaislähtöisen Kati Launiaisen, 47, luoma hahmo alkaa perjantaina seikkailla Karjalaisessa kerran viikossa.

– Hihka on syvällinen, mutta mukana on ripaus huumoria. Tavoitteena on voimaantuminen. Se ei jää rypemään huonoihin juttuihin.

Hihka on alun perin hypännyt ulos Launiaisen päiväkirjoista. Hahmo on kiteyttänyt tekijänsä päivien kulkua. Mukana on elämän hauskoja kommelluksia ja suruja sekä Launiaista esimerkiksi ihmissuhteissa mietityttäneitä asioita.

– Tapanani on ollut pitkien tarinointien sijaan kiteyttää tunteet ja tapahtumat yhteen kuvaan ja ajatukseen.

Launiaiselle on ollut kiinnostavaa seurata, kuinka Hihka on lähtenyt päiväkirjan sivuilta elämään omaa elämäänsä. Hihka on pyrkimässä myös ulkomaille. Sillä on tuoreet lisenssiagentuurit Japanissa ja Taiwanissa. Agentuurin kautta esimerkiksi vaatefirma voi hankkia lisenssin käyttää Hihkaa tuotteissaan.

– Keväällä on tulossa Taiwaniin yksi yhteistyö. Lisenssityö on hidasta ja sitä tehdään pieteetillä. Tarjouksia on tullut, mutta agentit siellä päässä tietävät mihin kannattaa lähteä.

Kati Launiaisen mielestä arkielämästä voi ammentaa asioita Hihkaan. ”Ihmisille tapahtuu kaikenlaista koko ajan.”

Kati Launiaisen mielestä arkielämästä voi ammentaa asioita Hihkaan. ”Ihmisille tapahtuu kaikenlaista koko ajan.” Kuva: Mauri Ratilainen

Hän: Kati Launiainen
  • Hihka-piirroshahmon luoja.

  • Syntynyt vuonna 1975. Kotoisin Joensuusta. Asuu Helsingissä.

  • Kuvittaja sekä television ja radion freelancer. Muun muassa käsikirjoittaa ja tuottaa.

  • Hihka-kirja on julkaistu vuonna 2009 (Kustannusosakeyhtiö Sammakko). Hihkaa on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa.

  • Valmistunut medianomiksi Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta 2001.

  • Perhe: kaksi tytärtä, puoliso ja koira Telma.

  • Vapaa-ajallaan viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, käy elokuvissa ja matkustelee.

  • Hihkan kotisivut: www.hihka.com

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hihka on kulkenut Launiaisen mukana yli 20 vuotta. Launiainen on ollut monenlaisissa töissä, on ollut kiirettä ja perheen perustamista, mutta Hihka säilyy.

– On jännä, kuinka se ei lähde minusta mihinkään.

Välillä Hihka on elänyt hiljaiseloa, mutta pomppaa aina esiin jossain vaiheessa, jos Launiainen meinaa unohtaa sen.

– Kun se on tullut uudestaan esiin, olen ottanut Hihkan kanssa uuden askeleen. Olemme valloittaneet yhä isompia asioita.

Kati Launiainen kertoo, että Hihka-kuvissa oleellista on pysähtyminen. ”Jos lausetta ja kuvaa jää mutustelemaan, voi löytää oman merkityksen.”

Kati Launiainen kertoo, että Hihka-kuvissa oleellista on pysähtyminen. ”Jos lausetta ja kuvaa jää mutustelemaan, voi löytää oman merkityksen.” Kuva: Mauri Ratilainen

Kiinalaisessa horoskoopissa on nyt jäniksen vuosi, ja Launiainen on itse horoskoopiltaan jänis. Hänestä tuntuu, että nyt on Hihkan vuosi. Hihkan julkaiseminen Karjalaisessa on Launiaiselle tärkeää kotiseuturakkauden myötä.

– Ihanaa, että Hihka palaa Pohjois-Karjalaan. Toivon, että kaikki suunnittelemamme toteutuu ja että saisin otettua uudenlaisia askelia Hihkaan liittyen.

Alkuun Launiainen piirsi Hihkaa salaa. Hän näytti kuvia silloiselle poikaystävälleen, joka ehdotti näyttelyn järjestämistä.

– Olin kauhuissani, että enhän voi laittaa näin henkilökohtaisia asioita näytille, paljastaisin itseni täysin.

Launiainen rohkaistui, ja ensimmäinen Hihka-näyttely oli Joensuun pääkirjastolla vuonna 2002. Hän sai kannustavaa palautetta ja ymmärsi, että ihmiset eivät ajattele taitelijan olevan kuin työnsä.

– Ihmiset peilaavat kuviin itseään ja löytävät samaistumispintaa. On palkitsevinta antaa ihmisille jotakin kuvien kautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Työtilassaan Launiaisella on muun muassa Hihka-kuvitettuja vintage-takkeja ja Hihka-tauluja.

Työtilassaan Launiaisella on muun muassa Hihka-kuvitettuja vintage-takkeja ja Hihka-tauluja. Kuva: Mauri Ratilainen

Launiainen pitää minimalistisesta piirrostyylistä. Minimalismissa voi jättää tilaa katsojan omille ajatuksille.

Aamuisin on Launiaisen paras hetki ideoille. Aikoinaan myös Hihkan nimi tuli aamulla, kun Launiainen pyöritteli peiton alla nimiasiaa mielessään.

– Pyörittelin lausetta ”Hih, mikä kaniini”, hihkaniini ja lopulta hihka-kani. Se tuntui oikealta. Myös sana hihkaisu sopii Hihkalle, kun se hihkaisee asioita.

Samoin kuin Hihka alkoi Joensuussa, myös Kati Launiaisen ura media-alalla. Vuonna 1995 Launiainen oli harjoittelussa Radio Rexissä ja juontajana vuoteen 2002 saakka. Nykyisin hän työskentelee Helsingissä radio- ja tv-tuotantojen parissa freelancerina.

Launiaisella on Hihka-työtila, jossa hän myy tuotteita ja työskentelee maalaten ja mediatöiden parissa.

– Tämä on inspiroiva tila. Muuten on tavallista perhe-elämää teinien kanssa. Mieheni on tällä hetkellä ulkomailla töissä, mutta palaa keväällä takaisin.

Launiainen käy Joensuussa säännöllisesti vanhempien, veljen ja ystävien luona. Ilosaarirockin aktiivikävijällä on suunnitelmissa tulla katsomaan erityisesti The Prodigy -yhtyettä.

– Olin Ilosaarirockissa ensimmäistä kertaa, kun The Prodigy esiintyi siellä vuonna 1996. Olisi hauska nostalgiapläjäys päästä näkemään se uusiksi.

Hihka on Kati Launiaiselle jokapäiväisten pohdintojen väylä. "Hihka on yhä tavallaan päiväkirja, joka pysyy mukana."

Hihka on Kati Launiaiselle jokapäiväisten pohdintojen väylä. "Hihka on yhä tavallaan päiväkirja, joka pysyy mukana." Kuva: Mauri Ratilainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi