play

Taiteilija Juhani Palmu on kuollut

Taidemaalari Juhani Palmu Kauhavalla 1. heinäkuuta 2014.

Taidemaalari Juhani Palmu Kauhavalla 1. heinäkuuta 2014. Kuva: Juha Harju / Lehtikuva

STT

Latoaiheisilla maalauksillaan tunnetuksi tullut taidemaalari Juhani Palmu on kuollut. Hänen puolisonsa Leila Palmu kertoi keskiviikkona miehensä kuolleen rauhallisesti sairaalassa. Palmu sairasti keuhkoahtaumatautia.

Eteläpohjalaisten maisema- ja talomaalausten lisäksi Palmu tunnettiin symbolistisista aiheistaan. Hänen tuotantonsa koostuu maalauksista ja grafiikasta.

Palmu syntyi 8. heinäkuuta 1944 Turussa. Isä-Helge oli taidekauppias, mutta hän myös maalasi. Palmu kuvaili kasvaneensa vernissan ja tärpätin hajussa.

Piirtäminen tuli tutuksi alaluokilla. Kun muut lähtivät koulun jälkeen raitille, Juhanilla ja hänen veljellään oli yleensä kotipuuhia.

– Isän antamat piirustustehtävät piti tehdä ensin. Pyyhekumia ei saanut käyttää. Jos jokin meni pieleen, piti työ tehdä kokonaan uudelleen, Palmu muisteli lapsuuttaan STT:lle vuonna 2004.

Myöhemmin Palmu opiskeli muun muassa taidemaalari Onni Ojan yksityisoppilaana sekä Kölnin ammattikorkeakoulussa.

– Onni on vanha ja viisas tekijä. Hän neuvoi esimerkiksi sen, miten saadaan aikaan lämmin harmaa tai sininen. Muille hän ei varmaan samoja niksejä antanut. Keskustelimme usein myös taiteen historiasta.

Ensimmäisen näyttelynsä Palmu piti 28-vuotiaana. Etelä-Pohjanmaalla taiteilija alkoi tehdä latoaiheisia maalauksia 1970-luvulla.

Kansainvälinen ura alkoi Pariisin näyttelystä vuonna 1986. Palmulla oli yksityisnäyttelyitä Helsingin lisäksi muun muassa Tukholmassa, Bonnissa, Pariisissa, Nizzassa, Kaliforniassa ja Hongkongissa.

– Luonteeni on kuin Picassolla. Inspiraatiota ei tarvitse odotella. Pystyn tekemään tauluja aina ja nautin siitä. Maalaaminen on minulle elämäntapa. Jostain virasta voi lähteä eläkkeelle, ei tästä työstä, Palmu sanoi STT:lle 60-vuotiaana.

Suomalaiset kriitikot eivät aina olleet kovin myötämielisiä Palmua kohtaan, mutta suuri yleisö piti hänen töistään ja maksoi niistä. Hän takoi taiteellaan rahaa, mikä ei ollut kaikkien mieleen.

– Suomalainen taidemaailma on halventanut minua siihen malliin, etten ole aina tiennyt, olenko riittävän hyvä. Myynti ja menestys ovat onneksi puhuneet puolestaan, taiteilija muistutti.

Palmu siteerasi myös eduskunnan entistä puhemiestä Riitta Uosukaista.

– Riitta neuvoi, että 'elä sie välitä, kateus pitää ansaita'.

Vauhdikkaimpina vuosinaan Palmusta naisystävineen ja elämäntyyleineen muodostui lööppien kestohahmo. Palmu oli naimisissa kuusi kertaa.

Taiteilija ei katkeroitunut julkisuudesta, vaan uskoi sen johtuvan siitä, että ihmisiä kiinnostaa erilaisuus.

– Olen kai poikkeusyksilö, hän arveli STT:lle 70-vuotispäiviensä aikaan.

Myös elämän tummat sävyt tulivat Palmulle tutuiksi. Hän joutui kahdesti tulipalo-onnettomuuteen, joissa paloi pahoin. Hän sairastui lisäksi eturauhasen syöpään ja virtsarakon syöpään.

2000-luvun alussa Palmu poti talous- ja ihmissuhdesotkujen syövereissä masennusta.

– Ne olivat kovia paikkoja. Usko elämään kantoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi