play

Perinteikkäässä Kägi-lehden valokuvauskilpailussa nähtiin kuvia erilaisista kesäöistä - raati valitsi voittajaksi veturinkuljettajan ottaman yöllisen kuvan

Veturinkuljettaja Sari Liimataisen kuva Pieksämäen asemalta erottui joukosta ja vei voittoon.

Veturinkuljettaja Sari Liimataisen kuva Pieksämäen asemalta erottui joukosta ja vei voittoon. Kuva: Sari Liimatainen

Liisa Yli-Ketola

Kesäyön hiljaisuus ratapihalla, poika ongella ja Höytiäisen aallot olivat Karjalaisen Kägi-lehden kuvakisan raadin ehdottomat suosikit.

Aiheena perinteikkäässä kesälehden valokuvauskilpailussa oli kesäyö.

Kärkikolmikkoon päätyneiden kuvien järjestyksestä käytiin kiivasta kisaa: lopulta juna ja sen ympärillä säkenöivät valot vei voiton.

Kuvan on ottanut hankasalmelainen veturinkuljettaja Sari Liimatainen, 34. Kuvan ottohetkellä vuosi sitten puolenyön aikaan taivaalla näkyivät tähdet ja kuu, eikä Pieksämäen asemalla ollut ristinsielua, kun Liimatainen suuntasi kohti omaa veturiaan ratapihalla.

– Tykkään ottaa paljon valokuvia ja erityisesti luonnosta. Pääasiassa kuvaan kännykällä, mutta haaveilen järjestelmäkamerasta, Liimatainen kertoo voitosta kuultuaan.

Sari Liimatainen kertoo käyvänsä ajoittain Joensuussa ohjaamassa kiskobussia Pieksämäelle. Eri paikkakunnilla pysähdellessään hän lukee mielellään paikallisia lehtiä, joten kuvakilpailu Karjalaisesta osui hänen silmiinsä.

– Kuva tuntui heti sopivan teemaan. Alkukesä on kuvaamisen kannalta mielestäni parasta aikaa. Se hetki tuntui juuri siltä, että kuutamo ja oma juna pitää ikuistaa, Liimatainen taustoittaa ja iloitsee yllätysvoitostaan.

Kilpailukuva erottuu, kun siihen on nähty vähän vaivaa ja etsitty oivallusta.
Heikki Kotilainen

– Aiheeltaan juna herättää huomiota ja poikkeaa järvinäkymiin painottuvasta tarjonnasta, perusteli raadin jäsen, graafikko Heikki Kotilainen junakuvan valintaa ykköseksi.

Valokuvaaja Niko Jouhkimainen puolestaan kiitteli kuvasta välittyvää yöllistä hiljaisuutta. Kuva sai ajatukset liitämään kesäkaupunkien tyhjyyteen, silloin kun väki on suunnannut mökeilleen, matkoilleen.

Valokuvaaja Kimmo Kirves puolestaan kehui yötaivaan säihkettä: ratapihalla valot sekoittuvat repeilevään pilviverhoon ja sen takaa kurkkiviin tähtiin ja kuuhun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyväksi kakkoseksi kiri joensuulaisen Anitta Räsäsen, 59, ottama valokuva rantaan tehdystä kivirakkenelmasta. Teoksessa nimenomaan aaltojen pärske kiehtoi raatilaisia.

Graafikko Sanna Korhonen piti erityisesti kuvan rantahietikon kimalluksen tekstuurista ja kuvan sommittelusta.

Maisema on Höytiäisen rannasta ja kuvaaja Anitta Räsänen kertoo, että hän on todellinen auringonlaskujen bongari.

Joensuulainen auringonlaskubongari Anitta Räsänen otti kiitetyn kilpailukuvansa Höytiäisen rannasta.

Joensuulainen auringonlaskubongari Anitta Räsänen otti kiitetyn kilpailukuvansa Höytiäisen rannasta. Kuva: Anitta Räsänen

Tiia Pardanin Miika-pojan kuva sijoittui tiukassa kisassa kolmanneksi.

Tiia Pardanin Miika-pojan kuva sijoittui tiukassa kisassa kolmanneksi. Kuva: Tiia Pardan

– Joensuun lähirannat on tullut kierrettyä ja tuhansia valokuvia otettua. Luonnossa oleminen on minulle luontevaa ja nautin siellä kuvaamisesta. Ihmisiä en niinkään osaa kuvata, Räsänen kertoo ja ilahtuu palkintosijasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvaamon esimies Marko Puumalainen nosti laiturilla onkivan pojan ensimmäiselle palkintosijalle, kuten myös valokuvaaja Jouhkimainen. Heistä ihminen kuvassa on aina kiinnostava.

– Kuvassa on levollisuutta, kiireettömyyttä, kesää, kuvaili Puumalainen.

Oman 8-vuotiaan Miika-poikansa mummolan rannassa kuvasi joensuulainen Tiia Pardan, 45.

– Se vain tuntui siltä, että nyt tuli hyvä kuva. Pojan kanssa kalastelemme usein yhdessä ja onkikuvia on kiva ottaa, Pardan kertoo.

Hän kuvaa pääasiassa neljää lastaan eri puuhissa ja valokuvausvälineenä toimii kännykkä.

Toimittaja Helen Hyttinen kiitti "Poika laiturilla" -kuvaa siitä, että hän saattoi suorastaan aistia laiturilaudan paljaiden jalkojensa alla.

Hyttinen piti viime kesän kuvasaldoa varsin tasapaksuna: kauniita auringonlaskuja oli paljon, joten niistä erottumiseen tarvittiin juna, kivikasa ja poika.

Myös raadin jäsen, toimittaja Matti Siippainen näki veturikuvan kaikkein kiinnostavimpana.

– Kuvassa on liikkeen tuntua, vaikkei siinä varsinaisesti tapahdukaan mitään, Siippainen pohdiskeli.

Graafikko Kotilainen näki kaikilla auringonlaskukuvilla sinällään olevan kauneusarvon, mutta samaan aikaan ne ovat sellaisia, joita useat voivat ottaa omilta laitureiltaan.

– Kilpailukuva erottuu, kun siihen on nähty vähän vaivaa ja etsitty oivallusta, Kotilainen summasi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi