play

Malmössä avataan tänään Euroviisut – oheistapahtumissa on käynyt esiintyjäkato

Euroviisuviikko alkaa. Suomi kisaa paikasta finaaliin ensimmäisessä semifinaalissa tiistai-iltana. Torstaina on vuorossa toinen semifinaali ja lauantaina finaali. Viisujen ympärille odotetaan tuhansia mielenosoittajia Gazan sodan vuoksi.

Euroviisuviikko alkaa. Suomi kisaa paikasta finaaliin ensimmäisessä semifinaalissa tiistai-iltana. Torstaina on vuorossa toinen semifinaali ja lauantaina finaali. Viisujen ympärille odotetaan tuhansia mielenosoittajia Gazan sodan vuoksi. Kuva: AFP / Lehtikuva

Maiju Ylipiessa / STT

Euroviisuviikko alkaa virallisesti tänään, kun Ruotsin Malmössä vietetään laulukilpailun avajaisseremoniaa.

Turkoosille matolle saapuvat kilpailun tämänvuotiset osallistujat, mukaan lukien Suomen Windows95man eli Teemu Keisteri ja Henri Piispanen.

Yhtä kilpailijoista avajaisissa ei kuitenkaan nähdä. Israelin edustaja Eden Golan jättää seremonian väliin turvallisuussyistä sekä kunnioittaakseen päivää, jolloin Israelissa muistetaan holokaustin uhreja, kertoo israelilaislehti Israel Hayom.

Viisut järjestetään Ruotsissa Loreenin napattua viime vuonna voiton Suomen Käärijän edestä. Käärijä nähdään myös Malmössä, jossa hän esiintyy perjantaina euroviisukylän lavalla. Käärijä myös ilmoittaa Suomen raadin pisteet lauantain finaalissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos viime vuonna viisuvoitto oli kahden kauppa, vaikuttaa tilanne nyt huomattavasti tasaisemmalta. Mahdollisiksi viisuvoittajiksi on veikattu muun muassa Sveitsiä, Kroatiaa, Italiaa ja Ukrainaa.

Suomi kisaa paikasta finaaliin ensimmäisessä semifinaalissa tiistai-iltana. Torstaina on vuorossa toinen semifinaali ja lauantaina finaali.

Vuosien varrella seitsemän viisuvoittoa napannut Ruotsi on kokenut viisujärjestäjä, jolta voi odottaa näyttävää show'ta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta legendaarisen Abban viisuvoitosta Waterloo-kappaleella, joten myös tämän merkkivuoden odotetaan näkyvän viisuissa jollain tavalla.

Abban jälleennäkemistä show'ssa ei kuitenkaan nähdä – näin on Reutersin mukaan sanonut viisujen vastaava tuottaja Ebba Adielsson.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Abban merkkivuoden sijaan vuoden puhutuin aihe viisujen ympärillä on ollut kuitenkin Israel. Israelin viisuosallistumista on maan Gazassa käymän sodan vuoksi vastustettu etenkin Pohjoismaissa.

Mielenosoituksia Israelin osallistumista vastaan ollaan järjestämässä myös viisuviikolla. Yli 20  000 ihmisen odotetaan saapuvan Malmöön mielenosoituksia varten.

Luvassa ovat ainakin Stoppa Israel -liikkeen järjestämät mielenosoitukset torstaina ja lauantaina. Liikkeen taustalla on muun muassa lukuisia järjestöjä ja yhdistyksiä sekä vasemmistolaisten puolueiden paikallisjaostoja.

Lauantaina Malmössä järjestetään viisuille kilpaileva vaihtoehto, "kansanmurhaton laulukilpailu" Falastinvision, jossa on tarkoitus juhlistaa palestiinalaista kulttuuria.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mielenilmaukset Israelin osallistumisesta ulottuvat myös esiintymislavojen puolelle. Viisujen oheistapahtumiin buukatuista esiintyjistä noin parikymmentä on jättäytynyt pois. Ainakin Ruotsin viisukarsinnassa toiseksi sijoittunut duo Medina sekä laulaja Dotter ovat vahvistaneet, että heidän osaltaan syynä vetäytymiseen on Israelin osallistuminen.

Vetäytymisten vuoksi euroviisukadulle suunnitellun lavan ohjelma on peruttu ja siirretty euroviisukylään Folkets Parkiin, kertoo Sydsvenskan-lehti.

Myös muita yhteistyökumppaneita on jättäytynyt pois, kertoo yleisradioyhtiö SVT. SVT:n mukaan vetäytymisissä on osittain kyse protesteista, osittain taas yhteistyötahojen kokemasta uhkailusta tai painostuksesta.

Myös euroviisuartisteille on osoitettu vaatimuksia boikotoida kilpailua.

Osa viisuedustajista julkaisi maaliskuussa yhteislausunnon, jossa toivottiin tulitaukoa Gazaan sekä kaikkien panttivankien turvallista palauttamista. Lausunnon allekirjoittivat Suomen Windows95manin lisäksi muun muassa Norjan, Tanskan, Britannian ja Sveitsin edustajat. Keisteri ja Piispanen ovat aiemmin sanoneet, ettei Israelin heidän mielestään tulisi osallistua Euroviisuihin.

Nähtäväksi jää, tuleeko viisuareenalla artistien tai yleisön mielenilmauksia Israelia vastaan.

Kun viisut järjestettiin viimeksi Israelissa vuonna 2019, Islantia edustanut Hatari-yhtye näytti pisteenlaskun aikana kameroille Palestiinan lipuilla koristeltuja huiveja. Euroopan yleisradiounioni EBU langetti tapauksesta Islannin yleisradioyhtiölle 5  000 euron sakot poliittiset viestit kieltävän säännön rikkomisesta.

Lisäksi väliaikaesiintyjänä toimineen Madonnan esityksessä käveli käsikkäin kaksi tanssijaa, joilla oli selässään Israelin ja Palestiinan liput.

Moni israelilainen euroviisufani jättää Malmön viisut väliin, kertoi Euroviisujen faniklubi OGAE:n Israelin-yhdistyksen puheenjohtaja Nir Harel uutistoimisto TT:lle. Israelilaisia viisuturisteja on Harelin mukaan lähdössä Malmöön 15–20 prosenttia vähemmän kuin aiempina vuosina.

Times of Israelin mukaan israelilaisia on myös viranomaisten taholta varoitettu esittelemästä identiteettiään Euroviisuissa.

–  Heidän ei pitäisi kävellä ympäriinsä pienten Israelin lippujen kanssa, sanoi viranomainen maaliskuussa israelilaistoimittajille.

–  Hepreaa voi puhua, mutta perheelle tai ystäville ei tarvitse huutaa kadun toiselta puolelta.

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi