play

Euroviisuissa sekasortoiset tunnelmat, EBU kriisikokoukseen vain tunteja ennen finaalia – Hollanti diskattiin kilpailusta

Israelin osallistumista Euroviisuihin on protestoitu Malmössä pitkin viikkoa.

Israelin osallistumista Euroviisuihin on protestoitu Malmössä pitkin viikkoa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Maiju Ylipiessa / STT

Poikkeuksellisen jännitteisten Euroviisujen finaalipäivä Malmössä etenee sekasortoisissa tunnelmissa.

Euroopan yleisradiounioni EBU tiedotti aiemmin tänään, että Hollannin Joost Klein ei kilpaile illan finaalissa.

EBU:n mukaan tuotantotiimiin kuuluva nainen on tehnyt valituksen Kleinin käytöksestä tämän torstaisen semifinaaliesiintymisen jälkeen. Ruotsin poliisi on tutkinut asiaa, ja EBU katsoo, ettei Kleinin osallistuminen olisi soveliasta oikeudellisen prosessin vuoksi.

Lisäksi Irlantia edustava Bambie Thug ei esiintynyt viisufinaalin viimeisessä kenraaliharjoituksessa lauantaina. Katsojille näytettiin sen sijaan aiemmin nauhoitettu versio esityksestä. Artistia ei nähty myöskään harjoituksen alun lippuparaatista, josta puuttuivat myös Sveitsin ja Kreikan edustajat.

Lippuparaatin poissaolojen jälkeen EBU ilmoitti järjestävänsä kriisikokouksen vielä ennen illan finaalia, kertovat ainakin Norjan ja Ruotsin yleisradioyhtiöt NRK ja SVT.

NRK:n mukaan kriisikokoukseen osallistuvat EBU:n edustajien lisäksi Sveitsi, Kreikka ja Irlanti.

Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén sanoi STT:lle alkuillasta, että hänellä on EBU:n kriisikokouksesta samat tiedot kuin mitä mediassa on kerrottu. Vilénillä ei ollut tarkempaa tietoa siitä, keitä kokoukseen osallistuu tai mistä siellä puhutaan.

Norjalaislehti VG puolestaan kertoo, että Irlanti, Britannia, Sveitsi ja Portugali olisivat harkinneet kilpailusta vetäytymistä. VG:n tietojen mukaan maiden delegaatiot olisivat istuneet kriisikokouksessa EBU:n kanssa perjantaina yöhön asti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Bambie Thugin mukaan ennen finaalin lippuparaatin harjoitusta tapahtui tilanne, joka vaati hänen mielestään EBU:n välitöntä huomiota.

Artisti kertoo Instagram-tilinsä tarinoissa, että EBU on ottanut asian vakavasti ja hän keskustelee EBU:n kanssa tarvittavista toimista. Bambie Thug kirjoitti viestissään toivovansa, että voi nousta lavalle finaalissa.

Lisäksi Irlannin yleisradioyhtiö RTE kertoo Bambie Thugin syyttäneen Israelin televisiossa semifinaalin aikana esitettyjen kommenttien rikkoneen viisujen sääntöjä. RTE:n mukaan juonnossa muun muassa sanottiin Bambie Thugin puhuneen negatiivisesti Israelista ja kehotettiin katsojia "valmistelemaan kirouksensa".

Artistin mielestä Israel tulisi rikkomuksen vuoksi sulkea pois Euroviisuista. RTE:n mukaan EBU kertoo, että Israelin yleisradioyhtiötä on muistutettu artistien kunnioittamisesta ja tapahtuman säännöistä.

Lauantain kenraaliharjoituksissa nähtiin vielä yksi käänne, kun Ranskan edustaja Slimane piti kesken kappaleensa yllättäen puheen.

–  Meidän pitää olla musiikin yhdistämiä, kyllä, mutta rauhalla ja rakkaudella, artisti sanoi viitaten Euroviisujen sloganiin "united by music".

Norjan viimevuotinen viisuedustaja Alessandra puolestaan kertoi, että suunnitelmien vastaisesti hän ei ilmoitakaan finaalissa Norjan pisteitä. Alessandra kutsui Euroviisujen mottoa "tyhjiksi sanoiksi".

–  Meneillään on kansanmurha. Pyydän teitä kaikkia avaamaan silmänne ja sydämenne, laulaja sanoi Instagram-tilillään julkaistussa videossa ja päätti videon sanoihin vapaan Palestiinan puolesta.

Hollantilainen yleisradioyhtiö Avrotros sanoo pitävänsä päätöstä Joost Kleinin ulossulkemisesta järkyttävänä ja suhteettomana.

Mediatietojen perusteella Kleinilla olisi ollut jonkinlainen fyysinen kiista televisiotuotannossa työskentelevän kuvaajan kanssa.

Poliisin edustaja kertoo uutistoimisto TT:lle, että yhtä miestä epäillään laittomasta uhkauksesta, jonka epäillään tapahtuneen Malmön areenalla ja jossa on asianomistajana Euroviisuissa työskentelevä henkilö. TT:n mukaan tutkintaa on tehty nopeutetussa tahdissa ja asia siirtyy syyttäjälle. Poliisin edustaja kertoo, että syyttäjän päätöksessä saattaa kestää useita viikkoja.

EBU sanoo tiedotteessa haluavansa selventää, että toisin kuin sosiaalisessa mediassa on spekuloitu ja joissakin medioissa kirjoitettu, välikohtauksessa ei ollut osallisena muita viisuesiintyjiä tai delegaatioihin kuuluvia.

EBU painottaa, että tapahtumassa on nollatoleranssi sopimattomalle käytökselle ja että unioni on sitoutunut tarjoamaan kilpailussa työskenteleville turvallisen työympäristön. Tästä syystä se katsoo Kleinin käytöksen työntekijää kohtaan rikkoneen kilpailun sääntöjä.

Illan finaalissa Ruotsin Malmössä kilpailee nyt 25 kappaletta.

Tämänvuotisia viisuja on leimannut Israelin viisuosallistumiseen kohdistuva vastustus maan Gazassa käymän sodan vuoksi.

Israelin osallistumista on protestoitu Malmössä pitkin viikkoa. Toistaiseksi suurimpaan mielenosoitukseen Malmön keskustassa torstaina osallistui poliisin arvion mukaan 10  000–12  000 ihmistä.

Torstain mielenosoituksen järjestänyt Stoppa Israel -verkosto on järjestämässä suurmielenosoituksen Malmössä myös lauantaina. Lisäksi Malmössä järjestetään illalla "kansanmurhaton laulukilpailu" Falastinvision.

Myös viisujen turvallisuustilanne ja siihen liittyvät huolet ovat olleet tänä vuonna isosti esillä, osittain juuri Israelin osallistumisen ja sen saaman vastustuksen vuoksi. Osittain taustalla on viimevuotinen terroriuhkatason nosto Ruotsissa.

Viisuja on turvattu Malmössä muun muassa poliisien näkyvällä läsnäololla tapahtumapaikkojen ympäristössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viisufinaalin tulos ratkeaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä puoliksi ammattilaisraatien, puoliksi yleisöäänestyksen perusteella. Viisujen suurimpiin ennakkosuosikkeihin lukeutuvat muun muassa Kroatia, Sveitsi ja Ukraina.

Kroatia tuo lavalle tarttuvaa rockia, Sveitsi eri musiikkityylien hybridin ja Ukraina räpillä maustetun voimaballadin.

Suomen Windows95manin No Rules -kappaletta ei ole kärkikahinoihin veikattu, mutta sille on ennakoitu mahdollisuuksia suureenkin yleisöäänipottiin.

Israelin saatua finaalipaikan torstain semifinaalista se nousi vedonlyöntitilastoissa yllättäen vedonlyöjien kakkossuosikiksi voittamaan koko viisut.

Vedonlyöjiin on saattanut vaikuttaa sosiaalisessa mediassa levinnyt videoklippi Italian televisiosta, jossa tv-ruudun alareunassa näyttivät pyörivän torstain semifinaalin puhelinäänestyksen prosenttiosuudet. Sen mukaan Israel olisi saanut Italiassa peräti 39 prosenttia puhelinäänistä.

Italian yleisradioyhtiö Rai pahoitteli perjantaina tapahtunutta ja sanoi lähetykseen päätyneiden äänestyslukujen olleen vain osittaisia.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi