play

Rahoituskriisi iski keväällä – useat sarjojen tuotannot uhattuina

Kuvituskuva

Kuvituskuva Kuva: Mikko Makkonen

Kalle Kinnunen / STT

Suomalaisten televisiosarjojen nousukauden kiihdyttäjiin kuuluu erityinen tukimekanismi. Tuotantokannustinta luotaessa silloinen ministeri Sanni Grahn-Laasonen intoili, että Suomeen voitaisiin saada James Bond -elokuvan kuvaukset.

Vuonna 2017 käyttöön tullut ja Business Finlandin hallinnoima tuotantokannustin on kuitenkin toiminut hyvin ja piristänyt etenkin isomman mittaluokan kotimaista tekemistä. Se ei ole sisällölliseen harkintaan perustuva kulttuurituki, vaan liiketoiminnalle tarkoitettu mekanismi. Erityinen piirre on, että se tuottaa valtiolle paljon enemmän kuin mitä se maksaa.

Keväällä 2022 useassa tuotantoyhtiössä jouduttiin kuitenkin kovan paikan eteen. Kalenterivuoden tuotantokannustimen 9,5 miljoonaa euroa oli jo jaettu.

– Tarkoitus oli kuvata loppuvuodesta Ivalo-sarjan kolmatta kautta. Huhtikuussa kuulimme, että Business Finlandin kaikki tämän vuoden rahat oli jo allokoitu. Se oli shokki, kertoo Yellow Film -yhtiön tuottaja Jarkko Hentula.

Sarjaa on tehty yhdessä saksalaisyhtiön kanssa. Ivalon ensimmäinen kausi, jossa näyttelivät Iina Kuustonen ja Pihla Viitala, oli valmistuessaan kaikkien aikojen kallein suomalaissarja.

– Kun tuotantokannustin alkoi, epäiltiin, onko Suomessa tarpeeksi hakukelpoisia hankkeita. Niitä on ollut niinkin paljon, että Business Finland on toistuvasti muuttanut ehtoja tiukemmiksi, Hentula kertoo.

Nyt Business Finlandista kerrottiin, että rahaa ei olekaan. Ivalon budjetista puuttui merkittävä pala. Vaihtoehtona oli jättää kolmoskausi kokonaan tekemättä.

– Työtä oli jo tehty paljon ja sarjaa ennakkomyyty maailmalle Yhdysvaltoja myöten, Hentula sanoo.

STT:n tietojen mukaan vähintään kuuden sarjan tuotannot olivat keväällä vakavasti vaakalaudalla. Kyse oli jopa satojen henkilöiden työllisyydestä.

Ulkomaiset toimijat kiinnostuivat Suomesta

Poliitikkojen toivomia Bond-kuvauksia ei ole toteutunut, mutta merkkejä Suomen vetävyydestä kuvauspaikkana on nyt tullut. Tampereella kuvattiin amerikkalainen Dual ja Paimiossa kiinalaisrahoitteinen rikosdraama What Remains, jossa näyttelee Stellan Skarsgård.

Samalla suomalaisten oma osaaminen on pantu merkille yhä konkreettisemmin. Netflix ja HBO Max ovat tilanneet ensimmäiset sarjansa Suomesta. Pian valmistuu Jalmari Helanderin toimintaelokuva Sisu, jota Sony ryhtyi rahoittamaan poikkeuksellisella osuudella jo ennen kuvauksia.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, mitkä isot hankkeet rohmusivat tuotantokannustimen tämän vuoden määrärahat. Vaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi jokin mahdollisesti julkistamaton Suomessa kuvattava Netflix-sarja ja Sorjosesta tunnetun Fisher King -yhtiön suursarja Estonia, jonka kuvauksista suurin osa tapahtuu kuitenkin Belgiassa.

Tuotantokannustinta voi käyttää myös jälkituotantoon. Pelkästään erikoistehosteiden tekeminen Suomessa ulkomaiseen suurelokuvaan voisi periaatteessa olla kymmenen miljoonan arvoinen tilaus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisärahoitus tuli viime tingassa

Business Finland ja tuotantoyhtiöiden vaikuttajat tarttuivat keväällä toimeen. Juhannusviikolla ilmoitettiin tuotantokannustimen 7,5 miljoonan lisärahoituksesta vuodelle 2022. Rahat tulivat Business Finlandin sisältä.

Kysymys kuuluu, voiko kriisi toistua ja voivatko ainoastaan alkutalvesta hakemuksensa jättävät hankkeet ehtiä jaolle.

Fire Monkey -yhtiön vastaava tuottaja Roope Lehtinen muistuttaa, että sarjan kehittely kestää 2-3 vuotta ennen kuin rahoja haetaan ja tuotanto alkaa.

– Kansainvälisen rahoituksen kannalta on tärkeää, että mekanismiin voi luottaa. Keskeisin osa kriisiä oli kiusallinen tilanne, kun muut tahot ovat rahansa luvanneet.

Tuotantokannustimella ei ole ainoastaan vipuvaikutusta yksittäisiin hankkeisiin silloin, kun ne ovat käynnistymässä. Kyse on ennakoitavuudesta. Nyt näyttää siltä, että Ivaloa ja Fire Monkeyn seuraavaa sarjaa päästään kuvaamaan aikataulussa tämän vuoden puolella.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi