play

Elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard on kuollut 91-vuotiaana

Godard oli syntynyt 3. joulukuuta 1930.  LEHTIKUVA/AFP

Godard oli syntynyt 3. joulukuuta 1930. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Ranskalais-sveitsiläinen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Jean-Luc Godard on kuollut 91-vuotiaana. Godardin omaiset vahvistivat tiistaina kuolinuutisen muun muassa uutistoimisto AFP:lle ja ranskalaislehti Libérationille.

Omaisten mukaan Godard kuoli rauhallisesti kotonaan, kertoo AFP. Perhe ei järjestä ohjaajalle virallisia hautajaisia, vaan hänet aiotaan tuhkata.

Godardia pidettiin ranskalaisen elokuvan uuden aallon mestarina ja yhtenä 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista elokuvantekijöistä. Hän toi elokuvaan useita kokeellisia kerronnan keinoja, jotka ovat sittemmin yleistyneet.

Ohjaajan läpimurtoteos oli Viimeiseen hengenvetoon (1960). Hänen merkkiteoksiinsa lukeutuvat myös Nainen on aina nainen (1961), Keskipäivän aave (1963), Pieni sotilas (1963), Lemmy Caution – piru mieheksi (1965) sekä Hullu Pierrot (1965).

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perinteisten kaavojen rikkoja

Joulukuussa 1930 syntynyt Godard aloitti uransa kirjoittamalla muun muassa elokuvakritiikkiä. Hän opiskeli nuorena etnologiaa Pariisissa, jossa hän tutustui myös muihin tuleviin elokuva-alan vaikuttajiin. Joukossa olivat muun muassa François Truffaut, Jacques Rivette ja Éric Rohmer.

Godard tuli tunnetuksi elokuvakerronnan perinteisten kaavojen rikkomisesta. Kriitikoihin Godardilla oli ristiriitainen suhde, ja osa hänen teoksistaan herätti myös närkästystä. Algerian sotaa käsittelevä Pieni sotilas -elokuva suostuttiin julkaisemaan Ranskassa vasta sodan loputtua, kolme vuotta valmistumisensa jälkeen.

1960-luvun loppupuolella Godardin työssä korostuivat poliittiset teemat. 1970-luvulla hän piti useiden vuosien tauon teatterielokuvien tekemisestä ja perusti videostudion Grenobleen puolisonsa, elokuvaohjaaja Anne-Marie Miévillen kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viimeiset vuosikymmenet Godardin kuvaillaan eläneen eristyksissä Miévillen kanssa Sveitsin Rollessa. Hän kuitenkin jatkoi elokuvien tekemistä 2010-luvulle asti.

Godard sai vuonna 2010 kunnia-Oscarin elämäntyöstään, mutta ei matkustanut noutamaan sitä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi