play

Euroviisujen voittaja on Sveitsi, Suomi sijalle 19 – suomalaisyleisö antoi eniten pisteitä Israelille

Kuva: Antti Aimo-Koivisto

STT

Euroviisut on voittanut Sveitsi, jota edusti Nemo kappaleella The Code.

Sveitsi sai illan suurimman ammattilaisraatien pistepotin ja myös yhden illan isoimmista yleisöäänipoteista.

Suomen Windows95man sijoittui sijalle 19, saaden yleisöltä 31 pistettä ja raadeilta 7 pistettä. Suomelta nähtiin finaalissa sekä musiikillisesti että visuaalisesti onnistunut veto.

Sveitsi oli ennakkoon yksi vuoden suurimmista ennakkosuosikeista. The Code on erilaisia musiikillisia vaikutteita ylittävä, taidokkaasti laulettu kappale siitä, kuinka laulaja Nemo löysi oman muunsukupuolisuutensa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kappale oli tuotu euroviisulavalle onnistuneen yksinkertaisesti, laulajan karismaan ja keinulautaa muistuttavaan lavasteeseen luottaen. Esityksen luova johtaja oli sama kuin Suomen esityksellä, ruotsalainen Fredrik "Benke" Rydman.

Sveitsin taakse kakkoseksi jäi Kroatian Baby Lasagna, joka oli vedonlyöntitilastoissa pitkään ykkössuosikki voittajaksi. Baby Lasagna sai illan suurimman yleisöäänipotin.

Israel sijoittui viidenneksi. Maa sai illan toiseksi suurimman yleisöäänipotin, mutta raatipisteissä se jäi tulostaulun keskiväliin. Euroviisujen tulospalvelusta käy ilmi, että suomalaiset antoivat yleisöäänestyksessä eniten pisteitä Israelille, joka sai 12 pistettä. Suomen raadilta Israel ei sen sijaan saanut lainkaan pisteitä.

Israelin viisuosallistumista on vastustettu maan Gazassa käymän sodan vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Israelin Eden Golan esiintyi finaalin alkuvaiheessa, eikä lavalla nähty häiriökäyttäytymistä. Areenalla kuitenkin kuului esityksen aikana valtavaa buuausta, mutta myös hurrausta, kertovat muun muassa Ruotsin ja Norjan yleisradioyhtiöt SVT ja NRK.

Tv-lähetykseen erottui selkeää buuausta myös esimerkiksi silloin, kun oli Israelin vuoro antaa raatipisteensä.

Illan finaali sujui tv-lähetyksen perusteella ilman suurempia ongelmia, vaikka sitä edelsi kaoottinen päivä.

Aiemmin lauantaina muun muassa Hollannin edustaja Joost Klein suljettiin kilpailusta ulos. Lisäksi EBU:n kerrottiin kokoontuneen kriisikokoukseen sen jälkeen, kun Sveitsi, Irlanti ja Kreikka eivät osallistuneet kenraaliharjoitusten lippuparaatiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Irlantia ei nähty lauantain kenraaliharjoituksessa ollenkaan.

Päivän tapahtumia heijasteli kenties se, että illan äänekkäimmät buuaukset kaikuivat tv-lähetyksen perusteella euroviisupomo Martin Österdahlille, kun oli tämän vuoro vahvistaa äänestyksen sujuneen sääntöjen mukaan.

Israelia tai Gazan tilannetta suoraan kommentoivia viestejä viisuedustajilta ei esitysten yhteydessä kuultu. Rauhan ja rakkauden viestejä sen sijaan kuultiin useampi.

Finaaliesityksensä lopussa Bambie Thug huusi sanat "rakkaus voittaa aina vihan".

Liettuan edustajalta kuultiin esityksensä lopuksi viesti rakkauden puolesta, Portugalilta puolestaan rauhan viesti.

–  Musiikin yhdistämänä, rakkauden ja rauhan vuoksi, huusi puolestaan Ranskan Slimane esityksensä päätteeksi, Euroviisujen "united by music" mainoslausetta mukaillen.

Kun Irlannin delegaatiota näytettiin myöhemmin takahuoneessa, näkyi heidän sohvallaan SVT:n mukaan vesimelonisymboli. Vesimelonilla on ilmaistu solidaarisuutta palestiinalaisille, sillä siinä on samat värit kuin palestiinalaisten lipussa.

Irlannin edustaja Bambie Thug ei esiintynyt viisufinaalin viimeisessä kenraaliharjoituksessa lauantaina. Artistia ei nähty myöskään harjoituksen alun lippuparaatista, josta puuttuivat myös Sveitsin ja Kreikan edustajat.

Taustalla oli Bambie Thugin mukaan ennen lippuparaatin harjoittelua tapahtunut tilanne, joka hänen mukaansa vaati EBU:n välitöntä huomiota.

Norjan ja Ruotsin yleisradioyhtiöiden NRK:n ja SVT:n mukaan Euroopan yleisradiounioni EBU piti lippuparaatin poissaolojen jälkeen kriisikokouksen. EBU ei kommentoinut tietoja kriisikokouksesta ennen finaalin alkua.

Norjalaislehti VG puolestaan kertoi, että Irlanti, Britannia, Sveitsi ja Portugali olisivat harkinneet kilpailusta vetäytymistä. VG:n tietojen mukaan maiden delegaatiot olisivat istuneet kriisikokouksessa EBU:n kanssa perjantaina yöhön asti.

EBU tiedotti aiemmin tänään, että Hollannin Joost Klein ei kilpaile illan finaalissa. EBU:n mukaan tuotantotiimiin kuuluva nainen on tehnyt valituksen Kleinin käytöksestä tämän semifinaaliesiintymisen jälkeen. Ruotsin poliisi on tutkinut asiaa, ja EBU katsoi, ettei Kleinin osallistuminen olisi soveliasta oikeudellisen prosessin vuoksi.

Kleinin kilpailusta ulossulkemisen syynä oli liikkuminen uhkaavasti kohti kameraa, kertoi hollantilainen yleisradioyhtiö Avrotros omassa tiedotteessaan. Avrotrosin mukaan Klein ei koskenut kameraa operoineeseen naiseen.

Avrotros sanoi olevansa pettynyt päätökseen ja pitävänsä sitä suhteettomana.

Avrotros ilmoitti kuvapalvelu Instagramissa hieman ennen finaalin alkua, ettei Hollanti jakaisi ollenkaan tuomaristopisteitään finaalissa.

Käärijä eli Jere Pöyhönen puolestaan ilmoitti vain tunteja ennen finaalin alkua, ettei hän ilmoitakaan Suomen pisteitä lähetyksessä.

–  Pisteiden jako tämän illan finaalissa ei tunnu oikealta, artisti kirjoittaa.

Pisteet antoi Käärijän sijaan Radio Suomen juontaja Toni Laaksonen.

Myös Norjan pisteiden antaja, viimevuotinen viisuedustaja Alessandra kertoi, että suunnitelmien vastaisesti hän ei ilmoitakaan finaalissa Norjan pisteitä. Alessandra kutsui Euroviisujen mottoa "tyhjiksi sanoiksi".

–  Meneillään on kansanmurha. Pyydän teitä kaikkia avaamaan silmänne ja sydämenne, laulaja sanoi Instagram-tilillään julkaistussa videossa ja päätti videon sanoihin vapaan Palestiinan puolesta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi