play

Teini tarkkailee vanhempiaan Aleksi Salmenperän draamakomediassa

Kupla-elokuvan ohjaaja Aleksi Salmenperä (vas.) sekä näyttelijät Amos Brotherus, Stella Leppikorpi, Minna Haapkylä ja Tommi Korpela. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kupla-elokuvan ohjaaja Aleksi Salmenperä (vas.) sekä näyttelijät Amos Brotherus, Stella Leppikorpi, Minna Haapkylä ja Tommi Korpela. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Kupla-elokuva kertoo perheestä, jossa vanhemmat ovat viisikymppisiä ja tytär teini-iässä. Tapahtumapaikkana on nimetön pikkukaupunki, ja kuvaukset on tehty talvisessa Karkkilassa.

Elokuvan ohjaaja on 49-vuotias Aleksi Salmenperä, joka asuu perheineen Karkkilassa. Herää kysymys, mistä ihmeestä inspiraatio kumpuaa.

–  Olen aina tykännyt tehdä elokuvani aiheista, joista on jonkinlainen taju, Salmenperä aloittaa.

–  Kun lasten teinivuodet ovat takana, alkaa vanhemmuudesta olla jonkinlainen käsitys.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Salmenperä on kirjoittanut Kuplan yhdessä Reeta Ruotsalaisen kanssa. Ensimmäiset ideat tulivat tosiaan omasta perhepiiristä.

–  Vaimoni Mian kanssa olemme ihmetelleet, miksi muuten vapaamieliset teinit ovat niin konservatiivisia suhteessa omiin vanhempiinsa, Salmenperä sanoo ja nauraa.

–  Omille vanhemmille ei sallita mitään, ja noloa on jo se, jos moikkaan tuttua lähikaupassa teinin mielestä väärin elein.

Elokuvassa Stella Leppikorven näyttelemä tytär alkaa sabotoida Minna Haapkylän näyttelemän äitinsä uutta suhdetta. Tommi Korpelan esittämä isä suhtautuu syrjähyppyyn välinpitämättömän oloisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tarina on keksitty. Sen ympäriltä käsikirjoittajat päättivät ottaa kiinni nimenomaan perheen tavallisuudesta.

–  Ei ole lähiöteinejä tai rikkaita, vaan keskeltä. Sille on dramaturgiset syynsä, miksi usein elokuvissa kerrotaan ääripäistä, Salmenperä sanoo.

–  Ehkä oivallus on siinä, että usein elokuvissa vanhempien katse kääntyy teiniin, mutta tässä teini alkaa tarkkailla vanhempiaan.

Paluu elokuvantekijän juurille

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kupla on Salmenperän kahdeksas elokuva ja tuttuun tapaan draamaa, jossa komedia on rivien välissä. Häiriötekijästä (2016) ja Tyhjiöstä (2018) hänet palkittiin parhaan ohjaajan Jussilla. Salmenperä on ohjannut myös sarjoja, kuten kaikkien aikojen kalleimpiin suomalaistuotantoihin lukeutuvaa White Wallia.

Esikoispitkä Lapsia ja aikuisia valmistui 18 vuotta sitten. Siinäkin Haapkylä näytteli pääosaa. Salmenperän seuraavat elokuvat olivat perheteemaiset Miehen työ, jonka pääosassa oli Korpela, sekä Paha perhe.

–  Kupla on yllättävän lähellä tunnelmaa ja otetta, jotka tunnistan elokuvasta Lapsia ja aikuisia, Salmenperä pohtii. Hän näkee omissa elokuvissaan taipumusta taitojen esittelemiseen: monissa on pyrkimystä paitsi hämätä, myös vieraannuttaa katsojaa.

–  On perisyntini viedä tunnelma jonnekin ja sitten tempaista matto katsojan alta, ohjaaja sanoo. Kuplassa ohjaaja kokee osanneensa jättää oman tekijyytensä ja temppuilunsa tässä mielessä taka-alalle.

–  Kuplassa on toiset tähdet kuin me tekijät, Salmenperä muotoilee.

Tähti syttyy

Kuplan löytö on Stella Leppikorpi. Aiemmin hänet on nähty Syke-sarjassa ja pienissä rooleissa Munkkivuoressa ja Pahanhautojassa.

Salmenperä on valmis puhumaan tähdestä. Hän kertoo, kuinka kuvausryhmä alkoi odottaa Leppikorven kohtausten tekemistä.

–  Mietin, onko entisajan elokuvatähdillä ollut juuri tällainen kyky olla läsnä ja hengittää yhdessä kameran kanssa, niin että kaikki on helppoa ja herkkää, ohjaaja miettii.

–  En ole uskonut tähtikulttiin, mutta Stellan työtä koko ryhmä katsoi monttu auki.

Kuvaajaksi Salmenperä sai Peter Flinckenbergin. Suomalainen Flinckenberg oli ennen Kuplaa tehnyt uraa Hollywoodissa. Hän palasi Suomeen korona-aikana, mutta on Kuplan jälkeen kuvannut muun muassa HBO:n Westworld-sarjan neljättä kautta Yhdysvalloissa.

–  Kun Hollywood meni paniikkiin ja kiinni, meille tuli sopiva väli tehdä elokuvaa yhdessä, Salmenperä sanoo.

–  Peter pääsi Karkkilaan tekemään elokuvaa vähän eri tyylillä.

Seuraavaksi suuren rahan juoksijadraama

Aleksi Salmenperä on ollut jo viiden vuoden ajan mukana suurhankkeessa, jonka kuvausten pitäisi alkaa aivan lähiaikoina. 1920-luvulle sijoittuva Mestari ja haastaja kertoo juoksijoiden Paavo Nurmen ja Ville Ritolan tarinaa.

–  Ollaan vielä vähän veitsi kurkulla, riittävätkö rahat kuvausten aloittamiseen, Salmenperä sanoo. Epookin luominen on kallista. Mestari ja haastaja on kooltaan ylivoimaisesti Salmenperän mittavin elokuvahanke.

Ohjaaja painottaa, että sitä ei tehdä näyttävyys edellä, vaan hintalappu tulee uskottavuuden saavuttamisesta.

–  Se on henkilövetoinen stoori, siinä ei ole pönötystä. Pääosia esittävät Miro Lopperi ja Olli Riipinen, joilla ei ole aiempia isoja elokuvarooleja. Lopperi nähtiin taannoin Munkkivuori-sarjassa antikvariaatinpitäjänä, ja Ritolana hän tekee aivan erilaisen roolin.

–  Antikvariaatinpitäjä oli zeniläinen hahmo, tässä Lopperi on vauhtia ja energiaa, niin että synapsit paukkuvat päässä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi