play

Pohjois-Karjalan Vuoden kulttuuriteko -palkinto jaetaan jo seitsemännen kerran – äänestys on päättynyt

Kimmo Nevalainen, Miia Hartikainen

Kulttuurivuosi 2023 on kääntynyt loppusuoralle, ja Veikkonen-patsas numero seitsemän päätyy uuteen osoitteeseen.

On siis aika julkistaa Pohjois-Karjalan Vuoden kulttuuriteko -palkinnon ehdokkaat.

Tällä kertaa etsimme erityisesti pohjoiskarjalaisuudesta nousevia ehdokkaita, mutta emme toki sivuuttaneet muutoin tasokkaita teoksia, kun muut kriteerit täyttyivät.

Seitsemännen Pohjois-Karjalan Vuoden kulttuuriteko -palkinnon ehdokkaina tänä vuonna ovat:

Jussi Hyvärinen käsittelee Olduvain rotkossa ihmiskunnan olemusta.

Jussi Hyvärinen käsittelee Olduvain rotkossa ihmiskunnan olemusta.

1 Jussi Hyvärisen Olduvain rotko -runokokoelma

Joensuulaisen Jussi Hyvärisen runokokoelma Olduvain rotko ilmestyi jo viime vuoden lopussa, mutta se ei tuolloin ennättänyt kilpailuun mukaan.

"Jussi Hyvärinen onnistuu tavoittamaan tiiviissä runokokoelmassaan koko ihmiskunnan olemuksen. Runoissa liidellään vimmaisesti esihistorian hämäristä hektiseen nykypäivään", kirjoitti Miia Hartikainen arviossaan maaliskuussa 2023.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Huijarityttö-monologi kertoo alkoholismista.

Huijarityttö-monologi kertoo alkoholismista. Kuva: Mikko Makkonen

2 Laura Kaljusen Huijarityttö-monologi

Joensuulainen teatterintekijä Laura Kaljunen näytteli monologin, jonka myös käsikirjoitti ja ohjasi itse Tiia-Mari Mäkinen apunaan. Näytelmä kertoo sairaudesta nimeltä alkoholismi ja kuinka se vaikuttaa koko perheeseen eri sukupolvissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Maritta Lintunen hallitsee ilmeikkään Pohjois-Karjalan murteen.

Maritta Lintunen hallitsee ilmeikkään Pohjois-Karjalan murteen. Kuva: Suonna Kononen

3 Maritta Lintusen Sata Auringonkiertoa -romaani

Lintusen käyttämä murre on ilmeikästä ja rikasta: ”Juo kahvisi eläkä kuikistele siinä niinku kuovi suolla, mokomaki tuihake.” Pohjoiskarjalaista maisemaa Lintunen piirtää herkällä kädellä, hellästi ja pehmein värisävyin, Eija Komu kirjoitti kritiikissään elokuussa 2023.

Romaanin yhtenä romaanihenkilönä on myös edesmennyt, Nurmeksesta kotoisin ollut kirjailija Matti Pulkkinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Lyyti tekee havaintoja maailmasta.

Lyyti tekee havaintoja maailmasta. Kuva: Matti Vassinen

4 Lyytin Nousussa taas -levy

Sanataide soljuu kuvankauniina halki levyn. Lyyti eli Lydia Lehtola tekee tarkkoja havaintoja maailmasta ja ilmaisee tunnemaailmoja omaperäisin sanakääntein. Kappaleista löytyy tasoja useille kuuntelukerralle oivallettavaksi. Yhtenäinen ja moni-ilmeinen levy toimii sekä kokonaisuutena että erillisinä kappaleina, Miia Hartikainen kirjoitti arviossaan syyskuussa 2023.

Tellu Turkan ja Liisa Matveisen Iro-levyllä on rankkoja sanoituksia.

Tellu Turkan ja Liisa Matveisen Iro-levyllä on rankkoja sanoituksia. Kuva: Mikko Makkonen

5 Liisa Matveisen ja Tellu Turkan Iro-levy

Ilomantsilaisen Liisa Matveisen ja Liperissä asuvan Tellu Turkan säveltämä Iro-levy perustuu Ilomantsissa asuneen Iro Sissottaren runoihin, joita hän esitti Daniel Europaeukselle vuona 1846.

– Alkuperäisrunot ovat aika raadollisia. Rakkaus ja siitä seuraavat asiathan on aika yleinen teema, Liisa Matveinen totesi Karjalaisessa toukokuussa 2023.

Janne Mertanen soittaa jälleen Chopinia.

Janne Mertanen soittaa jälleen Chopinia.

6 Janne Mertasen Chopin-levy

"Nyt ollaan ytimessä. Pianisti Janne Mertanen soittamassa Frédéric Chopin musiikkia. Ei muuta. Tulkinnat kautta albumin ovat omaan korvaani mitä ansioituneimpia ennen kaikkea selkeyden takia. Juuri jokin jämptiys tekee suurimman vaikutuksen – toki aitoa maailmanluokkaa edustavan tekniikan ja tulkintojen jäsentyneisyyden ohella", totesi kriitikko Jyri Ojala joensuulaisen Mertasen levystä kritiikissään marraskuussa 2023.

Muistojen raja -museo avautui Kontiorannassa.

Muistojen raja -museo avautui Kontiorannassa. Kuva: Minna Raitavuo

7 Muistojen raja -museon avaaminen Kontiorannassa

Kontiorannan entinen kasarmi on saanut uuden elämän Muistojen raja -museossa, jonne avattu museo on rakennettu niin, että siellä on esimerkiksi dokumentti Suomen itsenäistymisen jälkeisistä sodista, audiovisuaalinen korsu ja sodissa menehtyneitä sankarivainajia esittelevä Muistojen metsä.

Samuli Moilanen ja Jari Salokangas tekivät  kahdestaan näytelmän kaikki roolit.

Samuli Moilanen ja Jari Salokangas tekivät kahdestaan näytelmän kaikki roolit. Kuva: Little Big Music

8 Murha kahdelle -näytelmä Ohvanan kulttuuritalolla

"Murha kahdelle on maailmanluokan elkein ja ammattitaidolla toteutettu kahden miehen mestariteos. Katsoja pidetään huolellisesti mukana lavalla rönsyilevässä kaaoksessa. Orgaaninen liike yhdistettynä taidokkaan eeppiseen musisointiin tekevät absurdista tarinasta uskottavan ja miellyttävän seurata", Pinja Kuntola kirjoitti esityksestä Karjalaisessa heinäkuussa 2023.

Näytelmä on toisen pääroolin näytelleen Jari Salokankaan suomennos. Kysymyksessä oli Suomen kantaesitys.

Nightwish villitsi Kiteellä.

Nightwish villitsi Kiteellä. Kuva: Juha Inkinen

9 Nightwishin konsertti kotikaupungissaan Kiteellä

Nightwish vieraili kotikaupungissaan kesäkuussa 2023. Miia Hartikainen kirjoitti:

"Kiertueen keikkojen vakiolopetus, valtava The Greatest Show on Earth taustalla muisteltiin edesmenneitä ja näytettiin ihmiskunnan moninaisuutta. Loppuspektaakkeli osoitti, että kaikesta maailman kurjuudesta huolimatta olemme yhä täällä. Lopetus oli niin mahtipontinen, että muille encoreille ei ollut sijaa.

Keikka oli kaikkiaan hieno lahja ja huomionosoitus Kiteen kaupungille ja asukkaille huomioiden myös mitä kaikkea muuta konsertti toi kaupunkiin ilmiönä."

Emma Mustaniemi oli Saapasjalkakissa.

Emma Mustaniemi oli Saapasjalkakissa. Kuva: Marko Puumalainen

10 Saapasjalkakissa-ooppera Carelia-salissa

"Joensuun Oopperayhdistyksen tuottaman Saapasjalkakissan tasokas ensi-ilta koettiin lauantaina. Tuotanto kaikkineen viesti laadukasta tekemistä", kirjoitti Jyri Ojala kritiikissään syyskuussa 2023.

Oopperan tekivät Joensuun Oopperayhdistyksen lisäksi Joensuun konservatorio ja Teatteri-Traktori.

Meidän kylän teatteri on kooste pohjoiskarjalaisista kesäteattereista.

Meidän kylän teatteri on kooste pohjoiskarjalaisista kesäteattereista.

11 Jarkko Saksan ja Aimo Salosen Meidän kylän teatteri -kirja

Jarkko Saksan ja Aimo Salosen Meidän kylän teatteri -haastattelukirja kokoaa yhteen ensimmäisen kerran Pohjois-Karjalan kaikkien kesä- ja harrastajateattereiden historian ja nykyisyyden sekä tekijöiden sitoutuneisuuden. Kirjassa esitellään yhteensä 20 kesäteatteria.

Veila tulkitsee hittikappaleita omalla tyylillään.

Veila tulkitsee hittikappaleita omalla tyylillään. Kuva: Emilia Kettunen

12 Veila-yhteiskanteleyhtye

Vuonna 2022 perustettu Veila on maailman ensimmäinen yhteiskanteleyhtye. Neljän hengen bändi on kehittänyt omalaatuisen, heleän tyylinsä, jolla tulkitsee hittikappaleita uudenlaisella tavalla. Joensuulainen Veila on keikkaillut tänä vuonna aktiivisesti ympäri maakuntaa, muun muassa Ilosaarirockissa. He esiintyvät mukaansatempaavasti ja iloisella tunnelmalla.

Muistutuksena kerrottakoon, että palkinto ei ole urapalkinto. Se annetaan pohjoiskarjalaisesta kuluvana vuonna korkeatasoisesti ja ammattimaisesti toteutetusta kulttuuriteosta tai -projektista.

Se voi olla esimerkiksi yksittäinen esitys, näyttely, levy, kirja, julkaisutoiminta, teossarja tai näytelmä, joka on saanut ensi-iltansa vuoden 2023 aikana.

Palkinnon voi saada yksittäinen taiteilija, tekijä tai työryhmä. Pohjois-Karjalan ulkopuolinen henkilö tai taho voidaan palkita erityissyistä. Vähimmäisvaatimus on, että juuret ovat vahvasti maakunnassa.

Varsinaisesta palkinnosta päättää tänä vuonna kuusihenkinen raati. Mukana ovat kuvataiteilija Harri Turunen, linjanjohtaja Kirsi Uutinen ja teatterinjohtaja Iiristiina Varilo. Karjalaisesta mukana ovat toimittajat Olli Sorjonen, Miia Hartikainen ja Kimmo Nevalainen.

Ehdokkaiden joukosta Karjalaisen lukijat saavat valita suosikkinsa. Lukija voi äänestää myös omaa ehdokastaan, jos toimituksen laatima lista ei miellytä.

Äänestys kestää vuoden loppuun 31. joulukuuta saakka osoitteessa www.karjalainen.fi/kulttuuriteko.

Äänestää voi myös postikortilla osoitteella Karjalainen/kulttuuriteko 2023, PL 99, 80141 Joensuu. Äänestää saa vain kerran. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan viisi kirjapalkintoa.

Karjalaisen myöntämä Pohjois-Karjalan kulttuuriteko 2023 -palkinnon voittaja julkistetaan tammikuussa 2024. Samassa yhteydessä paljastetaan myös yleisön suosikki.

Voittaja saa palkinnoksi kuvanveistäjä Veikko Myllerin suunnitteleman Veikkonen-patsaan. Kysymyksessä ei ole kiertopalkinto, sillä jokainen voittaja saa patsaasta oman valunsa.

Äänestys on päättynyt.

Juttua muokattu 2.12.2023 klo 16.11: korjattu Veila-yhtyeen kuvaan kuvaajan nimi.

Juttua muokattu 2.12.2023 klo 8.47: korjattu Emmi Mustaniemen nimi kuvatekstistä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi