play

Mihin kesäteatteriin suuntaisi Pohjois-Karjalassa? – Lue vinkit koosteesta

Karjalainen

Päivitämme tähän juttuun arvioita maakunnan kesäteatterinäytelmistä pitkin kesää. Koosteesta löydät myös näytelmien tekijöiden haastattelut.

Kunnon kyydissä näyttelevät muun muassa Anna-Leena Sipilä, Antti-Tuomas Heikkinen ja Antti Heikkinen.

Kunnon kyydissä näyttelevät muun muassa Anna-Leena Sipilä, Antti-Tuomas Heikkinen ja Antti Heikkinen. Kuva: Boris Novik

Joensuu, Utran uusi teatteri: Kunnon kyyti 29.6.–3.8.

Utran Uusi Teatteri juhlii kymmenenvuotista taivaltaan Kunnon kyyti -nimisen musiikkikomedian merkeissä.

Kirjailija Antti Heikkisen kynästä lähtenyt käsikirjoitus on nostalgistärpeistä ja sutjakkasanaisesta jutuniskennästä rakennettu tarina erään itäsuomalaisen pikkupaikkakunnan asukkaista ja ihmiskohtaloista, teatterikriitikko Sanna Jääskeläinen kirjoittaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Timoi Munne, Henry Räsänen, Sanna Kärkkäinen ja Janne Vänskä pitävät Liikkuva kylä 2024 -iltamissa yleisöä otteessaan huumorin ja musiikin avulla.

Timoi Munne, Henry Räsänen, Sanna Kärkkäinen ja Janne Vänskä pitävät Liikkuva kylä 2024 -iltamissa yleisöä otteessaan huumorin ja musiikin avulla. Kuva: Juhani Joensuu

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maarianvaaran teatteri: kiertävät Liikkuva kylä -iltamat 17.7.–9.8. ympäri Itä-Suomea.

Mikä on maaseudun syvin olemus? Maarianvaaran teatterin Liikkuva kylä 2024 -esityksessä päästään ainakin lähelle vastausta. Kylästä toiseen Savossa ja Pohjois-Karjalassa kesän aikana kiertävä teatteripoppoo tuo näyttämölle maaseutukylien värikkäät hahmot.

Tämä "iltamapotpuri", kuten sitä myös esityksen lomassa kuvaillaan, sisältää muun muassa musiikkia, monologeja sekä sketsipätkiä. Tunnelma vaihtelee riemukkaasta haikeaan, ja yleisöä sekä nauratetaan että itketetään – pääpainon ollessa kuitenkin naurussa, kirjoittaa Emma Röntynen arviossaan.

Vihaisen lesken siirtymät ovat nitiseviä, kirskuvia ja tempovia, kun katsomoa liikutellaan kiskoilla paikasta toiseen.

Vihaisen lesken siirtymät ovat nitiseviä, kirskuvia ja tempovia, kun katsomoa liikutellaan kiskoilla paikasta toiseen. Kuva: Jenna-Maaria Photography

Kontiolahden Kanavateatteri: Vihainen leski 29.6.–11.8.

Kontiolahden kanavateatteri täyttää 40 vuotta ja on vaikea keksiä soveliaampaa esitystä sen juhlakesään kuin Vihainen leski.

Tero Sarkkisen dramatisointi ja ohjaus Minna Lindgrenin tekstistä yhdistelee koskettavaa ja vakavaa perinteiseen kesäteatterihullutteluun niin, että esitys on kevyt, vaikka tekstin teemat ovat hyvin raskaita, kirjoittaa Pasi Huttunen arviossaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Robin Hood ja Marian taistelivat yhteistyön voimalla pahoja vallanpitäjiä vastaan.

Robin Hood ja Marian taistelivat yhteistyön voimalla pahoja vallanpitäjiä vastaan. Kuva: Teatteri-Traktori

Joensuu, Teatteri-Traktori: Robin Hood 28.6.–25.8.

Teatteri-Traktori avaa Sinkkolan kesänäyttämön 20-vuotiskesän kaksituntisella ilottelulla, jossa on myös tummempia sävyjä ja yhteiskuntakritiikkiä. Näytelmässä huumoria piisaa niin lasten kuin aikuistenkin makuun, kirjoittaa Emma Röntynen.

Oikeamielinen kuningas Richard on lähtenyt ristiretkelle kaukomaille, ja valta on joutunut ahneen ja itserakkaan prinssi Juhanan käsiin. Köyhän ja alistetun väen avuksi rientää tietenkin jousisankari sukkahousuissaan, Robin Hood iloisine veikkoineen.

Huolimatta eripuraisuudesta ja kiivaastakin riitelystä Agnes ja Michael pysyvät yhdessä loppuun saakka.

Huolimatta eripuraisuudesta ja kiivaastakin riitelystä Agnes ja Michael pysyvät yhdessä loppuun saakka. Kuva: Samuli Moilanen

Hammaslahti, Ohvanan kulttuuritalossa Pohjois-Karjalan musiikkiteatteri The Little Big Music: Tahdon! Tahdon! 26.6.–4.8.

Tahdon! Tahdon! -musikaali kertoo miehestä ja naisesta, jotka menevät naimisiin, muuttavat yhteiseen asuntoon ja ikääntyvät yhdessä. Elämän varrelle mahtuu toki käänteitä ja vastoinkäymisiä, mutta yhteinen makuuhuone pysyy ennallaan koko näytelmän läpi.

Kahden näyttelijän musikaalissa rämmitään halki häiden, hääyön, kriisien ja lastenkasvatuksen, kunnes lopulta on aika muuttaa tutusta asunnosta muualle, Pinja Kuntola esittelee arviossaan.

Vuokonjärven kesäteatterin
konkarinäyttelijät Lea Nykänen, Eija Meriläinen ja Jukka Nykänen esiintyvät rakkauskiemuroiden keskellä.

Vuokonjärven kesäteatterin konkarinäyttelijät Lea Nykänen, Eija Meriläinen ja Jukka Nykänen esiintyvät rakkauskiemuroiden keskellä. Kuva: Ulla Korkatsu

Juuka, Vuokonjärven kesäteatteri: Kahden naisen putkiremppa 21.6.–21.7.

Juuassa Vuokonjärven kesäteatterissa nauretaan tänä kesänä Kahden naisen putkirempalle. Näytelmässä yhdistyvät kesämökkikulttuuri ja remontoinnin aiheuttamat käänteet. Rakkauskiemuroiden keskiössä Maire riehaantuu ja riutuu rakkaudessa.

Oravanpyörässä kyläläiset lähtevät vastarintaan, kun oma metsä uhattiin kaataa rakennushankkeen tieltä.

Oravanpyörässä kyläläiset lähtevät vastarintaan, kun oma metsä uhattiin kaataa rakennushankkeen tieltä. Kuva: Helena Romppanen

Ilomantsi, Teatteri Möhkö: Oravanpyörä 1.7.–4.8.

Oravanpyörä kertoo menestymisen paineista, joissa moni uupuu ja kadottaa omimman itsensä.

Paluu luontoon ja yksinkertaiseen elämään mutkattomine ihmissuhteineen tarjoutuu lääkkeenä ahdistukseen. Omituisten otusten kerho on turvallinen yhteisö, jossa ei tarvitse teeskennellä itseään parempaa, kirjoittaa Helena Romppanen arviossaan.

Mitä ihmettä täällä tapahtuu, Aino kummastelee Jussin kotitilalla Mynämäellä. Rooleissa Saara Sofia Nevalainen, Tapio Kärkkäinen, Esko Honkanen, Eero Härkönen ja Teijo Kuvaja.

Mitä ihmettä täällä tapahtuu, Aino kummastelee Jussin kotitilalla Mynämäellä. Rooleissa Saara Sofia Nevalainen, Tapio Kärkkäinen, Esko Honkanen, Eero Härkönen ja Teijo Kuvaja. Kuva: Mikko Ahvenainen

Lieksa, Loukun kesäteatteri: Avioliittosimulaattori 4.7–28.7.

Lieksan tytön Ainon ja varsinaissuomalaisen pojan Jussin tapaaminen on rakkautta ensisilmäyksellä.

Aino lähtee Jussin kotitilalle Mynämäelle ottamaan selvää, kestääkö lempi kulttuurierot. Siellä asuu idästä katsottuna outo ja ihmeellinen kansa.

Vastakkainasettelu avaa ovet hersyvälle huumorille. Avioliittosimulaattori on suurimmalta osin turkasen hauska tapaus, arvioi Mikko Ahvenainen.

Kitee, Kyläparin Myllyteatteri: Kuhakuningas 28.6.–9.8.

Tiina Markkasen käsikirjoittama Kuhakuningas kertoo tragikoomisesti eläkkeelle jääneestä rehtorista, joka on järjestänyt itselleen hienot hautajaiset etukäteen. Rehtorin tyttäret saapuvat hautaamaan isän uurnaa testamentin mukaisesti. Kotitalolle on tilattu näyttö, mutta talo osoittautuu huonokuntoiseksi.

Lisää kesäteatteria Pohjois-Karjalassa

  • Polvijärvi, Kinahmon kesäteatteri: Löyhässä hirressä 14.6.–19.7.

  • Liperi, Roukalahden kesäteatteri: Emmauksen tiellä 23.6.–28.7.

  • Tohmajärvi, Värtsilän kesäteatteri: Lehmänmaitoa ja mansikoita 23.6.–4.8.

  • Tohmajärven Maiju Lassila -teatteri: Aatamin puvussa ja vähän Eevankin 29.6.–4.8.

  • Liperi, Ristin kesäteatteri: Kaiken takana on nainen 30.6.–4.8.

  • Eno, Paukkajan teatteri: Pumppuasema 30.6.–28.7.

  • Nurmes, Bomban kesäteatteri: Miina ja kaikenkarvainen ystävä 6.7.–4.8.

  • Rääkkylä, Riäkkyteatteri: Miehen kylkiluu 17.7.–4.8.

  • Heinävesi, Kermankosken kesäteatteri: Satumaan kuningas 11.8.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi