play

Ilosaarirockiin tulee pitkään pohdittu muutos – Festivaalin ainoa katettu esiintymislava poistuu, mutta miksi?

Tähtiteltta on ollut Ilosaarirockin ainoa katettu esiintymislava. Tulevana kesänä se korvataan ulkolavalla.

Tähtiteltta on ollut Ilosaarirockin ainoa katettu esiintymislava. Tulevana kesänä se korvataan ulkolavalla. Kuva: Lari Lievonen

Renne Ohtonen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 12.3.2024.

Ilosaarirockin festivaalialue muuttuu tulevana kesänä. Niin sanotulla taka-alueella olleen Tähtiteltan tilalle tulee ulkolava, ja sitä myötä avointa nurmialuetta jää laajemmin yleisön käyttöön. Vaan miksi tällainen muutos?

Ilosaarirockin promoottori Panu Hattunen kertoo, että taka-alueen muutoksia on puntaroitu jo useita vuosia. Hänen mukaansa muutoksen keskiössä ovat festivaalialueen toimivuus ja asiakkaiden viihtyvyys.

– Taka-alue saadaan kävijöille kokonaisvaltaisemmin käyttöön. Se on varmasti yksi Suomen hienoimmista festarialueista isoine nurmialueineen ja järvinäkymineen, hän luonnehtii.

Teltta on käynyt pieneksi monessa tilanteessa, kun suljettu rakenne pakkaa väen yhteen tilaan.
Panu Hattunen

Muutoksella halutaan myös tasoittaa ihmismassojen jakautumista rokkialueella. Monilla on ollut tapana leiriytyä päälavan ympärille, mikä on ajoittain ruuhkauttanut esimerkiksi pääanniskelualueen.

Festarikansan toivotaankin löytävän taka-alue myös "hengailualueena". Ruokapisteet ja muut palvelut on tarkoitus säilyttää pitkälti entisillä paikoillaan.

– Palvelut pysyvät vähintäänkin samalla tasolla kuin ennen, Hattunen lupaa.

Uuden ulkolavan toisella reunalla on anniskelualue ja toisella vip-alue.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime vuosina esimerkiksi Käärijä, Kuumaa ja Blind Channel ovat houkutelleet Tähtiteltan ääriään myöten täyteen. Jos on jäänyt kauas ruuhkaisen teltan ulkopuolelle, on keikka voinut mennä sivu suun.

– Tämä muutos mahdollistaa sen, että kaikki varmasti näkevät ja kuulevat kaiken. Pystyy istumaan vaikka kauempana nurmikolla, joka jatkuu pitkälle. Siitä tulee kuin amfiteatteri, Panu Hattunen luonnehtii uutta lavaa.

Tähtiteltankin kapasiteetti oli varsin suuri, mutta uudelle ulkolavalle yleisöä mahtuu roimasti sitäkin enemmän.

– Teltta on käynyt pieneksi monessa tilanteessa, kun suljettu rakenne pakkaa väen yhteen tilaan. Nyt sellaiset artistit, jotka ovat aiemmin olleet päälavalla, voivat hyvin olla uudella lavalla. Uudistus voi muuttaa ohjelmarakenteen dynamiikkaa ainakin tulevaisuudessa.

Ilosaarirockissa päälavan edusta ja sen anniskelualue ovat olleet usein ruuhkaisia. Uudella lavalla pyritään tasoittamaan ihmismassojen jakautumista.

Ilosaarirockissa päälavan edusta ja sen anniskelualue ovat olleet usein ruuhkaisia. Uudella lavalla pyritään tasoittamaan ihmismassojen jakautumista. Kuva: Juha Inkinen

Tulevan kesän Ilosaarirockin aluekartta. Muutokset koskevat taka-aluetta. Uudella lavalla ei ole vielä virallista nimeä.

Tulevan kesän Ilosaarirockin aluekartta. Muutokset koskevat taka-aluetta. Uudella lavalla ei ole vielä virallista nimeä. Kuva: Ilosaarirock

Tähtiteltta on mahdollistanut monelle artistille tietynlaisen tunnelman luomisen valoineen ja muine elementteineen keskellä kesäpäivääkin. Teltassa esiintyminen ei kuitenkaan ole ollut useimmille artisteille vaatimus tai kynnyskysymys.

– Arvioisin, että 85 prosenttia festivaalilavoista ympäri maailman on ulkolavoja. Artistit ovat kyllä tottuneet siihen. Ne artistit, jotka olisivat sitä erityisesti vaatineet, ovat yhden käden sormilla laskettavissa, Hattunen muistelee.

– Kääntäisin tämän niin päin, että odotan innolla keikkoja, kun näkee koko lavan, artistin ja alueen. Viimeisillä keikoilla voi olla hieno tunnelma, kun aurinko laskee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lavamuutos kasvattaa hieman koko festivaalialuetta ja ennen kaikkea yleisöalueita.

– Aitalinjoja ja muita joudutaan hieman muuttamaan, Panu Hattunen kuvailee.

Tähtiteltan poistuminen tarkoittaa sitä, että festarialueelle ei jää suuria varjoalueita tai sadesuojia. Hattusen mukaan sitä on kyllä mietitty, kuinka alueelle sellaisia voitaisiin saada.

– Vaan ei se iso telttakaan tuohon vastaus ollut, hän viittaa sen hikisiin olosuhteisiin.

Uudistuksella ei juuri ole taloudellista vaikutusta suuntaan eikä toiseen. Teltta on ollut Ilosaarirockissa vuokralla, mutta yhtä lailla suuri ulkolava äänentoistoineen ja uudenlaisine suunnitteluineen maksaa.

Tältä nurmialueelta on jatkossa parempi näköyhteys lavalle kuin Tähtitelttaan oli. Tämä kuva on otettu Käärijän keikan aikana.

Tältä nurmialueelta on jatkossa parempi näköyhteys lavalle kuin Tähtitelttaan oli. Tämä kuva on otettu Käärijän keikan aikana. Kuva: Odessa Koskelo

Yksi kuuma peruna Ilosaarirockin osalta on ollut Joensuun kaupungin uimahallisuunnitelma. On hyvin mahdollista, että uusi uimahalli tulee Lähtelän tontille, jossa festivaalin pääsisäänkäynti tätä nykyä on.

Hattusen mukaan Ilosaarirockilla ei tarvitse vielä olla tätä varten varasuunnitelmaa. Hän on ennen kaikkea kiitollinen, että festivaalia on kuultu jo uimahallin suunnitteluvaiheessa.

– Toivottavasti kaupunki saa uuden uimahallin. Meidät pidetään kyllä tietoisina siitä, missä mennään, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilosaarirockiin on melko tarkalleen neljä kuukautta aikaa. Festivaali aikoo tiedottaa esimerkiksi ohjelmasta ja alueen palveluista myöhemmin keväällä, kun niistä on varmaa tietoa.

Panu Hattunen kuvailee, että lipunmyynti on kulkenut varsin hyvin.

– Kesään on yllättävän lyhyt aika, hän tokaisee.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi