Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Kulttuuri

Pohjois-Karjalan vuoden 2020 kulttuuriteko -palkinnon ehdokkaat ovat tässä - äänestä suosikkiasi!

  • Kimmo Nevalainen, Suonna Kononen

On aika julkistaa sanomalehti Karjalaisen järjestämän Pohjois-Karjalan kulttuuriteko -palkinnon vuoden 2020 ehdokkaat. Omaa suosikkia voi äänestää ehdokasesittelyjen jälkeen tämän jutun lopussa.

Kulunut vuosi on ollut myös kulttuurin ammattitekijöille hyvin poikkeuksellinen maaliskuusta vuoden loppuun. Peruttu-sana tuli kulttuurin osalta liiankin tutuksi. Kun mitään ei voinut tehdä, se vaikutti suoraan kulttuurin kuluttajien lisäksi erityisesti esittävien taiteilijoiden toimeentuloon.

Kun ottaa huomioon, kuinka vaikea vuosi on ollut, voi vain ihmetellä, kuinka tasokkaan ja monipuolisen ehdokaslistan voimme julkistaa. Hyviä ehdokkaita jäi myös yli.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muistutuksena kerrottakoon, että palkinto ei ole urapalkinto. Se annetaan pohjoiskarjalaisesta kuluvana vuonna korkeatasoisesti ja ammattimaisesti toteutetusta kulttuuriteosta tai -projektista.

Se voi olla esimerkiksi yksittäinen esitys, näyttely, levy, kirja, julkaisutoiminta, teossarja tai näytelmä, joka on saanut ensi-iltansa vuoden 2020 aikana.

Palkinnon voi saada yksittäinen taiteilija, tekijä tai työryhmä. Pohjois-Karjalan ulkopuolinen henkilö tai taho voidaan palkita erityissyistä. Vähimmäisvaatimus on, että juuret ovat vahvasti maakunnassa.

Varsinaisesta palkinnosta päättää viisihenkinen raati. Siihen kuuluu Karjalaisen kulttuuritoimituksen lisäksi kolme vuosittain vaihtuvaa jäsentä.

Tällä kertaa raadissa ovat professori Helmi Järviluoma-Mäkelä, teatteriohjaaja Tarja Jänis ja muusikko ja näyttelijä Eve Pietarinen. Karjalaisen kulttuuritoimitusta raadissa edustavat puheenjohtajana esimies Kimmo Nevalainen ja sihteerinä kulttuuritoimittaja Suonna Kononen.

Ehdokkaita on tänä vuonna 12. Ehdokkaiden joukosta Karjalaisen lukijat saavat valita suosikkinsa. Lukija voi äänestää myös omaa ehdokastaan, jos toimituksen laatima lista ei miellytä. Äänestys kestää 31. joulukuuta saakka osoitteessa karjalainen.fi/kulttuuriteko.

Äänestää voi myös postikortilla osoitteessa Karjalainen/kulttuuriteko 2019, PL 99, 80141 Joensuu. Jokainen saa äänestää vain kerran. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan viisi kirjapalkintoa.

Karjalaisen myöntämä Pohjois-Karjalan kulttuuriteko 2020 -palkinnon voittaja julkistetaan tammikuussa 2021. Samassa yhteydessä paljastetaan myös yleisön suosikki.

Voittaja saa palkinnoksi kuvanveistäjä Veikko Myllerin suunnitteleman Veikkonen-patsaan. Kysymyksessä ei ole kiertopalkinto, sillä jokainen voittaja saa patsaasta oman valunsa.

Ehdokkaina tänä vuonna ovat:

1) Kari Hyttisen Luonnoksia-näyttely galleria Kohinassa

Arkistosta-sisapaa-TAITEILIJA-Luonnoksia-Kari-Hyttinen7Karjalainen20201205

Joensuulaisvalokuvaaja on pitänyt näyttelyitä jo kuudella vuosikymmenellä. Luonnoksia-näyttelyn Hyttinen kuvasi mökillään Pyhäselän rannassa, konstailematta järjestelmäkameran yhdellä objektiivilla. Vuodet ovat pelkistäneet Hyttisen jäljestä turhan pois.

2) Joensuun taiteilijaseura täytti 75 vuotta

Arkistosta-Ahjo-talvella-2018Karjalainen20201205

Vireä Joensuun taiteilijaseura vietti syntymäpäiviään ja laajensi samalla toimintaansa gallerioiden ulkopuolelle kirjastotiloihin ja tavaratalon ikkunaan. Seura on viimeisimpänä myös aloittanut yhteistyön Joensuun kaupunginteatterin kanssa. Taidelainaamo avaa suurempana taidekeskus Ahjossa.

3) Topi Linjaman Matkaopas Matteus-passioon

Topi-Linjama1Karjalainen20200410

Musiikkitieteilijä ja toimittaja Topi Linjama julkaisi pääsiäisen alla Bachin Matteus-passiosta tutkimuksen, joka ei ole pelkkää analyysiä ja teoksen pilkkomista pieniin yksityiskohtiin. Mukana on myös musiikkiin oleellisesti liittyvää tunnetta.

4) Loimolan voiman Ruttomuzikan kyynäl -levy

Arkistosta-Loimolan-VoimaKarjalainen20201205

Lieksalaistaustaisten Saatsin veljesten yhtye löysi esikoisalbumillaan yleisönsä: karjalan kielestä ja karjalaisista juuristaan kiinnostuneet nykykarjalaiset. Ruttomužikan kyynäl osoittaa, että karjalaksi syntyy uutta elävää kulttuuria. Saatsien omat sukujuuret ovat Suistamolla.

5) Luukas Ojan Väritetty todellisuus -levy

Arkistosta-Luukas-OjaKarjalainen20201205

Rock-kaupunki Joensuussa tavataan odottaa ”seuraavaa Hassisen konetta” tai ”seuraavaa Stellaa”. Joensuu- ja Heinävesi -taustainen Luukas Oja -yhtye julkaisi reippaan esikoisensa ja on hyvässä valtakunnallisessa nosteessa, vaikka koronavuosi on hidastanutkin keikkailua.

6) Mimmien Muista pestä kädet -laulu

Arkistosta-YKmimmit-022Karjalainen20201205

Mimmit-yhtyeen Rääkkylästä kotoisin oleva Pauliina Lerche ei lamaantunut koronan edessä, vaan teki yhteistyökumppaneidensa kanssa Muista pestä kädet -laulun ja -videon, joista versioita löytyy 10 eri kielellä. Laulun kertosäe on 20 sekunnin mittainen. Aika on sama, jolla kädet puhdistuvat varmasti pestessä.

7) Nightwishin Human. :II: Nature. -levy

Arkistosta-Tuomas-Holopainen10Karjalainen20201205

Kiteeläiset julkaisivat suurisuuntaisen yhdeksännen albuminsa. ”Viimeistään nyt on selvää, että Nightwish ja Tuomas Holopainen ovat vihdoin löytäneet kokonaisuuteensa täydellisesti loksahtavan viimeisen palan”, kirjoitti Karjalaisen kriitikko.

8) Terhi Rannelan Äiti-teos

DSC4697Karjalainen20160312

Terhi Rannela kirjoitti omaelämänkerrallisen teoksen äitinsä yllättävästä kuolemasta. Äiti ei kuitenkaan ryve itsesäälissä. Se on osin hyvin koskettava, mutta samalla surun kohdanneelle lukijaansa vapauttava lukukokemus. Läheisensä viime aikoina menettänyt tuskin pystyy kirjaa kuivin silmin lukemaan.

9) Timoi Munnen ja Henry Räsäsen Suunsoittosirkus-kiertue

Arkistosta-SISP-suunsoittosirkus-ViinijarvellaKarjalainen20201205

Korona pysäytti kesän kulttuuritarjonnan lähes täysin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Yksi sellainen oli Timoi Munnen ja Henry Räsäsen Suunsoittosirkus, jonka kaksikko polkaisi pystyyn nopeasti, kun tilanne kesällä hieman helpotti. Iltamaperinteeseen nojaava esitys vei kulttuuria myös keskusten ulkopuolelle.

10) Taiga-kvartetin Beethovenin jousikvartettoesitykset

Taiga-QuartetKarjalainen20201205

Viime vuonna perustettu Taiga-kvartetti pyrki koronasta huolimatta esittämään Beethovenin 250-juhlavuoden aikana edes muutaman Beethovenin jousikvarteton. Konserttia höystettiin kulloinkin jonkin muun säveltäjän kvartetolla. Huba Hollóköin, Sakari Tervon, Hans Loddersin ja Ville Kivivuoren tavoitteena on kuitenkin saada kamarimusiikki soimaan säännöllisesti Joensuussa.

11) Tuula-Liina Variksen Sattunut syntymään -romaani

Arkistosta-Tuula-Liina-Varis2Karjalainen20201205

Tuula-Liina Varis on jatkanut sukupolvensa itseanalyysiä: kollektiivisten rakkaudettomuuden ja häpeän kokemusten purkua, irtiottoa sodatkäyneiden sukupolvien ideaaleista, tuntemamme Suomen rakentamista. Muistojen päälle rakentuu oma identiteetti, tila maailmassa, luki Karjalaisen kriitikko esiin Sattuneet syntymään -romaanista.

12) Veistos soi -näyttely kiersi palvelutaloja

veistossoi004Karjalainen20201012

Kosketeltavia veistoksia ja ääntä yhdistävä Merja Pennasen ja Tuomas Ollikaisen Veistos soi -projekti toi teokset palvelutaloihin. Tavoitteena oli, että teokset saavat asukkaissa aikaan yhteisiä hetkiä, herättävät muistoja ja aiheuttavat puheenaiheita. Korona rajoitti optimia niin, että kaikkea suunniteltua vuorovaikutusta ei pystytty toteuttamaan.

Äänestys on päättynyt.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi