Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko

Mikä on mielestäsi Pohjois-Karjalan vuoden 2018 kulttuuriteko? - äänestä suosikkiasi!

  • Kimmo Nevalainen
  • Jusa Hämäläinen
Pohjois-Karjalan kulttuuriteko -palkinto jaetaan nyt toisen kerran. Pohjois-Karjalan kulttuuriteko -palkinto jaetaan nyt toisen kerran.

Sanomalehti Karjalaisen perustamaa Pohjois-Karjalan kulttuuriteko -palkintoa tavoittelee 12 ehdokasta kulttuurin eri alueilta.

On tullut aika paljastaa Karjalaisen viime vuonna perustaman Pohjois-Karjalan kulttuuriteko 2018 -palkinnon ehdokkaat. Ehdokkaita on tänä vuonna 12, ja Karjalaisen lukijat saavat viime vuodelta tuttuun tapaan äänestää suosikkiaan yleisöäänestyksessä.

Äänestys alkoi itsenäisyyspäivänä, ja se kestää joulukuun 31. päivään asti. Lukija voi äänestää myös omaa ehdokastaan, jos toimituksen laatima lista ei miellytä. Yleisöäänestyksen ehdokkaat on esitelty kattavasti tässä jutussa. Äänestyslomakkeeseen pääsee uudestaan osoitteella www.karjalainen.fi/kulttuuriteko.

Äänestys on päättynyt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yleisöäänestyksen ehdokkaat:

1. Kemal Achourbekovin ja Aimo Salosen Pianolla yli rajojen -teos

Arkistosta-Pianolla-yli-rajojen-kansikuvaKarjalainen20181206 Kuva: Aimo Salonen

{desktop} {/desktop}
{!desktop} {/desktop}

Joensuulaisten rakastaman pianistin elämäkerta laajenee Neuvostoliiton murtumisen ja Joensuun lähihistorian kulttuurisiin kehityskulkuihin. Kemal Achourbekovin ja toimittaja Aimo Salosen lisäksi kirjasta on kiittäminen joensuulaisen kustantamo Kirjokannen Jussi Virratvuorta, jota ilman moni pohjoiskarjalainen kirja jäisi kustantamatta tai omakustanteeksi.

2. Botania kulttuuriympäristönä

Arkistosta-A70I2175Karjalainen20180925 Kuva: Mikko Makkonen

Uusiutuneessa Botaniassa on kulttuuritapahtumia pitkin viikkoa kaikenikäisille. Monitaiteisessa kulttuuritilassa riittää tarjontaa tanssiesityksistä valotaide-, musiikki ja illanviettotapahtumiin.

3 Reetta Gröhn-Soinisen poika-aiheiset puuveistokset

Arkistosta-web-Jarki-ja-Tunteet-nayttely1Karjalainen20181206 Kuva: Jarno Artika

Joensuulainen kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soininen on esimerkki ahkerasta taiteilijasta, joka on lyönyt läpi omaleimaisilla veistoksillaan. Gröhn-Soininen on osallistunut tänä vuonna useisiin ryhmänäyttelyihin eri puolilla Suomea ja parhaillaan hänellä on Varkauden taidemuseossa Voi poijaat - laulu raikakoon! -yksityisnäyttely.

4. Antti Hakkarainen Salmelan kesässä

Arkistosta-Antti-Hakkarainen1Karjalainen20181206 Kuva: Pirkko Keskinen

Vuonna 1985 syntynyt kuvataiteilijalahjakkuus Antti Hakkarainen nousi Mäntyharjun Taidekeskus Salmelan kesän 2018 nuoreksi taiteilijaksi. Nurmeksessa työskentelevä Hakkarainen tuo karelianistishenkiseen maisemamaalaamiseen uutta abstraktia kierrettä.

5. Joensuun taidemuseo Onnin Näky-videomappingteos

Arkistosta-Videomappays01Karjalainen20181206 Kuva: Juha Inkinen

Toi taiteen nykyaikaisella tavalla osaksi kaupunkia. Suomessa ainutlaatuinen ja ensimmäinen videomappäystä, arkkitehtuuria, kaupunkiympäristöä ja perinteistä visuaalista museomaisemaa yhdistelevä teos.

6. Kulttuurikahvila Laiturin kaikille avoin kulttuuriolohuone

Arkistosta-AF6J1834Karjalainen20181206 Kuva: Riikka Hurri

Toistaiseksi lopettanut Laituri oli yhteisöllinen ja voittoa tavoittelematon kulttuurivaikuttaja. Kahvilan ympärille syntynyt kansalaistoiminta ja -aktiivisuus keräsi yhteen erilaisia ihmisiä ja näkökulmia ympäri Pohjois-Karjalaa. Laiturin kulttuuritarjonta oli syrjimätöntä ja monipuolista. Ja se puolusti myös marginaalista kulttuuria.

7. Janne Mertasen Yö meren rannalla -cd

MertanenKarjalainen20181206

Janne Mertanen on kaivanut esille ennen kuulumattomia Pielisjärveltä kotoisin olleen Heino Kasken pianosävellyksiä. Mukana levyllä on myös Kasken tunnetuimmat pianokappaleet. Kokonaista levytystä Kasken pianotuotannosta ei ole ollut saatavissa vuosikymmeniin.

8. Nurmes-talon kulttuuritarjonta

Arkistosta-Olli-Soikkeli-010Karjalainen20181206 Kuva: Juha Inkinen

Kulttuurisihteeri Marjo Säkkisen johdolla Nurmes-talo tarjoaa säännöllisesti laadukasta näyttely- ja konserttitarjontaa Ylä-Karjalaan, lausuntaa, teatteria ja elokuvaa unohtamatta. Tilaa vuonna 2018 saivat niin Olli Soikkelin ja Janne Mertasen kaltaiset pohjoiskarjalaiset menestyjät kuin tunnustetut valtakunnalliset tekijät M. A. Nummisesta Heli Laaksoseen.

9. Markku Pölösen Oma maa -elokuva

omamaa5creditsolarfilmsKarjalainen20181206 Kuva: Solar Films

Elokuvaohjaaja Markku Pölönen julkaisi tänä vuonna uuden elokuvan lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Pölönen kuvaa romanttisessa elokuvassaan sodan jälkeisen Suomen elämää nuoren parin ja vahvojen naishahmojen kautta.

10. Rytmihäiriköt 20 vuotta

Arkistosta-Hairikt-kuvassaKarjalainen20181206 Kuva: Kimmo Kirves

Rytmihäiriköistä on kasvanut osa Joensuun äänimaisemaa. Joensuun yliopiston puhallinorkesterina aloittanut kokoonpano houkuttelee soittajia muistakin oppilaitoksista, kiitos energisen johtajansa Timo-Teemu Passin, joka haluaa yhtyeensä näkyvän ja kuuluvan osana kaupungin elämää.

11. Sirkus Supiainen kulttuuritoimijana

Arkistosta-SISPsirkuskouluKarjalainen20181206 Kuva: Marko Puumalainen

Rauli Katajavuoren Sirkus Supiainen on tuonut uuteen esittävän taiteen Näyttämö-tilaan erityisesti uuden sirkuksen esityksiä kaikkialta Suomesta Pohjois-Karjalaan.

12. Heikki Turusen evakkotrilogia

Arkistosta-HeikkiTurunen1Karjalainen20181206 Kuva: Ulla Korkatsu

Tämän syksyn romaani Nenkoset päätti kirjailijan evakkotrilogian, jonka aloittivat Kuokka ja kannel (2016) ja Vinoristin kansa (2017). Pohjoiskarjalaisen kirjallisuuden elävä klassikko ei ole tyytynyt toistamaan aiheitaan, vaan halusi tutkia romaanimuodossa siirtokarjalaisten taipaleen sodista toipuvaan Suomeen.

Pohjois-Karjalan kulttuuriteko 2018 -palkinnon voittaja julkistetaan tammikuussa. Samassa yhteydessä paljastetaan myös yleisön suosikki. Varsinaisesta palkinnosta päättää viisihenkinen raati. Palkinnon voi saada yksittäinen taiteilija, tekijä tai työryhmä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa