Torstai, 6.8.2020 
Keimo, Toimi
Kulttuuri

Pohjois-Karjalan vuoden 2019 kulttuuriteko -palkinnon ehdokkaat ovat tässä - äänestä suosikkiasi!

  • Kimmo Nevalainen

On aika julkistaa sanomalehti Karjalaisen kaksi vuotta sitten perustaman Pohjois-Karjalan kulttuuriteko -palkinnon 2019 ehdokkaat.

Ehdokkaat esitellään ja heitä voi äänestää tämän jutun lopussa.

Muistutuksena kerrottakoon, että palkinto ei ole urapalkinto. Se annetaan pohjoiskarjalaisesta kuluvana vuonna korkeatasoisesti ja ammattimaisesti toteutetusta kulttuuriteosta tai -projektista. Se voi olla esimerkiksi yksittäinen esitys, näyttely, levy, kirja, julkaisutoiminta, teossarja tai näytelmä, joka on saanut ensi-iltansa vuoden 2019 aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Palkinnon voi saada yksittäinen taiteilija, tekijä tai työryhmä. Pohjois-Karjalan ulkopuolinen henkilö voidaan palkita vain, jos hänen tekonsa liittyy oleellisesti Pohjois-Karjalaan tai pohjoiskarjalaisuuteen.

Varsinaisesta palkinnosta päättää viisihenkinen raati. Siihen kuuluu Karjalaisen kulttuuritoimituksen lisäksi kolme vuosittain vaihtuvaa jäsentä.

Tällä kertaa raadissa ovat teatterintekijä ja Pohjois-Karjalan kansanteatterin perustajajäsen Sanna Kärkkäinen, tulevaisuudentutkija Esa A. Luukkainen sekä kuvataiteilija Johanna Turunen. Karjalaisen kulttuuritoimitusta raadissa edustavat puheenjohtajana esimies Kimmo Nevalainen ja sihteerinä kulttuuritoimittaja Suonna Kononen.

Ehdokkaita on tänä vuonna 12.

Ehdokkaiden joukosta Karjalaisen lukijat saavat valita suosikkinsa. Lukija voi äänestää myös omaa ehdokastaan, jos toimituksen laatima lista ei miellytä. Äänestys kestää 31. joulukuuta saakka www.karjalainen.fi/kulttuuriteko -osoitteessa.

Äänestää voi myös postikortilla osoitteessa Karjalainen/kulttuuriteko 2018, PL 99, 80141 Joensuu. Äänestää saa vain kerran. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan viisi kirjapalkintoa.

Karjalaisen myöntämä Pohjois-Karjalan kulttuuriteko 2019 -palkinnon voittaja julkistetaan tammikuussa 2020. Samassa yhteydessä paljastetaan myös yleisön suosikki.

Voittaja saa palkinnoksi kuvanveistäjä Veikko Myllerin suunnitteleman Veikkonen-patsaan. Kysymyksessä ei ole kiertopalkinto, sillä jokainen voittaja saa patsaasta oman valunsa.

Ehdokkaat ovat tänä vuonna:

1. Stefan de Batselierin valokuvanäyttely Excuse Me! Are You A Pop Star?

Arkistosta-SISAPAA-Stefan-de-Batselier3Karjalainen20191206

Pohjois-Karjalaan asettuneen belgialaisvalokuvaajan elämäntyö rockvalokuvaamisen parissa esiteltiin Pohjois-Karjalan museon loisteliaassa kesänäyttelyssä.

 

2. Carmina Burana Joensuun areenalla

Arkistosta-Carmina-Burana13Karjalainen20191202

Joensuun areenalla nähtiin marraskuun viimeisenä iltana poikkeuksellinen maakunnallisen yhteistyön riemuvoitto, kun lavalla esiintyi 230 maakunnan laulajaa ja soittajaa. Huba Hollóköin idea toteutui taiteellisesti korkeatasoisena ja vaikuttavana.

 

3. Figaron häät, joka onnistui Eila Yrjölän hankkiman rahoituksen avulla

Arkistosta-WEB-FigarotKarjalainen20190127

Joensuun oopperayhdistyksen toteuttama ja yleisön kiittämä Figaron häät -ooppera mahdollistui merkittävästi Eila Yrjölän ansiosta. Yrjölä on vastuullisena tuottajana ollut kultakimpale oopperan varainhankinnassa ja yhdistyksen toiminnassa joka paikan höylänä.

 

4. Flyygeli Lieksaan -hanke

Arkistosta-Flyygeli-LieksaanKarjalainen20190820

Syksyllä 2016 Lieksassa tuolloin asuneiden Susanna Ertolahti-Mertasen ja Janne Mertasen ideoima Flyygeli Lieksaan -hanke pääsi maaliin, kun keväällä uutisoitiin Lieksaan saavan ensimmäisen täysimittaisen Steinway & Sons D-flyygelin. Soitin toimitettiin Lieksaan elokuussa ja sen lopullinen sijoituspaikka tulee olemaan kulttuurikeskuksen Brahe-sali.

 

5. Ihmisen teatterin Oletko valmis ilmastonmuutokseen -kiertue maakunnan kouluihin

Arkistosta-SISPIhmisenteatteri12Karjalainen20191109

Ihmisen teatteri teki näytelmän tärkeästä aiheesta Greta Thunbergin hengessä itseään säästämättä. Teatteri kiersi lähes kaikki maakunnan lukiot julkisilla liikennevälineillä yhtä aikaa hauskalla, irvokkaalla ja moneen suuntaan puhuttelevalla esityksellään.

 

6. Tuomas Logrénin Kaunis mies

Arkistosta-TuomasLogren001Karjalainen20191205

Rääkkyläläistaustainen kitaristi julkaisi mainion, toisen soololevynsä, jolla hän lomittaa yhteen amerikkalaista, kitaroitua lauluntekijäperinnettä ja pohjoismaisia kansanmusiikkivaikutteita. Tuomas Logrén on panostanut Kauniilla miehellä myös omien tekstien tekemiseen, mikä ei suinkaan ole standardi kansanmusiikin puolella.

 

7. Tiina Markkasen käsikirjoitus Luokkakuva-näytelmään Roukalahdelle

Arkistosta-Roukalahdenkesateatteri2KuvaPiiaKinnunenKarjalainen20190625

Tiina Markkanen kosketti Luokkakuva-näytelmän alkuperäiskäsikirjoituksessaan eri sukupolvien koulumuistoja. Näytelmä oli viime kesän kiitetyimpiä kesäteatteriesityksiä, jonka harrastajanäyttelijät Kai Paavilaisen ohjauksessa toteuttivat intohimolla.

 

8. Soili Pohjalaisen Valuvika

Arkistosta-PohjalainenNousiainen-6146Karjalainen20191124

Karjalaisen kulttuuripalkinto voidaan sääntöjen mukaan antaa myös pohjoiskarjalaisuuteen oleellisesti liittyvälle työlle. Vantaalaisen Soili Pohjalaisen romaani on hirtehinen, taitavasti keskitetty teos nykyeteläsuomalaisen ja vanhapohjoiskarjalaisen mentaliteetin törmäyksestä.

 

9. Ruska Blues

Arkistosta-IMG7148Karjalainen20191205

Bluesmies Joke Leppäsen rennosti kuratoima tapahtuma vetää Break Sokos Hotel Kolin joka syksy täyteen sinisävelten ystäviä. Marginaalimusiikin ympärille voi synnyttää pienessäkin maakunnassa kestävän ilmiön, kuluneena syksynä kuultiin jo 16. Ruska Blues.

 

10. Harri ja Reijo Turusen yhteisnäyttely Joensuun taidemuseo Onnissa

Arkistosta-Vinkki-Turuset-TaidemuseossaKarjalainen20191206

Veljekset Harri ja Reijo Turunen tekivät vaikuttavan näyttelyn, jonka suunnittelu kesti kuukausia ja jonka toteutus jäi viimeisiin viikkoihin, kun ajatustyö fokusoi ja pakotti tekemään uutta. Kummankin osiossa otetaan kantaa ilmastonmuutokseen.

 

11. Timoi Munnen toimittama Heikki Turusen runokokoelma Hehkuva sydän

Arkistosta-HojohojoKarjalainen20191014

Heikki Turunen, 73, on kirjoittanut runoja vuodesta 1959 lähtien. Pääosin ennen julkaisemattomista runoista koostuvaa Hehkuva sydän -kokoelmaa ei olisi luultavasti koskaan julkaistu ilman Timoi Munnen alkuperäistä ideaa kokoelman koostamisesta.

 

12. 7 bros -näytelmä

Arkistosta-Pikku-7veljestaKarjalainen20181101

Tero Sarkkinen ideoi vuosikymmenen taitteessa Aleksis Kiven Seitsemään veljekseen perustavan näytelmän, joka sijoittuisi nykyaikaan ja jossa näyttelisivät maahanmuuttajat. Lieksaan alun perin kaavailtu näytelmä toteutui lopulta Joensuussa.

Äänestys on päättynyt.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi