play

Joensuulaisten Mutasten vastaremontoidussa kerrostaloasunnossa on 200 neliötä ja spa-osasto – katso kuvat hulppeasta asunnosta

Mutaset viettävät kotona aikaa eniten töiden merkeissä. Usein he kokkaavat yhdessä ja tekevät palapelejä, katsovat videotykillä sarjoja, kuten Grand Designs Suomea.

Mutaset viettävät kotona aikaa eniten töiden merkeissä. Usein he kokkaavat yhdessä ja tekevät palapelejä, katsovat videotykillä sarjoja, kuten Grand Designs Suomea. Kuva: Marko Puumalainen

Miia Hartikainen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 20.4.2024.

Jos sinulla olisi kaupungin keskustassa vastaremontoitu 200 neliön lukaali, jossa on uima-allasosasto, uskaltaisitko vuokrata sitä vieraille ollessasi itse reissussa?

Joensuulaiset Mutaset uskaltavat. Timo-Pekka Mutanen, 34, osti 270 neliön kokoisen asunnon, josta ensin erotteli, remontoi ja myi kaksi asuntoa. Itselleen ja vaimolleen Tiia Mutaselle, 34, hän jätti 200 neliötä, jota kelpaa vuokrata myös Airbnb-tarkoituksessa.

Mutaset kuvailevat asuntoa hulppeaksi verrattuna siihen, mihin he ovat tottuneet. Molemmat ovat kotoisin maalta, Timo-Pekka Polvijärveltä ja Tiia Suhmurasta. He haaveilevat seuraavaksi omakotitalossa asumisesta ja suuresta pihapiiristä.

– Nöyrin mielin tulin asumaan, että onpa aikamoinen asunto. En ollut koskaan ajatellut, että asuisin näin. Kun jotain tippuu lattialle, huolettaa, tuleeko parkettiin jälkiä, Timo-Pekka sanoo.

Tässä kokeiltiin siipiä remontointiosaamisen suhteen.
Timo-Pekka Mutanen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alun perin asunnossa oli suljettu keittiö. Se avattiin yhtenäiseksi tilaksi ruokailutilan ja olohuoneen kanssa. Pintoihin valittiin sisustuksessa nyt suosittuja mustaa ja puuta.

– Halusimme puupintaa eri huoneiden sisustukseen. Se tuo lämpöä ja luonnonläheisyyttä, Timo-Pekka kertoo.

Asuntoa ei ole sisustettu tietyn tyyliseksi, vaan Mutaset ovat tehneet siitä kodin näköisen. He ostivat kalusteita sisustussuunnitelman mukaan, mutta joukossa on myös huonekaluja aiemmista kodeista.

Tiia Mutanen pitää kasveista ja pienistä yksityiskohdista. Sisustusvalinnoissa tehdään välillä kompromisseja.

– Makumme menevät vähän ristiin, kun Tiialla on paljon muun muassa kasveja ja koriste-esineitä ja minä tykkään, että tietylle esineelle on luotu ympärille tilaa sen korostamiseksi, Timo-Pekka sanoo.

Timo-Pekka ja Tiia Mutasen koti
  • 200 neliötä kahdessa kerroksessa vuonna 1968 rakennetussa kerrostalossa Joensuun keskustassa.

  • Olohuone, keittiö ruokailutilalla, kaksi makuuhuonetta, työhuone, spa-osasto ja kylpyhuone, parveke ja autotalli.

  • Tiia työskentelee muuttoagenttina Joensuun kaupungilla. Timo-Pekka on kiinteistöalan yrittäjä ja talotekniikan insinööri. Hän omistaa muun muassa Surakan pihan kiinteistöt sukulaistensa kanssa.

  • Timo-Pekka on asunut asunnossa kolme vuotta ja Tiia elokuusta 2023 asti.

  • Timo-Pekka osti asunnon vuonna 2019 ja remontoi kauttaaltaan. Jakoi 270-neliöisen asunnon kolmeksi asunnoksi, joista myi kaksi. Kohde oli kolmas hänen tekemänsä asuntoremontti.

  • Asunnon sisustus on sisustussuunnittelija Joni Laasosen suunnittelema.

Timo-Pekka Mutasen ensimmäinen remonttikohde oli opiskeluaikana. Hän osti Teräskulmasta liikehuoneiston, jossa ei ennen remonttia ollut keittiötä tai kylpyhuonetta. Toinen kohde oli Koulukadulla asunnon jakaminen kahdeksi.

Timo-Pekka Mutasen ensimmäinen remonttikohde oli opiskeluaikana. Hän osti Teräskulmasta liikehuoneiston, jossa ei ennen remonttia ollut keittiötä tai kylpyhuonetta. Toinen kohde oli Koulukadulla asunnon jakaminen kahdeksi. Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talotekniikan insinööri Timo-Pekka Mutanen ostaa työkseen asuntoja ja remontoi ne ennen kuin myy tai vuokraa. Nykyisen kodin remontti aloitettiin maaliskuussa 2020, ja se valmistui kymmenessä kuukaudessa. Timo-Pekka remontoi täysipäiväisesti kahden työntekijän kanssa.

– Tässä kokeiltiin siipiä remontointiosaamisen suhteen.

Ennen remonttia oli puolen vuoden suunnittelu- ja lupaprosessi, kun taloyhtiön hallitus käsitteli asiaa, tehtiin yhtiöjärjestyksen muutos ja rakennusvalvonnan luvat järjestyivät.

Heti urakan alussa korona toi epävarmuutta. Rohkaisevaa oli, kun vuoden 2020 lopussa alkuperäisestä huoneistosta erotetut yksiö ja kaksio menivät heti kaupaksi.

– On vaikea mitata rahallista puolta, kun ostin ja remontoin kokonaisuutena, mutta sain asunnot myytyä yli pyyntihinnan.

Hinta myös karsii vuokralaisia, jotta koti saa arvoisensa kohtelun.
Tiia Mutanen

Timo-Pekka Mutanen oppi remontissa paljon uutta, kun se oli hänen aiempia remonttejaan massiivisempi. Työläin ja kallein osa oli spa-osasto, joka oli alun perin uimahallihenkinen.

– Olen luonteeltani visionääri, tykkään suunnitella ja etsiä ratkaisuja.

Lattia piikattiin auki, tilalle laitettiin uudet betonit, lattialämmitys ja vesiputket. Pohjaratkaisua muokattiin, tehtiin lyhyempi uima-allas, väliseiniä, minibaari ja takkanurkkaus. Tilaan lisättiin poreallas, sauna ja kylpyhuone sekä kodinhoitohuone.

– Tämä on meille kodin sydän. Teimme tilasta mahdollisimman viihtyisän.

Olohuoneen ja ruokailutilan väliset kaaret ovat alkuperäiset. 
"Halusimme jättää kaaret, kun ne ovat massiiviset ja aidon oloiset", Timo-Pekka Mutanen sanoo.

Olohuoneen ja ruokailutilan väliset kaaret ovat alkuperäiset. "Halusimme jättää kaaret, kun ne ovat massiiviset ja aidon oloiset", Timo-Pekka Mutanen sanoo. Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koti on silloin tällöin Airbnb:ssä vuokrattavana, kun pariskunta mökkeilee tai on reissussa. Mitä useamman vuoden ajan Timo-Pekka Mutanen on vuokrannut asuntojaan, sitä paremmin hän voi luottaa vuokralaisiin. Varauksen yhteydessä kerrotaan asunnon periaatteet.

– Ihmiset saattavat nähdä tämän bilekämppänä, mutta vaadin muiden talon asukkaiden kunnioittamista.

Kun Mutaset vuokraavat kotiaan, veloittavat he siitä itselleen mielekkään korvauksen lisätulotarkoituksessa.

– Hinta myös karsii vuokralaisia, jotta koti saa arvoisensa kohtelun, Tiia Mutanen sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi