play

Valkoposkihanhesta ja merimetsosta on tulossa riistalajeja

Valkoposkihanhet tekevät vuosittain suuria tuhoja muun muassa pelloille.

Valkoposkihanhet tekevät vuosittain suuria tuhoja muun muassa pelloille. Kuva: Heli Sallinen

Anssi Rulamo / STT

Valkoposkihanhea ja merimetsoa ollaan siirtämässä riistalajeiksi. Maa- ja metsätalousministeriö asetti torstaina työryhmän valmistelemaan ehdotusta metsästyslain ja riistavahinkolain muuttamiseksi.

Molemmat lajit ovat tällä hetkellä luonnonsuojelulailla rauhoitettuja, eikä niitä saa metsästää myöskään EU:n lintudirektiivin mukaan. Sekä valkoposkihanhi että merimetso ovat elinvoimaisia lajeja ja runsastuneet viime vuosina huomattavasti.

Etenkin valkoposkihanhet aiheuttavat merkittäviä vahinkoja viljelijöille ja kalastajille. Tällä hetkellä poikkeusluvat lajien häirintään ja ampumiseen myöntää ympäristöministeriön hallinnonalaan kuuluva Varsinais-Suomen ely-keskus, joka ei viime vuosina ole myöntänyt lupia valkoposkihanhien ampumiseen.

Tarkoituksena on, että valkoposkihanhi ja merimetso siirretään ympäristöministeriön alaisuudesta maa- ja metsätalousministeriön alaisuuteen. Lajit pyritään myös saamaan lisättyä EU:n lintudirektiivin metsästettävien lajien listalle. Jos direktiiviä ei saada muutettua, lajien siirtäminen riistalajiksi ei välttämättä takaisi ampumalupia valkoposkihanhille.

Syksyisin ely-keskus on myöntänyt poikkeuslupia valkoposkihanhien häirintään paukkupatruunoilla viljelmille aiheutuvien vakavien vahinkojen estämiseksi. Keväällä karkotustoimia rajoittavat hallinto-oikeuden ratkaisut, joilla pyritään suojelemaan muiden lintujen pesimärauhaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt kaavaillut muutokset perustuvat Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan, jossa linjataan, että tarpeettomat metsästysrajoitukset poistetaan elinvoimaisten lajien osalta. Hallitus myös sitoutui vaikuttamaan siihen, että lajit siirretään EU:n lintudirektiivin tiukasti suojeltujen lajien listalta.

Lajien siirron myötä myös eläinten aiheuttamien vahinkojen korvaaminen siirtyy maa- ja metsätalousministeriön alaisuuteen.

Rauhoitettujen eläinten aiheuttamista vahingoista maksettiin ely-keskusten mukaan viime vuonna Suomessa korvauksia noin 3,37 miljoonaa euroa. Suurin osa summasta kohdistui itäisen Suomen valkoposkihanhivahinkoihin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi