play

Kuntahallinto saa moitetta

Karjalainen

Akavan erityisalojen liitto järjesti tiistaina kirjasto- ja kulttuurialojen sekä kuntahallinnon vaalipaneeliin Joensuun pääkirjastossa. Kulttuurialojen työntekijät, asiantuntijat ja hallinnon ammattilaiset kiinnostavat Akavan erityisalojen liittoa, sillä näiden alojen työntekijät ovat järjestäytyneet tähän 27 000 jäsenen liittoon.

Liitto on teettänyt vuoden 2008 kuntavaalien ja vuoden 2011 eduskuntavaalien yhteydessä gallup-pohjaisen tutkimuksen kuntalaisten asenteista kuntahallintoa kohtaan. Nyt tehdyn vastaavan tutkimuksen mukaan kansalaiset arvostavat kulttuuripalveluja mutta suhtautuvat kuntahallintoon kriittisesti: vain yhdeksän prosenttia kuntalaisista pitää kuntahallintoa laadukkaana.

Hallinto on mainettaan parempaa, omaa kokemusta omaavat panelistit vakuuttivat.

- Ellei hallinto toimi hyvin, ovat luottamushenkilöt lirissä, sanoi Jaana Minkkinen (kesk.).
Antero Puhakka (vas.) sanoi samaan nesteeseen päästävän, jollei asiansa osaavia akateemisia asiantuntijoita ole hallinnossa päätöksenteon apuna.

- Asiantuntijoiden aliarvostus näkyy huonona palkkana niin kunnalla kuin valtiolla, Matti Leskinen (ps.) huokaisi.
Panelisteista kukaan ei luvannut pitää kotikuntansa veroprosenttia nykyisenä ensi vaalikaudella. Maili Heiskanen (kok.) korosti, ettei veronkorotus saa olla ainoa lääke taloudenpidossa:

- Muuten saadaan koko ajan olla nostamassa veroja.

Heiskanen korosti Roope Tahvanaisen (vihr.) kanssa ennaltaehkäisyn merkitystä; Matti Leskinen laskeskeli yhden syrjäytyvän nuoren maksavan 40 000 euroa vuodessa.

Kristian Vepsäläinen (kd.) patisteli paikallista elinkeinoelämää värväämään korkeakoulutettuja nuoria:

- Olen joutunut hankkimaan kaiken opintoihini liittyvän harjoittelun Pohjois-Karjalan ulkopuolelta.
Sanna Parkkinen (sd.) kertoi Liperin olevan maan 9. suurin valtionosuuksien menettäjä. Parkkinen penäsi laajempia harteita, kuntaliitosselvitystä Joensuun seudulle.

Jaana Minkkinen arveli ajan kypsyttävän kuntaliitosselvityksiin, kun Outokummun ja Joensuun kuntaliitoksen takia Liperi ja Polvijärvi jäävät yksin. Kontiolahden sosiaali- ja terveyspalvelujen osto Joensuusta siirtää 60 prosenttia kunnan menoista Joensuun vastuulle.