play

Metsäopiskelijat perustivat osuuskunnan, jonka ensimmäinen työkeikka oli Rääkkylän Rasivaaran polttopuusavotta - "Olemme opiskelijoita, joilla on kova tarve ja into näyttää"

Eetu Dahl (vas.) ja Pekka Ylimäki käyttävät tottuneesti sähkötoimista halkojaa Rasivaarassa. Pöllit on sahattu ensin 60-senttisiksi.

Eetu Dahl (vas.) ja Pekka Ylimäki käyttävät tottuneesti sähkötoimista halkojaa Rasivaarassa. Pöllit on sahattu ensin 60-senttisiksi.

Teksti ja kuvat: Esa Kurki

Mitäpä yhteistä on Helsingillä, Kempeleellä, Nivalalla ja Rääkkylän Rasivaaralla? No ainakin se, että kolmelta ensin mainitulta paikkakunnalta lähtöisin olevat metsäylioppilaat tekivät viime viikolla polttopuusavottaa viimeksi mainitussa paikassa, Männikön tilalla Rasivaarassa.

Eetu Dahl, Lauri Vaahto ja Pekka Ylimäki ovat perustajajäseniä Metsäopiskelijoiden Osuusmetsä -nimisessä osuuskunnassa. Huhtikuussa rekisteröidyn osuuskunnan tarkoituksena on järjestää metsäalan opiskelijoille keikkatöitä maakunnassa.

– Jos joku olisi sanonut neljä vuotta sitten, kun sain ylioppilashatun päähän, että olen nyt Rääkkylässä halkosavotassa, niin en olisi välttämättä uskonut, Dahl naureskelee.

– Mutta täällä sitä ollaan, ja ensimmäisellä urakalla firman nimissä. Lähdettiin liikkeelle näin perinteisellä tyylillä savottahengessä, mutta osaamistahan löytyy metsäsuunnitelmien tekoon asti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäisen kimmokkeen osuuskunnan perustamiseen Ylimäki kertoo saaneensa siskonsa poikaystävältä, joka valmistui ennen joulua. Ylimäki lähti jalostamaan ideaa kurssikaverinsa Dahlin kanssa.

Syksyksi osuuskunnalle on luvassa harvennussavottaa moottorisahatyönä saman rääkkyläläistilan mailta.

– Syksyllä toiminta starttaa sitten toden teolla. Värväämme mukaan uusia opiskelijoita ja hankimme töitä, Ylimäki toteaa.

Tapani Toivanen (vas.) tarkastaa tyytyväisenä täyttyvää polttopuuvarastoa. Syksyllä Toivasella on luvassa Pekka Ylimäelle ja Eetu Dahlille harvennustöitä metsässä.

Tapani Toivanen (vas.) tarkastaa tyytyväisenä täyttyvää polttopuuvarastoa. Syksyllä Toivasella on luvassa Pekka Ylimäelle ja Eetu Dahlille harvennustöitä metsässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vastaavanlaista osuuskuntatoimintaa on ollut jo useamman vuoden ajan Helsingin metsäylioppilailla. Samoin Evolla metsätalousinsinööreiksi opiskelevilla on oma osuuskuntansa.

– Meillä pääsee osuuskunnan jäseneksi, kunhan on metsäalan opiskelija ja yli 18-vuotias. Joensuussahan metsäalaa opiskellaan yliopiston lisäksi Riveriassa ammatillisessa koulutuksessa ja Karelia-ammattikorkeakoulussa. Kaikki alan opiskelijat ovat tervetulleita osuuskuntaan, Dahl selittää.

Toistaiseksi osuuskunnassa on seitsemän perustajajäsentä, joista kuusi on saman kolmannen vuosikurssin metsäylioppilaita.

– Osuuskuntamallisena on helpompaa tehdä tällaista yhteisöllistä toimintaa. Päätavoite on, että opiskelijat saavat töitä ja työkokemusta. Pystymme vastaamaan alueen firmojen ja yksityishenkilöiden nopeisiin lyhytaikaisiin rekryihin. Tarkoitus on, että kaikki hyötyvät, Ylimäki kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rääkkylän avauskeikan tuotot on tarkoitus käyttää lähinnä osuuskunnan perustamiskustannuksiin. Keikkojen lisääntyessä osuuskunnan jäsenet saavat sitten korvausta työstään työpanoksensa mukaan.

Samaan aikaan, kun kolmikko oli Rääkkylässä, hoiti yksi osuuskuntalainen, Pauli Voutilainen, paperitöitä Joensuussa. Rääkkylässä kävi polttopuusavotassa myös viides jäsen, Jaakko Hekkala.

Osuuskuntaan kuuluvat lisäksi Aapo Anola-Pukkila ja Ilkka Heikkinen.

Puuhun ja metsään liittyviä palveluntarjoajia tulee koko ajan lisää. Miten opiskelijat aikovat erottua?

– No me olemme opiskelijoita, joilla on kova tarve ja into näyttää. Eivätkä kaikki yritykset lähde metsään rankaa kantamaan tai polttopuuta tekemään. Ja onhan meillä tietysti myös opiskelijoiden hinnat, kertovat tulevat metsänhoitajat.

Metsäylioppilaat olivat torstaina neljättä työpäivää tekemässä polttopuuta koivutukeista ja -rangoista. He saivat noin sadan kiintokuution urakkansa valmiiksi viikon aikana. Päivät alkoivat aamuseitsemältä ja jatkuivat iltayhdeksään – suurin piirtein auringon noususta laskuun.

Opiskelijat kiittelevät työmaataan sekä ylläpitoa. Nuoret miehet saivat Rääkkylän-keikalleen oman yökortteerin noin kilometrin päässä olevaan taloon, jossa he pääsivät illalla myös saunottelemaan.

Osuuskuntalaiset suuntaavat kesäksi perinteisesti kesätöihin, mutta ei osuuskunnan välittämiin, koska yhteisyritys lähti liikkeelle sen verran myöhään keväällä. Dahlin, Ylimäen ja Vaahdon kesätyöpaikat löytyvät Vaposta, Metsähallituksesta ja Suomen Sijoitusmetsät -yrityksestä.

Syksyn markkinointia varten osuuskunnan on tarkoitus panna muun muassa nettisivunsa kuntoon. Jäävätkö opinnot sitten syksyllä vähemmälle, jos keikkaa alkaa pukata toden teolla?

– No opinnot alkavat olla nyt jo niin hyvällä mallilla, että kerkiää tehdä muutakin. Pekasta tuli eilen kandidaatti ja minusta ja Laurista on kohta tulossa, Dahl sanoo.

Tavoitteena on, että uudet opiskelijat saadaan jatkamaan osuuskuntatoimintaa, kun entiset väistyvät valmistuttuaan.

 – Muiden on helpompi jatkaa, kun aloittamisen kynnys on nyt ylitetty, Ylimäki huomauttaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi