play

Vanhojen eläinten hevospiha

Virpi Matilainen on pyörittänyt Leskelän mummon hevospihaa jo kuudetta vuotta.

Virpi Matilainen on pyörittänyt Leskelän mummon hevospihaa jo kuudetta vuotta. Kuva: Santeri Karjalainen

Jukka Laurimo

Kun Virpi Matilanen, 49, kuusi vuotta sitten palasi miehensä Teemu Matilaisen kanssa Pohjois-Karjalaan, hänen entisellä kotitilallaan oli vastassa traktori ja 11 eläkkeelle jäänyttä ravihevosta.

Matilaisen isä harrasti Juuan kirkonkylän kupeessa olevalla maatilalla hevosten kasvatusta ja raveja. Hevosista kehittyi ajatus ratsastuspalveluiden tarjoamisesta ja hieman myöhemmin myös kotieläinpihan perustamisesta.

Nyt Leskelän mummon hevospiha toimii jo kuudetta vuottaan.

– Se ei ollut alkuperäinen suunnitelma, mutta se vain lähti, Matilainen sanoo.

Kiinalainen vaihto-opiskelija Yuanxia Chen rapsutti sikaa, mikä oli hänelle uusi kokemus.

Kiinalainen vaihto-opiskelija Yuanxia Chen rapsutti sikaa, mikä oli hänelle uusi kokemus. Kuva: Santeri Karjalainen

Eläimiä tilalle on otettu sen verran, että niitä voi käsitellä yksilöinä. Eläkeikäisten hevosten ja ponien lisäksi tilalla on alkuperäiskotieläimiä, kuten lampaita, lehmiä ja kanoja.

Monet eläimistä ovat hevosten tavoin jo iäkkäitä, ja niitä tilalle on tullut lahjoituksina. Myös rescue-eläiminä on otettu joitakin yksiöitä. Vanhin poni on 31-vuotias, ja se otettiin hoidettavaksi perikunnan kautta.

– Monet soittelevat tai tarjoavat eläimiä somen kautta. Kaikkia tarjottuja ei kuitenkaan voi ottaa, ja eläinten taustakin pitäisi tuntea, Matilainen sanoo.

Periaatteena on, että kaikille hoidokeille pitää pystyä takaamaan lajinmukaiset olosuhteet. Näyttelyihin, tapahtumiin tai teurasautoon eläimiä ei täältä taluteta. Kun aika koittaa, jokaiselle on tarjolla hautapaikka tilan mailla.

Suvussa kiertävän tarinan mukaan katolla oleva vellikello soi turhaan eräänä kesäpäivänä 1900-luvun alussa. Talon isäntä Aleksander Karjalainen ei enää aitan päädyssä olleen kellon ääntä kuullut, sillä hän oli jättänyt perheensä taakseen ja lähtenyt Amerikkaan etsimään parempaa elämää.

Sen verran isännästä kuultiin, että vuonna 1902 hän myi tilan vävylleen Heikki Nykyrille. Aleksander Karjalainen oli tilan nykyisen emännän Virpi Matilaisen isoisoäidin isä.

Ensitöikseen Matilainen kunnosti miehensä Teemu Matilaisen kanssa vellikellon pienessä katoksessa olevan pärekaton. Ohjeet siihen haettiin verkon videopalvelusta.

– Kuvittelin olevani kokenut maatalon emäntä, mutta kaupunki oli tehnyt tehtävänsä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Juuan kesäasukas, helsinkiläinen Milo Honkanen, tutustui kotieläinpihan lehmiin.

Juuan kesäasukas, helsinkiläinen Milo Honkanen, tutustui kotieläinpihan lehmiin. Kuva: Santeri Karjalainen

Leskelän tila on yksi Juuan kirkonkylän vanhoista kantatiloista. Itse tila on peräisin 1600-luvulta, ja nykyisen suvun hallussa se on ollut ainakin 1800-luvulta. Tarinoita talosta riittää, ja niitä Virpi Matilainen kertoo opastetuilla tilavierailuilla.

Kotieläinpihan yhteydessä toimii kesäkahvila. Sen seinällä on lainassa Jorma Turtiaisen maalaus talon myllystä ja lehtileike 1930-luvulta, jossa haastateltiin Heikki Nykyriä ja emäntä Anna Karjalaista. Silloin tilalla oli maata noin 300 hehtaaria. Lehtijutussa on lueteltu tarkasti kylvöt ja jopa aitalankojen määrä, joita oli kolme.

Pihassa on kuusiaitojen reunustama suorakulmio, jossa tilan päärakennus ennen sijaitsi. Se on perinnönjakojen yhteydessä purettu ja pystytetty pienemmiksi taloiksi muille tonteille. Myös tilan maat on samalla tavalla jaettu sukulaisten kesken.

Heikki Nykyri on piirtänyt itsestään aitan piirongin taakse kuvan kivääri olalla, kun hän oli lähdössä johonkin sotaan ilmeisesti Venäjälle.

Pohjois-Karjalassa toimii tänä kesänä seitsemän eri kotieläintilaa tai pientä eläintarhaa, jotka ovat erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Sen lisäksi laiduntavaa karjaa voi käydä katsomassa esimerkiksi Höytiäisen kanavan suiston luonnonsuojelualueella.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi