play

Edullista kesätekemistä lapsiperheille Joensuussa – Lue paikallisten vinkit

– Olen villikäs, 3-vuotias Viola Härkin huudahtaa riemukkaana ja pyytää toimittajaa kirjaamaan asian ylös. Äiti Milla Härkin pitelee Violan saippuakuplapulloa.

– Olen villikäs, 3-vuotias Viola Härkin huudahtaa riemukkaana ja pyytää toimittajaa kirjaamaan asian ylös. Äiti Milla Härkin pitelee Violan saippuakuplapulloa. Kuva: Odessa Kinnunen

Siiri Koivuniemi

Kesä vapauttaa arkeen aikaa, jolloin on mukava puuhata perheen kesken.

Monen perheen budjettiin ei kuitenkaan mahdu useita rahaa vaativia kohteita. Mitä lasten kanssa voi touhuta ilmaiseksi tai hyvin pienellä budjetilla Joensuussa?

Kysyimme tätä joensuulaisilta ja kokosimme jutun loppuun vinkkilistan.

Ensimmäisenä vastaan kävelivät Kaisla, 38, ja Aapeli, 6, jotka haluavat olla jutussa vain etunimillään.

– Olemme tehneet leikkipuistokierroksia pyöräillen. Olemme kiertäneet käytännössä kaikki leikkipaikat Utrasta keskustaan, Kaisla kertoo.

– Ötökkäpuisto on lempileikkipuistoni, toteaa Aapeli.

– Hiekkakentillä voi pelata jalkapalloa, sählyä ja tennistä. Lentopalloa voi pelata rannalla.

Aapelille mieluisia uimapaikkoja Joensuun alueella ovat Honkalampi, Valkealampi ja Aittolampi.

Suosittuja uintikohteita ovat lisäksi Ilosaaren ja Linnunlahden uimarannat.

Kaisla ja Aapeli neuvovat, että myös metsäretkeily on kivaa edullista tekemistä perheelle.

Läheltä keskustaa löytyy esimerkiksi luonnon äärelle vievä Kuhasalon esteetön luontopolku, jolla sopii retkeilemään myös lastenvaunujen kanssa.

– Joensuusta löytyy kivoja pyöräilyreittejä, pyöräilemässä olleet Aapeli ja Kaisla toteavat.

– Joensuusta löytyy kivoja pyöräilyreittejä, pyöräilemässä olleet Aapeli ja Kaisla toteavat. Kuva: Odessa Kinnunen

Saippuakuplat leijailevat tuulen mukana Joensuun keskustan Pohjoisessa rantapuistossa.

Kuplia puhaltaa Viola Härkin, 3.

– Olemme suunnitelleet pyöräretkeä, jolla voisimme kiertää kauempiakin leikkipuistoja, kertoo äiti Milla Härkin, 41.

– Kävimme Jokiasemalla pomppulinnatapahtumassa ja oli kivaa, että aikuinen pääsi ilmaiseksi. Lasten lippu maksoi kahdeksan euroa, mutta hinta oli mielestäni kohtuullinen, Härkin jatkaa.

Puistossa päiväänsä viettävän äidin ja tyttären mielestä myös kirjastot ovat oivallinen paikka oleskella.

– Käymme tutkimassa, lukemassa ja lainaamassa kirjoja.

– Minulla on kirjastossa lempihylly, josta löytyy Ryhmä Hau- ja Frozen-lokerot, Viola esittää.

Milla Härkin harmittelee, ettei kirjastossa järjestetä 3-vuotiaille tai nuoremmille maksuttomia tapahtumia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Maksutonta kesätekemistä lapsiperheille Joensuussa

1. Sinkkolan kotieläinpiha


Sinkkolan kotieläinpihassa Noljakassa pääsee tänä kesänä ihailemaan possuja, vasikoita, lampaita, vuohia ja kanoja sekä seuraamaan kaninpoikasten kasvua. Navetan ylisillä toimii askartelupaja ja pihalla kahvila. Maksutonta pihapiiriä kuvaillaan tärkeäksi virkistysalueeksi urbaanissa ympäristössä.


2. Kukkolan tila


Vanhan valtatien varrella Karhunmäessä sijaitsevalta tilalta löytyy ihmeteltävää koko perheelle. Kukkolan eläimet tarjoavat viihdettä lapsille, kun taas aikuiset pääsevät tutustumaan Antin Arboretum-puulajipuistoon sekä Marttojen ylläpitämään näytepuutarhaan. Pihapiiriin on vapaa pääsy.


3. Kuhasalon luontopolku


Kuhasalon luontoreitti on 2,2 kilometriä pitkä. Esteettömäksi rakennetun rengasreitin varrella Pyhäselän rannalla on kolme kaikille avointa tulipaikkaa esimerkiksi makkaranpaistoa ja eväiden nauttimista varten. Luontopolun lähtöpaikalla on invavarusteltu wc sekä pysäköintipaikat polkupyörille ja autoille.


4. Honkaniemen ympäristö


Joensuun Honkaniemestä löytyy monenlaista katseltavaa: Vainoniementien varrelta löytyy muun muassa kaunis alppiruusumetsikkö sekä arboretum. Tie johtaa suositulle Honkaniemen uimarannalle. Hiekkarannalta on upeat maisemat Pyhäselälle.


5. Leikkipuistot


Joensuu tarjoaa useita leikkipuistoja ympäri kaupunkia. Leikkipuistoihin voi mennä viettämään aikaa esimerkiksi eväiden kera. Aikuisille on sekä istumapaikkoja että mahdollisuuksia liikkua itse. Voi myös valita haluamansa leikkipuiston ja suunnitella puistot kiertävän pyöräilyreitin!


6. Kesäolympialaiset


Omaa pihaa kauemmaksi ei tarvitse lähteä järjestääkseen kesäolympialaiset. Olympialaisten järjestämiseen toimivat myös hiekkakentät. Mielikuvitus kehiin ja lajeja keksimään! Tavoitteena ei ole kilpaurheilla vaan riemuita "höntsälajien" leikkimielisessä taistossa. Lajeja voivat olla ikätasosta riippuen esimerkiksi:


- Käpylehmät: Joukkueiden tulee rakentaa viidessä minuutissa mahdollisimman monta pystyssä pysyvää käpylehmää. Eniten käpylehmiä rakentanut joukkue voittaa.


- Järjestä sokkona: Parin tehtävänä on järjestää mölkkypölkyt oikeaan järjestykseen niin, että järjestäjän silmät ovat sidottuina ja parista toinen ohjeistaa sokkoa pelkällä puheellaan. Kyseessä on aikakisa eli nopeimmin tehtävässä onnistunut pari voittaa.


- Tarkkuusheitto: Joukkueiden tehtävänä on saada mahdollisimman monta esinettä ämpäriin viivan takaa heittämällä. Jokaiselle joukkueelle jaetaan sama määrä esineitä, esimerkiksi käpyjä tai hernepusseja. Joukkueet sopivat pelikierrosten määrän ja kierrosten aikana eniten ämpäriin osuneet voittavat.


7. Piknik


Välipalan voi mennä herkuttelemaan ulos viltin päälle. Pakkaa mukaan siis viltti, mehua, voileipiä tai marjoja ja etsi kiva paikka. Oivallinen sijainti piknikille on esimerkiksi uusi Cederbergin aukio Penttilässä, jolla on runsaasti tilaa sekä ulkopöytäryhmiä. Aukiolla voi nauttia auringon paisteesta sekä vesistön läheisyydestä. Piknikiltä voi jatkaa esimerkiksi läheiseen ruusupuistoon.


8. Kirjastot


Kirjastot ovat erityisesti sadepäivän paikka tai vaihtoehto silloin kun kaipaa rauhallisempaa tekemistä. Löydä, lueskele ja lainaa mielenkiintoisia kirjoja tai pidä vaikka rauhallinen lukuhetki perheen kesken. Joensuun kaupunginkirjasto on kesän ajan avoinna normaalisti maanantaista lauantaihin.


9. Frisbeegolf


Viime vuosina päätään nostanut frisbeegolf eli fribaaminen on mukavaa tekemistä koko perheen voimin. Joensuussa frisbeegolfkiekkoja saa lainattua Mannerheimin Lastensuojeluliiton Joensuun yhdistykseltä tai vuokrattua Joen Liitokiekolta. Pakkaa kiekot mukaan ja testaa esimerkiksi Noljakan tai Utran frisbeegolfradat!


Joensuun Pyhäselän ja Reijolan kirjastoista voi lainata lisäksi koripalloja, hyppynaruja, sulkapallomailoja, lentopalloja, salibandymailoja sekä potkulautoja.

Pääsymaksu pomppulinnoihin Joensuun torilla on kuusi euroa.

Pääsymaksu pomppulinnoihin Joensuun torilla on kuusi euroa. Kuva: Odessa Kinnunen

Joensuu tarjoaa useita kymmeniä leikkipaikkoja ympäri kaupungin. Näistä parhaiksi valikoituivat Karjalaisen viime vuonna toteuttamassa kyselyssä Kanavarannan leikkipuisto, Noljakan Kervilänkujan leikkipuisto sekä Rantakylän Riippapuisto I.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi