play

Kuvat: Satu Piiparisen satavuotias hirsitalo Joensuussa Hukanhaudalla huokuu pehmeää lämpöä – ”Rakkautta ensisilmäyksellä”

Satu Piiparinen pitää rouheudesta ja epätäydellisyydestä. Hän kiinnostui talon potentiaalista, joka piti itse kaivaa esiin.

Satu Piiparinen pitää rouheudesta ja epätäydellisyydestä. Hän kiinnostui talon potentiaalista, joka piti itse kaivaa esiin. Kuva: Matti Vassinen

Helen Hyttinen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisen verkkosivuilla 9.3.2023.

Vanha hirsirunkoinen, punainen tupa oikein pomppaa esiin valkoisesta maisemasta. Se on nimittäin ainoa ikäluokkansa talo kadun varrella.

Joensuun Hukanhaudalla sijaitseva Satu, 48, ja Aukusti, 6, Piiparisen kotitalo täyttää sattumoisin juuri tänä vuonna sata vuotta.

– Tarkoituksena on jollain tapaa juhlistaa sitä kesemmällä, Piiparinen kertoo talon tilavassa eteisaulassa.

Aulasta aukeavat oviaukot kolmeen eri suuntaan, joten lähes kaikista alakerran huoneista näkee vilauksen heti taloon tultua.

Taloon oli tehty vuosikymmenten mittaan useita remontteja, ja esimerkiksi seiniin laitetun lateksin kuorimiseen Satu Piipariselta hujahti kolme kesää.

Taloon oli tehty vuosikymmenten mittaan useita remontteja, ja esimerkiksi seiniin laitetun lateksin kuorimiseen Satu Piipariselta hujahti kolme kesää. Kuva: Matti Vassinen

Olohuoneeseen tulvii aurinkoisen pakkaspäivän valoa, ja herkullisen väriset samettipintaiset sohvat heräävät paisteessa henkiin. Satu Piiparinen kertoo ostavansa kalusteet pitkälti kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä, ja sohvat ovat löytyneet tori.fi:tä selaamalla.

– Tällaisen sillisalaatin kanssa joutuu aika tarkkaan miettimään, mikä sekaan sopii, Piiparinen sanoo.

Taloon tulvii valoa, sillä ikkunoita on lähes jokaiseen ilmansuuntaan. Se toisaalta tekee huonekalujen sijoittelusta mutkikkaampaa, sillä rikkonaisia seiniä on paljon.

Taloon tulvii valoa, sillä ikkunoita on lähes jokaiseen ilmansuuntaan. Se toisaalta tekee huonekalujen sijoittelusta mutkikkaampaa, sillä rikkonaisia seiniä on paljon. Kuva: Matti Vassinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Talon sähköjä on uusittu runsaasti. Satu Piiparinen on huomannut asumisen myötä, mihin pistokepaikkoja tarvitaan lisää. Aukusti tykkää rakennella kaikenlaista, kuten omia robotteja ja Lego-linnoja. Hän myös soittelee huoneessaan sähköpianolla.

Talon sähköjä on uusittu runsaasti. Satu Piiparinen on huomannut asumisen myötä, mihin pistokepaikkoja tarvitaan lisää. Aukusti tykkää rakennella kaikenlaista, kuten omia robotteja ja Lego-linnoja. Hän myös soittelee huoneessaan sähköpianolla. Kuva: Matti Vassinen

Keittiön tapetin valinnassa oli apuna Satu Piiparisen ystävä, joka ehdotti tumman hirren pariksi kellertävää tapettia.

Keittiön tapetin valinnassa oli apuna Satu Piiparisen ystävä, joka ehdotti tumman hirren pariksi kellertävää tapettia. Kuva: Matti Vassinen

Tummiksi käsitellyt hirsiseinät ja lautalattiat sanelevat myös muun sisustuksen värimaailmaa.

Piiparinen on rakentanut ja tuunannut paljon itse. Esimerkiksi eteiskaappi ja sängynpääty ovat hänen käsialaansa.

Aiemmin rivitalokaksiossa asunut Piiparinen osti talon vuonna 2008, vaikkei muutto ollut suunnitelmissa. Kaksio oli juuri remontoitu lattiasta kattoon, ja seuraavana kesänä Piiparinen teki kaupat hirsitalosta.

– Se vain oli rakkautta ensisilmäyksellä. Toki piti järjen kanssa pohtia, pystynkö sitoutumaan tällaiseen urakkaan päivätyöni ohessa, hän muistelee.

Talovanhuksen yläkerta on remontoimatta ja toimii nyt varastona ja verstaana, sillä Piipariset eivät ole toistaiseksi tarvinneet tiloja asuinkäyttöön. Alakerros on remontoitu lähes täysin mutta vanhaa kunnioittaen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Itämaiset matot lisäävät väriä ja pehmeyttä lattioille kautta talon.

Itämaiset matot lisäävät väriä ja pehmeyttä lattioille kautta talon. Kuva: Matti Vassinen

”Big Beniksi” nimetty korkea kellokaappi kätkee sisäänsä sähkökaapin.

”Big Beniksi” nimetty korkea kellokaappi kätkee sisäänsä sähkökaapin. Kuva: Matti Vassinen

Makuuhuoneen sininen tapetti tuli Piiparista vastaan sisustuslehdessä. Hän ihastui sen luontoaiheeseen.

Makuuhuoneen sininen tapetti tuli Piiparista vastaan sisustuslehdessä. Hän ihastui sen luontoaiheeseen. Kuva: Matti Vassinen

Vanhan talon remontointi ja sisustaminen on Satu Piipariselle eräänlaista sielunhoitoa ja vastapainoa työlle. Hän arvelee olevansa talon viides omistaja.

Vanhan talon remontointi ja sisustaminen on Satu Piipariselle eräänlaista sielunhoitoa ja vastapainoa työlle. Hän arvelee olevansa talon viides omistaja. Kuva: Matti Vassinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Satu Piiparinen pitää siitä, että vanhan talon mukana kulkee myös sen historia. Kerran kylässä kävi nainen, joka oli asunut talossa lapsuutensa.

– Hänen isovanhempansa olivat rakentaneet tämän. Hän vieraili sukulaisten kanssa, ja oli tosi mielenkiintoista kuulla, miltä täällä on ennen näyttänyt. Kun hän näki saunamme kellarikerroksessa, hän tokaisi, että te kylvette meidän perunakellarissa, Piiparinen kertoo nauraen.

Piiparinen oli varautunut talon ostaessaan suuriinkin remontteihin, kuten hirsien uusimiseen. Sen mittaluokan urakkaa ei kuitenkaan ole tullut vielä vastaan.

– Rakenteisiin en ole halunnut koskea, sillä ne ovat kestäneet erittäin hyvin aikaa jo sata vuotta. Yllätyin siitä, että lahovaurioitakaan ei ole tullut minkään remontin yhteydessä esiin.

Iäkkäässä talossa on tehtävä kompromisseja muun muassa nykytekniikan kanssa. Piiparinen on valinnut mahdollisimman hengittäviä rakennusmateriaaleja, sillä talossa ei ole ilmarakoja.

– Siinä olen tosi ehdoton, että kylmäullakoita ei turata umpeen, jotta talo hengittää. Sieltä on myös helppo sateella tarkistaa, näkyykö vuotoja, Piiparinen sanoo.

Satu Piiparinen on tehnyt itse esimerkiksi vessan pikkukaapin sekä metalliset lampetit.

Satu Piiparinen on tehnyt itse esimerkiksi vessan pikkukaapin sekä metalliset lampetit. Kuva: Matti Vassinen

Vilho-kissa pitää huolen, etteivät hiiret eksy taloon juhlimaan.

Vilho-kissa pitää huolen, etteivät hiiret eksy taloon juhlimaan. Kuva: Matti Vassinen

Piiparinen myöntää, että opettajan pitkät kesälomat ovat mahdollistaneet aikaa vievän remontoinnin. "Ihanaa on se, että tässä tekee itselleen."

Piiparinen myöntää, että opettajan pitkät kesälomat ovat mahdollistaneet aikaa vievän remontoinnin. "Ihanaa on se, että tässä tekee itselleen." Kuva: Matti Vassinen

Vaikka Piiparinen halusi vanhan talon, pitää elämisen perusedellytysten olla kunnossa. "En pysty työssäkäyvänä esimerkiksi siihen, että pitäisi vesi kantaa kaivosta."

Vaikka Piiparinen halusi vanhan talon, pitää elämisen perusedellytysten olla kunnossa. "En pysty työssäkäyvänä esimerkiksi siihen, että pitäisi vesi kantaa kaivosta." Kuva: Matti Vassinen

Tupa lämpiää puulla talvisaikaan päivittäin. Talossa on kaikkiaan neljä uunia, joskin kellarikerroksen uuni ei ole aktiivisessa käytössä. Apuna toimivat ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu.

Tunnelma hirsiseinien keskellä on lämpöinen ja anteliaan huonekorkeuden ansiosta avara. Muovimaton alta esiin kuorittu lautalattia narahtelee askelten alla.

– Minusta täällä on tosi raikas sisäilma, ja puulämmitys antaa ihanan pehmeän lämmön, Piiparinen fiilistelee.

Kylässä Piiparisilla
  • Vuonna 1923 rakennettu puutalo Joensuun Hukanhaudalla.

  • Pinta-alaa ei ole tarkistusmitattu, neliöitä arviolta hieman alle 200.

  • Kaksi asuinkerrosta sekä kellarikerros ja kylmäullakko.

  • Asukkaat: Erityisluokanopettajana sairaalakoulussa työskentelevä Satu Piiparinen, 48, hänen poikansa Aukusti Piiparinen, 6, sekä 8-vuotias bokseri Väinö ja 10 kuukauden ikäinen maine coon -rotuinen kissa Vilho.

  • Talon ovat rakentaneet Sakari ja Iida Häkkinen. Katu on nimetty aikanaan Sakarin ammatin mukaan Viskaalintieksi.

Haluaisitko esitellä kotisi tai vapaa-ajan asuntosi Karjalaisen lukijoille? Ilmoittaudu tai vinkkaa tuttavasi kodista täällä!

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi