Nuotiolla voi paistaa vaikka tomaatti-mozzarellatoasteja – Joensuun ympäristössä on useita nuotiopaikkoja, joissa on polttopuut valmiina
Nuotiolla voi paistaa terveellisempiä ja maistuvampia helppoja ruokia kuin grillimakkaraa.
Tässä jutussa esittelemme reseptit tomaatti-mozzarellatoasteihin, kasvisnyytteihin ja s'moresiin.
Luettelemme myös tulentekopaikkoja, jotka ovat lyhyen matkan päässä Joensuusta ja joissa on polttopuita valmiina.
Joensuun ympäristössä on useita nuotiopaikkoja, joita voi käyttää vapaasti ja jotka soveltuvat lyhyille käynneille.
Vaikka nuotiopaikoille tekisi vain päiväreissun, retkievään ei aina tarvitse olla grillimakkaraa sinappiraidalla. Vatsansa saa avotulilla helposti täyteen paljon ravintorikkaammallakin ruoalla, ja ilman retkikeitintä.
Nuotiolla voi valmistaa esimerkiksi rapeita toasteja, täyttäviä kasvisnyyttejä ja jälkiruoaksi amerikkalaista s'moresia. Kaikki tarvikkeet mahtuvat yhteen päiväreppuun. Mukaan kannattaa ottaa puukko, pitkät grillipihdit, talouspaperia ja vettä.
Nuotiolla ruoan tekeminen on hyvin samanlaista kuin grillaaminen hiiligrillillä. Ruokaa kannattaa laittaa paistumaan vasta sitten, kun nuotiossa on kunnon hiillos. Lämpöä voi hallita sijoittelemalla paistettavat ruoat järkevästi. Roihuun työnnetty eväs palaa melko nopeasti karrelle, kun taas hiilloksella kypsentymistä on helpompi hallita.
Tomaatti-mozzarellatoastit, 4 leipää
8 viipaletta paahtoleipää
8 rkl vihreää pestoa
125 grammaa mozzarellaa
2 tomaattia
8 siivua ilmakuivattua kinkkua
Voitele paahtoleivän viipaleet pestolla. Viipaloi mozzarella ja tomaatit.
Täytä puolet voidelluista leivistä mozzarellalla, tomaatilla ja kahdella siivulla ilmakuivattua kinkkua. Käännä loput leipäviipaleet täytettyjen päälle.
Sytytä nuotio ja odota, että hiillos muodostuu. Asettele leivät hiilloksen yläpuolelle ritilän päälle. Leivät paahtuvat nopeasti, joten varo palamista.
Paahda leipiin molemmin puolin kaunis pinta ja nosta pois ritilältä. Käytä apuna pitkiä pihtejä tai lastaa. Tarjoile.
Leivät voi kasata valmiiksi kotona, mutta onnistuu ruoan laittaminen paikan päälläkin. Kuva: Lari Lievonen
Leivät voi paistaa myös folioon käärittynä. Silloin juusto voi sulaa paremmin, mutta pinta ei saa kauniita raitoja. Kuva: Lari Lievonen
Toasteja voi täyttää muillakin täytteillä, kuten grillatulla broilerilla tai kevyesti paistetulla tuoreella pinaatilla. Kuva: Lari Lievonen
Kasvisnyytit, 2 annosta
Porkkana
Kuusi keskikokoista perunaa
Punasipuli
Paprika
80 g sinihomejuustoa
Oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria
Alumiinifoliota
Pilko kasvikset ja jaa ne kahden folioneliön päälle. Perunat ja porkkanat kannattaa laittaa alimmaksi, koska ne kypsyvät hitaimmin. Mitä pienemmäksi palat pilkkoo, sitä nopeammin ne kypsyvät. Murenna päälle sinihomejuustoa.
Lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa ja pippuria.
Sulje kasvikset ja juusto folioihin nyyteiksi. Kääri vielä toiset folioneliöt nyyttien ympärille.
Aseta nyytit nuotioon hiilloksen päälle ja paista noin 20 minuuttia. Folionyyttien paikkaa voi vaihtaa välillä niin, että ne kypsyvät tasaisesti. Kun kasvikset ovat kypsiä, nostele nyytit pois nuotiosta kuumuutta kestävillä kintailla tai pihdeillä. Kasvikset voi tarjoilla joko suoraan foliosta tai kaadettuna retkiruokalautaselle.
Jos haluaa keskittyä tulilla grillaamiseen, nyytit voi valmistella kotona valmiiksi. Kuva: Lari Lievonen
Kasvisten kypsymistä kannattaa välillä tarkkailla, etteivät ne livahda liian pehmeiksi. Kuva: Lari Lievonen
S'mores
Isoja vaahtokarkkeja
Maitosuklaapaloja
Marie-keksejä
Pilko maitosuklaa levystä paloiksi ja ota keksit valmiiksi esille.
Paahda vaahtokarkki grillitikussa nuotion hiilloksella pehmeäksi.
Ota keksi ja laita sen päälle pala maitosuklaata. Suklaata voi sulattaa ensin keksin päällä nuotion ritilällä. Aseta paahtunut ja pehmeä vaahtokarkki suklaan päälle ja paina suklaata vasten kevyesti toisella keksillä.
Vedä grillitikku varovasti pois vaahtokarkista. Tarjoile.
Vaahtokarkki ja suklaa puristetaan keksien väliin. Suklaata voi myös sulattaa hetken nuotiolla keksin päällä. Kuva: Lari Lievonen
Osa laavuista ja nuotiopaikoista on kaupungin huoltamia, ja niistä löytyy usein puita valmiiksi. Niissä on monesti myös paistamiseen tarkoitettu ritilä, mutta esimerkiksi toastit tulevat vielä näppärämmin halsterissa.
Nuotiolla grillattavat ruoat voi halutessaan esivalmistella kotona paistovalmiiksi ja keskittyä tulilla vain grillaamiseen. Toki kasvisten pilkkominen onnistuu myös paikan päällä terävällä puukolla. Leikkuulautana voi käyttää retkiruoka-astian kantta.
Avotulilla ruokaa laittaessa täytyy muistaa paloturvallisuus ja omien jälkiensä siivoaminen.
Minne päiväretkelle: Joensuun ja lähialueiden laavuja ja nuotiopaikkoja
Kuhasalo
Kukkosensaari 5, Joensuu
Kuusi tulentekopaikkaa ja kaksi varauskotaa
Käymälä
Polttopuuhuolto
Utransaari
Utrantie 88, Joensuu
Kolme tulentekopaikkaa
Polttopuuhuolto
Lykynlampi
Onttolantie 94, Onttola
Kaksi laavua
Käymälöitä
Polttopuuhuolto
Elovaaran ulkoilualue
Rääkkyläntie 180, Hammaslahti
Kaksi laavua
Kaksi käymälää
Polttopuuhuolto
Karhunmäen laavu
Karhunmäessä viheralueella lähellä Marjakarhuntietä
Laavu
Polttopuuhuolto
Kalliojärven laavu
Kalliojärven kierroksen varrella Hammaslahdessa, parkkipaikka Kalliojärventien varressa
Laavu
Käymälä
Polttopuuhuolto
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi