play

Tohmajärveltä lähtöisin olevat Sofia Sjöblom, 23, ja Tinja Laakkonen, 22, tekevät eroottista sisältöä Onlyfansiin sekä yksin että yhdessä – "Seksityö on edelleen tabu"

Valtaosa Tinja Laakkosen (vas.) ja Sofia Sjöblomin tilaajista on suomalaisia miehiä. Kumpikin veloittaa sisällöistään 15 dollarin kuukausimaksun.

Valtaosa Tinja Laakkosen (vas.) ja Sofia Sjöblomin tilaajista on suomalaisia miehiä. Kumpikin veloittaa sisällöistään 15 dollarin kuukausimaksun. Kuva: Minna Raitavuo/Sofia Sjöblom

Elisa Muhonen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisen verkkosivuilla 1.4.2024.

Seksityön tekeminen kiinnosti usean vuoden ajan Tohmajärvellä kasvaneita ystävyksiä Sofia Sjöblomia, 23, ja Tinja Laakkosta, 22. Kolme vuotta sitten he päättivät kokeilla alaa perustamalla Onlyfans-tilit, joilla he tuottavat itse eroottista sisältöä videoiden ja kuvien muodossa. 

Aluksi Sjöblom kertoo lähteneensä työhön "dollarinkuvat silmissä" nähtyään sosiaalisessa mediassa videon naisesta, joka kertoi tienaavansa hulppeasti Onlyfansilla.  

Pelkän suuren tilipussin tavoittelun perässä sisällöntuotantoa hän ei kuitenkaan suosittele, vaikka se monia nuoria naisia voi houkuttaakin. 

– Tosiasia on, että kanavalla voi saada kyllä tuloja, mutta eivät kaikki siellä menesty. Näkyvyyden takaamiseksi on tehtävä paljon töitä, hän mainitsee. 

Jos olen ollut poissa sivustolta, huomaa sen nopeasti tulojen määrässä.
Sofia Sjöblom
Puhelin on tärkeä väline sisällöntuottajan työssä. Sitä käytetään sisältöjen kuvaamiseen, markkinointiin ja yhteydenpitoon seuraajien kanssa.

Puhelin on tärkeä väline sisällöntuottajan työssä. Sitä käytetään sisältöjen kuvaamiseen, markkinointiin ja yhteydenpitoon seuraajien kanssa. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäisten viikkojen aikana tilaajia kertyi Sjöblomin kanavalle noin viitisenkymmentä. Tilin kasvattamiseksi hän teki runsaasti somemarkkinointia useilla eri sivustoilla, ja tällä hetkellä hänen tilaajamääränsä vaihtelevat 400–900 tilaajan välillä.

Tilaajien määrään vaikuttaa tuottajan oma aktiivisuus. 

– Esimerkiksi jos olen sairastellut ja ollut sen vuoksi poissa sivustolta, huomaa sen nopeasti tulojen määrässä, hän kertoo. 

Työmääräänsä hän ei ole laskenut. Sjöblom kuvaa viikoittain materiaalia, jonka jälkeen hän ajastaa julkaisunsa ja vastailee viesteihin silloin, kun niitä tulee. 

– Käytännössä käyn sivustolla päivittäin.  

Ennen sisällöntuottajan uraansa Sofia Sjöblom häpesi pituuttaan. Nykyään hän on ylpeä siitä, että hän on 190-senttisenä Suomen Onlyfans-piirin pisin nainen.

Ennen sisällöntuottajan uraansa Sofia Sjöblom häpesi pituuttaan. Nykyään hän on ylpeä siitä, että hän on 190-senttisenä Suomen Onlyfans-piirin pisin nainen. Kuva: Sofia Sjöblom

Hän: Sofia Sjöblom
 • Ikä: 23.

 • Asuinpaikka: Muuttanut Varsinais-Suomeen 2,5 vuotta sitten. Lähtöisin Tohmajärveltä.

 • Koulutus: Peruskoulu. Jättänyt useamman tutkinnon kesken.

 • Työ: Sisällöntuottaja ja myyjä.

 • Perhe: Ei halua tarkemmin määritellä perheen yksityisyyden suojaamiseksi.

 • Harrastukset: Kuntosali.

Idea yhdessä kameroille esiintymisestä tuli Sjöblomilta. Laakkosen ei tarvinnut kauaa miettiä asiaa, sillä sisällöntuotannossa kiinnosti valokuvaaminen ja hyvännäköiseksi laittautuminen. 

Myös seksuaalisuus ja seksi ovat olleet hänelle luonnollinen osa elämää.

– Koen sen olevan keino ilmaista itseäni, ja minun on aina ollut helppo puhua intiimeistäkin aiheista, hän kertoo. 

Alastomuus tai yhdessä pussailu ei tuntunut kummastakaan kiusalliselta, ja myöhemmin myös seksi tuli mukaan kuvioihin.  

He kertovat, että yhdessä työskentely on luontevaa ja helppoa. 

– Tekisimme sitä enemmänkin, jos asuisimme toisiamme lähempänä, nykyisin satojen kilometrien päässä toisistaan asuvat Laakkonen ja Sjöblom sanovat. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Puoliso tukee Tinja Laakkosen harrastusta täysin. Muutama ystävä sen sijaan oli poistanut Laakkosen somekanavistaan sen jälkeen, kun hän oli aloittanut sisällöntuotannon Onlyfansissa.

Puoliso tukee Tinja Laakkosen harrastusta täysin. Muutama ystävä sen sijaan oli poistanut Laakkosen somekanavistaan sen jälkeen, kun hän oli aloittanut sisällöntuotannon Onlyfansissa. Kuva: Minna Raitavuo

Hän: Tinja Laakkonen
 • Ikä: 22.

 • Asuinpaikka: Joensuu. Lähtöisin Tohmajärveltä.

 • Koulutus: Ylioppilas. Restonomin opinnot jääneet kesken.

 • Työ: Ravintolatyöntekijä.

 • Perhe: Puoliso ja kissat Clyde Barrow ja Bonnie Parker. Vanhemmat, neljä siskoa ja isoäiti.

 • Harrastukset: Tankotanssi ja avantouinti.

Ystävykset kertovat olevansa Pohjois-Karjalan ensimmäisiä Onlyfans-sisällöntuottajia. Tohmajärvellä havahduttiin nopeasti nuorten naisten aluevaltaukseen. 

– Kukaan ei tullut meille kommentoimaan mitään suoraan, mutta kavereilta kuulimme, että meistä oli esimerkiksi keskusteltu ruokapöydissä. Ihmiset myös saattoivat ohikulkiessaan katsella meitä päästä varpaisiin, Sjöblom sanoo. 

– Ja pienellä kylällä aika nopeasti huomasi, keitä nämä puhujat olivat. Tekemisiämme pidettiin naista alentavana, Laakkonen lisää. 

Kiusantekoa tapahtui myös Onlyfansissa, jossa Sjöblom huomasi joidenkin ihmisten maakunnasta tehneen erilaisia tilejä häntä häiritäkseen.

He koettivat painaa häntä alas laittamalla "todella törkyisiä viestejä” Onlyfansissa. 

– En tiedä, onko se kateutta vai mitä. Myös iltapäivälehtien kommenttikenttiä lukiessa huomaa, että seksityö on edelleen tabu varsinkin keski-ikäisten ja vanhempien ihmisten keskuudessa, hän pohtii. 

– Se jopa ärsyttää, kun seksuaalisuudesta tai pornosta ei voida puhua avoimesti. Haluan itse olla rikkomassa tätä kaavaa, koska nämä ovat täysin normaaleja asioita, Laakkonen sanoo. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Sofia Sjöblomin Onlyfans-sisältöihin kuuluvat esimerkiksi alusvaatekuvat, alastomana esiintyminen, seksiviestittely, miesten sukupuolielinten arvostelu sekä seksi yksin ja muiden kanssa.

Sofia Sjöblomin Onlyfans-sisältöihin kuuluvat esimerkiksi alusvaatekuvat, alastomana esiintyminen, seksiviestittely, miesten sukupuolielinten arvostelu sekä seksi yksin ja muiden kanssa. Kuva: Sofia Sjöblom

Kun kerroin isälleni asiasta, emme puhuneet toisillemme puoleen vuoteen.
Sofia Sjöblom

Onlyfans-tilit herättivät ajatuksia myös lähipiirissä.

Tinja Laakkosen äidille tyttären harrastus eroottisena sisällöntuottajana ei tullut yllätyksenä. 

– Ei hänellä ollut mitään negatiivista sanottavaa. Olen aina muutenkin herättänyt ihmisissä mielipiteitä, näyttävään ulkonäköönsä viittaava Laakkonen kertoo. 

Sofia Sjöblomin vanhempien suhtautuminen jakautui. Äiti oli jopa ihmetellyt, miksi tuolloin 20-vuotias Sjöblom ei ollut aloittanut työtä jo aikaisemmin. 

– Silloin realisoin häntä siitä, ettei nuorempana välttämättä ole järkevää lähteä sisällöntuottajaksi. Hänen kanssaan olen voinut puhua työstäni avoimesti. 

Sjöblomin isälle ura Onlyfansissa oli aluksi shokki.  

– Kun kerroin hänelle asiasta, emme puhuneet toisillemme puoleen vuoteen. Kun hän otti minuun taas yhteyttä, hän kertoi kuvittelevansa työni olevan lähinnä vanhoille sedille juttelua ja muuta vastaavaa.

– Vaikka hän ei halua kuulla, mitä teen Onlyfansissa, nykyään hän tukee minua. Se on työtä siinä missä muutkin.

Tinja Laakkonen kokee, että Onlyfans on tuonut elämään pitkälti vain positiivisia asioita. Kannustava palaute alustalla on parantanut hänen itsetuntoaan ja henkistä hyvinvointia.

Tinja Laakkonen kokee, että Onlyfans on tuonut elämään pitkälti vain positiivisia asioita. Kannustava palaute alustalla on parantanut hänen itsetuntoaan ja henkistä hyvinvointia. Kuva: Minna Raitavuo

Onlyfansin myötä Sofia Sjöblom saatetaan joskus tunnistaa kadulla. Hän toivoisi hienotunteisuutta yksityisyyden kunnioittamiseksi. "Baarissa on ok tulla moikkaamaan, mutta kaupassa olen mieluummin omissa oloissani."

Onlyfansin myötä Sofia Sjöblom saatetaan joskus tunnistaa kadulla. Hän toivoisi hienotunteisuutta yksityisyyden kunnioittamiseksi. "Baarissa on ok tulla moikkaamaan, mutta kaupassa olen mieluummin omissa oloissani." Kuva: Sofia Sjöblom

Sisältöä Tinja Laakkonen tuottaa pari kertaa kuussa silloin, kuin se tuntuu itsestä hyvältä. Tällä hetkellä hänen sisältöjään tilaa muutama kymmenen ihmistä.

Hänelle sisällöntuotanto Onlyfansissa on ollut harrastus alusta lähtien, ja sellaisena hän sen toistaiseksi myös näkee. 

– En usko siirtyväni kokoaikaiseksi tuottajaksi. Pidän nykyisestä kokoaikatyöstäni paljon, enkä haluaisi luopua siitä, ravintola-alalla työskentelevä Laakkonen sanoo. 

Sofia Sjöblomin suunnitelmissa on jossain vaiheessa keventää työtuntejaan myyjänä, jotta hän pystyisi panostamaan enemmän Onlyfansiin.

– Tärkeintä tuottajan työssä on minulle vapaus, joka mahdollistaa enemmän aikaa itselleni ja läheisille. 

Sisällöntuottajien verotus puhuttaa

Verohallinnon mukaan Onlyfans-sisällöntuottajat jättivät ilmoittamatta tuloja verotukseen yli viiden miljoonan euron edestä.


Verotus on asia, joka nousee aika ajoin esille sisällöntuottajien keskenäisissä ryhmissä.


– Varsinkin uusilla sisällöntuottajilla voi olla käsitys, että vähän tienatessa ei tuloja tarvitsisi ilmoittaa ollenkaan. Me useamman vuoden alalla olleet korjailemme näitä väittämiä ja neuvomme tarpeen tullessa, Sofia Sjöblom huomauttaa.


– Moni maksaa nätisti veronsa, mutta tietysti heitäkin on, jotka eivät niin tee.


Sisällöntuottajien keskuudessa hämmennystä ovat aiheuttaneet myös verottajien ristiriitaiset ohjeistukset.


– Usein törmää siihen, että jollekin neuvotaan yhtä ja toiselle toista. Pyrimme siihen, että tieto kulkisi ryhmissämme, jotta kaikilla olisi samanlainen käsitys verotuksesta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi