play

Esittelemme kuusi mainiota telttailupaikkaa Joensuun lähialueella

Höytiäisen rannassa telttailessa ei ole kauniista maisemista puutetta, ja myös rannan rakenteet ovat hyväkuntoiset.

Höytiäisen rannassa telttailessa ei ole kauniista maisemista puutetta, ja myös rannan rakenteet ovat hyväkuntoiset. Kuva: Marko Puumalainen

Petra Mustonen

Juttu on julkaistu Karjalaisessa ensimmäisen kerran 18.8.2023.

Lauantaina 26. elokuuta vietetään Nuku yö ulkona -päivää. Olisi mukava viettää yö teltassa, mutta missä? Teltan saa pystyttää jokaisenoikeudella melkein minne tahansa luonnon helmaan, mutta jos toiveena on telttailla helposti lähellä taukopaikkafasiliteetteja, voi Joensuun lähettyviltä olla yllättävän vaikea löytää sopivia kohteita.

Moni retkeilijöiden suosiossa oleva taukopaikka Joensuun lähiympäristössä sijaitsee telttailuun joko liian soisessa, kivikkoisessa tai mäkisessä maastossa. Etukäteen voi olla myös hankala selvittää, löytyykö jostakin tietystä retkikohteesta varmasti riittävän kokoisia ja tasaisia paikkoja teltalle.

Tähän juttuun on koottu kuusi telttailuun varmasti sopivaa luontokohdetta, jotka sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan säteellä Joensuusta ja joiden lähettyville pääsee kätevästi autolla. Lähes kaikista listatuista kohteista löytyy myös polttopuita ja huussi sekä mahdollisuus pulahtaa uimaan.

1. Hirvisärkkä

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Höytiäisen rannassa Kontiolahdella, Jaama trailin varrella sijaitseva Hirvisärkkä on matalan kynnyksen telttailukohde parhaimmillaan. Tasaista ja pehmeää maastoa löytyy isommallekin määrälle telttoja. Paikalla on huussi, nuotiopaikka, polttopuita ja uimapaikka pukukoppeineen.

Hirvisärkälle ajaa Joensuusta 20 minuutissa ja autolla pääsee aivan äärelle. Omaa rauhaa ja retkeilyfiilistä kaipaavalle Hirvisärkkä voi olla turhankin suosittu ja uimarantamainen, mutta jos toiveena on viettää yö teltassa kauniilla paikalla helposti ja varmasti, on paikka siihen oivallinen.

2. Elovaara

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vehreä ja vaihteleva Elovaaran ulkoilualue Hammaslahdessa on suunniteltu päiväretkeilykohteeksi, mutta luontopolkujen varrella olevat kaksi laavupaikkaa sopivat maastoltaan varsin hyvin myös telttailuun. Majoitetta pystyttäessä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että alue on luonnonsuojelualuetta, vaikka jokaisenoikeuden mukaista yöpymistä ei olekaan kohteessa rajoitettu.

Rääkkyläntien varressa sijaitsevan parkkipaikan välittömässä läheisyydessä on kauniissa ja tasaisessa koivikossa sijaitseva esteetön laavualue, josta löytyy huussi ja puuhuolto, mutta jonka tuntumassa ei ole vesistöä. Kuten lähes kaikki sellaiset taukopaikat, joiden ääreen pääsee autolla, saattaa tämä laavupaikka kuitenkin olla toisinaan rauhaton.

Ehkä jopa paremmin yöpymiseen sopiikin alueen vaatimattomampi, mutta kuitenkin huussilla ja polttopuilla varustettu laavu Kontkasenlammilla. Sinne pääsee lyhimmillään puolen kilometrin patikoinnilla Lehtoniementien pysäköintialueelta. Laavun vieressä on tasaista kuusikkoa, johon teltta on helppo pystyttää.

Kuva: Petra Mustonen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

3. Joutenlampi

Oravantaipaleen taukopaikkanakin toimiva Joutenlammen laavu sijaitsee Joensuussa Kiihtelysvaaran ja Heinävaaran välissä. Joensuusta vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä olevalle laavulle pääsee autolla ja sieltä löytyy sekä huussi että puuhuolto.

Laavua ympäröivä tasainen maasto sopii hyvin telttailuun. Laavulle pääsee myös esimerkiksi pyörätuolilla ja huussiin on rakennettu ramppi, mutta täysin esteettömiä rakenteet eivät ole. Maastoon merkittyä Oravantaivalta pitkin voi käydä retkeilemässä.

4. Iso-Valkealampi

Iso-Valkealammen laavu sijaitsee Joutenlammen laavun tavoin Oravantaipaleen varrella Heinävaaran lähettyvillä, ja myös sen läheisyyteen pääsee autolla. Laavun luota löytyy huussi ja puuhuolto sekä hyvää maastoa teltan pystytykseen. Kirkasvetiseen lampeen voi pulahtaa uimaan.

5. Urkkalampi

Kolinpolun varrella, Kolvananuuron luonnonsuojelualueen eteläpuolella sijaitsevalla Urkkalammen laavulla voi etenkin viikonloppuisin ja hyvällä säällä olla tungosta, mutta jos laavun ympäristö ei ole aivan täynnä autoja, saa sinne pystytettyä teltan kuvankauniiseen maisemaan.

Urkkalammen laavu on niin sanottu kotus eli kaksipuoleinen laavu, jonka sisällä on tulisija. Myös laavun pihassa on nuotiopaikka, ja lisäksi paikalta löytyy huussi ja puuhuolto. Matkaa Kolvananuuron rotkolaaksoon on noin pari kilometriä merkittyä polkua.

6. Papulanniemi

Mikäli huussi ja puuhuolto eivät ole kynnyskysymyksiä, voi Pielisjoen varrella hieman ennen Pitkärannan luonnonsuojelualuetta sijaitsevassa Papulanniemessä viettää todennäköisesti varsin rauhallisen telttayön luonnonkauniissa jokimaisemassa, puolen tunnin ajomatkan päässä Joensuusta.

Niemeen pääsee autolla ja siellä sijaitseva Papulanniemen laavu on jokseenkin huonokuntoinen, mutta sen tulipaikka ajaa kyllä asiansa ja toimii siten hyvänä tukikohtana telttailijalle. Laavun luota voi hyvin pulahtaa uimaan tai vaikka onkia.

Laavun lähiympäristön mäntykankaalta löytyy kuivia ja melko tasaisia paikkoja teltalle tai parille. Paikoin maasto on niemessä kuitenkin sen verran kosteaa, että jalassa on hyvä olla vedenpitävät kengät.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi