play

Opi kutomaan pirtanauhaa joensuulaislähtöisen käsityötaiteilija Sanna Vatasen ohjeella

Joensuulaislähtöinen tekstiilitaiteilija ja käsityökirjailija Sanna Vatanen varoittaa leikkisästi, että pirtanauhan kutomiseen jää sitten helposti koukkuun.

Joensuulaislähtöinen tekstiilitaiteilija ja käsityökirjailija Sanna Vatanen varoittaa leikkisästi, että pirtanauhan kutomiseen jää sitten helposti koukkuun. Kuva: Marko Puumalainen

Petra Mustonen

Tiedätkö, miten tehdään pirtanauhaa? Joensuulaislähtöinen, nykyisin Ahvenanmaalla asuva tekstiilitaiteilija ja käsityökirjailija Sanna Vatanen, 51, vakuuttaa, että se on yllättävän helppoa, kun aloittaa yksinkertaisesta ohjeesta.

– Harjoitella voi vaikka jämälangoilla, niiden lisäksi tarvitaan vain nauhapirta. Lankojen pujottelu nauhapirtaan voi vaatia alkuun vähän keskittymistä, mutta kun kutomisessa pääsee vauhtiin, nauhaa syntyy melkein kuin itsestään, Vatanen kertoo.

Vatanen työstää parhaillaan käsityökirjaa pirtanauhan tekemisestä.

Lankojen pujottelu nauhapirtaan voi vaatia alkuun vähän keskittymistä, mutta kun kutomisessa pääsee vauhtiin, nauhaa syntyy melkein kuin itsestään.
Sanna Vatanen
Pirtanauhan kutomista voi kokeilla vaikka jämälangoista, tarvitaan vain nauhapirta. Tällä Sanna Vatasen ohjeella syntyy kuvan mukaista pirtanauhaa.

Pirtanauhan kutomista voi kokeilla vaikka jämälangoista, tarvitaan vain nauhapirta. Tällä Sanna Vatasen ohjeella syntyy kuvan mukaista pirtanauhaa. Kuva: Sami Repo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nauhapirralla kutominen on niin vanha käsityötekniikka, että sen syntyajankohta on historian hämärässä. Suomessa pirtanauhat olivat 1800-luvulla laajimmalle levinnyt nauhatekniikka, ja vielä 1900-luvun alussa niitä tehtiin ja käytettiin valtavasti. Ne koristavat myös monia kansallispukuja.

– Karjalassa pirtanauhaa on käytetty perinteisesti niin arki- kuin juhlavaatetuksessakin, ja naiset käyttivät niitä usein hiuksissa. Häiden yhteydessä miniä antoi anopille lahjaksi valtavia määriä pirtanauhoja, Sanna Vatanen kertoo.

1900-luvun kuluessa pirtanauhan tekeminen suorastaan romahti, mutta nyt ne nostavat taas päätään käsityöharrastajien keskuudessa. Modernissa käytössä pirtanauha sopii vaikkapa kesäkassin kahvoihin tai ystävärannekkeisiin.

Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana nauhojen hyödyntämisessä, mikä onkin hyvä, sillä nauhapirralla kutomiseen jää helposti koukkuun. Tästä Sanna Vatasen laatimasta raidallisen pirtanauhan ohjeesta on hyvä lähteä liikkeelle. Sen jälkeen voikin lisätä haastetta opettelemalla erilaisten kuvioiden poimintaa.

Ohje: Näin syntyy pirtanauha

Tarvikkeet:
  • nauhapirta

  • sakset

  • loimea varten kolmea eri väristä puuvillalankaa, ohjeessa käytetty pinkkiä, valkoista ja vihreää

  • kudelankaa, ohjeessa käytetty pinkkiä

  • vahvaa narua loimen kiinnitystä varten

  • jättihakaneula tai metallipuristimia

Tee loimi:

Leikkaa 120 senttimetrin pituisia langanpätkiä: 8 pinkkiä, 12 valkoista ja 9 vihreää lankaa, eli yhteensä 29 lankaa. Solmi langat toisesta päästä yhteen vetosolmulla. Pujota vetosolmuun kiinnitysnaru.

Pujota langat nauhapirtaan:

Pujota nauhapirran keskimmäiseen pyöreään reikään vihreä lanka. Pujota sen molemmin puolin pirran väleihin valkoinen lanka. Jatka pujottamalla pirran reikiin aina vihreä lanka ja väleihin valkoinen lanka, molemmin puolin.

Kun jäljellä on 2 valkoista lankaa, pujota lanka molemmin puolin seuraavaan reikään: loimen reunoissa on nyt 2 valkoista lankaa. Pujota vielä 4 pinkkiä lankaa molempiin reunoihin. Tarkista, että kaikki pirran keskimmäiset 29 reikää ja väliä on langoitettu.

Kiinnitä loimi esimerkiksi oven kahvaan, sängyn päätyyn tai pöydän reunaan kiinnitettyyn ruuvipuristimeen. Tasaa loimi ja tee toiseenkin päähän vetosolmu. Pujota siihen pidempi naru, jonka avulla kiinnität loimen vyötäröllesi. Nauhapirta on paikallaan solmujen välissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Pirtanauhasta voi tehdä vaikkapa kantohihnat. Kuvassa on Sanna Vatasen Elämänpuu-kassi.

Pirtanauhasta voi tehdä vaikkapa kantohihnat. Kuvassa on Sanna Vatasen Elämänpuu-kassi. Kuva: Sami Repo

Kudo:

Voit kieputtaa pinkkiä kudelankaa pahvinpalan ympärille, mutta myös pieni kerä käy. Varaa lähellesi tarpeeksi kudelankaa ja sakset. Voit halutessasi kutoa pari ensimmäistä kerrosta paksummalla langalla, että työ tasaantuu.

Ota ergonominen asento ja pidä työ sopivan kireänä. Aloita palttinasidoksen kutominen nauhapirtaa apuna käyttäen:

1. kerros: Nosta nauhapirtaa (reikiin pujotellut langat nousevat ylös ja väleihin pujotellut laskevat alas) ja vie kude oikealta vasemmalle. Jätä reilu langanpää. Laske nauhapirtaa ja paina uutta viriötä kädelläsi niin, että kude asettuu tiiviisti työhön. Syntyi vihreä kuvioraita.

2. kerros: Pidä nauhapirta alhaalla (väleihin pujotellut langat nousevat ylös ja reikiin pujotellut laskevat alas) ja vie kude vasemmalta oikealle. Nosta nauhapirtaa ja paina kude tiiviisti työhön. Syntyi valkoinen kuvioraita.

Toista kerroksia 1–2 kunnes työ on sopivan pituinen.

Viimeistely

Avaa vetosolmu ja vedä loimilangat pirran läpi. Viimeistele nauha tekemällä uudet vetosolmut molempiin päihin tai palmikoimalla lankoja. Ohuemmasta langasta tehdyn nauhan pään voi siistiä saumurilla ja ommella nauhaan taitoksen.

Vinkkejä kutomiseen:

Pyri pitämään nauha tasalevyisenä. Paina kude aina vastakkaisen viriön avulla tiiviisti työhön. Tarkista loimilankojen kireyttä säännöllisesti: jos jokin lanka on löysällä, kiristä sitä ja solmi loimenpää tarvittaessa uudelleen.

Kutomisen edetessä taita loimea kasaan jättihakaneulan tai metallipuristimien avulla. Harrastuksen edetessä voit hankkia nauhanpidikkeen vyötärökiinnitystä varten sekä lenkkipäisen neulan lankojen pujottamista helpottamaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi