play

Juha Halonen asuu vuonna 1905 rakennetussa talossa Puu-Nurmeksessa – "Vanhan talon ostaminen vaatii rohkeutta"

Juha Halosen Nurmeksessa sijaitsevassa kodissa on noin 150 neliötä. Halonen on remontoinut talon kauttaaltaan vuosien saatossa.

Juha Halosen Nurmeksessa sijaitsevassa kodissa on noin 150 neliötä. Halonen on remontoinut talon kauttaaltaan vuosien saatossa. Kuva: Riikka Hurri

Anni Rodriguez

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 16.2.2023.

Kun Juha Halonen 20 vuotta sitten 28-vuotiaana silloisen vaimonsa kanssa tuli katsomaan Puu-Nurmeksessa myynnissä ollutta taloa, hän ei missään nimessä halunnut ostaa sitä. Vuonna 1905 rakennetun talon kunto epäilytti ja hirvitti, ja vielä kaupanteon hetkelläkin hän muistaa olleensa hermostunut.

Nykyään hän ei suostuisi muuttamaan talosta pois.

– Vaikea kuvitella, että tästä talosta joskus luopuisin, hän sanoo.

Omistajia talolla on ehtinyt olla useita. Kelloseppä Virtanen rakensi sen vuonna 1905, ja talon toisessa päädyssä toimi tuolloin kellosepänliike.

Sitten talo siirtyi Metsähallitukselle, josta jälleen kaupungin vuokrataloksi. Välissä oli vielä yksityinen omistaja, jonka jälkeen se siirtyi Haloselle.

– Seinät ja katot oli levytetty, lattialla oli harmaat muovimatot, hän kertoo talon silloisesta ulkonäöstä.

Remonttia onkin tehty koko taloon putkia ja sähköjä myöten. Alkuperäiset pinnat on kaivettu esiin, ja talossa on näkyvillä kaunista hirsipintaa sekä puulattiaa. Esimerkiksi keittiössä on menossa jo toinen remonttikierros.

Juha Halosen vihreä koti sijaitsee Puu-Nurmeksessa. Tämän puoleisessa päädyssä oli aikanaan kellosepänliike.

Juha Halosen vihreä koti sijaitsee Puu-Nurmeksessa. Tämän puoleisessa päädyssä oli aikanaan kellosepänliike. Kuva: Riikka Hurri

Juha Halonen työskentelee yrittäjänä.

Juha Halonen työskentelee yrittäjänä. Kuva: Riikka Hurri

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juha Halonen kertoo itse tehneensä pitkälti kaiken remontin, paitsi katon ja laatoitukset.

– Merkonomikin voi rempata, kun ajattelee vain, miten on ennenkin tehty, hän vakuuttaa.

Vanha talo tuo remontointiin toki omat kommervenkkinsä. Kun Halonen alkoi remontoida keittiötä ensimmäistä kertaa, hän alkoi tehdä sitä vatupassin kanssa. Kun heittoa tuli kolmen metrin matkalla jo seitsemän senttiä, hän heitti vatupassin pois ja teki ilman.

Yläkerran työhuoneessa hän osoittaa ikkunasta näkyvää Pielistä.

– Haluaisin työpöydän tähän ikkunan eteen, että voisi katsella järvelle, mutta lattia on tässä niin vino, ettei se onnistu.

Niinpä työpöytä on huoneen suoremmassa kohdassa.

Kylässä
  • Asukkaat Juha Halonen sekä puoliso Jenni Kervinen, jotka jakavat aikaansa Nurmeksen- ja Joensuun-kotien välillä. Kodin sisustus on Jennin kädenjälkeä.

  • Jennin ja Juhan lapsilla on huoneet käytössään aina vieraillessaan.

  • Nurmeksessa osa tuntee talon Niemen talona entisen metsänhoitajan mukaan.

  • Halonen on osallistunut muutamana vuotena Puu-Nurmeksen Avoimet ovet -päivään, jolloin taloon on päässyt tutustumaan.

  • Seuraava remontti alkaa keväällä, jolloin hän aikoo kunnostaa piharakennuksen.

  • Juha Halonen työskentelee yrittäjänä myynti- ja markkinointialalla.

Tämä hirsiseinä on ollut jossain vaiheessa myös rakennuksen ulkoseinä, ennen kuin taloa laajennettiin.

Tämä hirsiseinä on ollut jossain vaiheessa myös rakennuksen ulkoseinä, ennen kuin taloa laajennettiin. Kuva: Riikka Hurri

Halosen tyttäret ovat jo muuttaneet pois kotoa mutta käyvät siellä edelleen. "Ihmisten määrä täällä vaihtelee yhdestä neljään."

Halosen tyttäret ovat jo muuttaneet pois kotoa mutta käyvät siellä edelleen. "Ihmisten määrä täällä vaihtelee yhdestä neljään." Kuva: Riikka Hurri

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taloon on tehty suuriakin pohjamuutoksia. Jossain vaiheessa historiaansa se oli paritalo. Juha Halonen puolestaan on siirrellyt seiniä. Jotta molemmille tyttärille sai näiden ollessa lapsia omat huoneet, hän teki yhden väliseinän.

Vessa taas oli todella pieni, joten hän laajensi sen kunnon kylpyhuoneeksi. Sauna on vain piharakennuksessa, eikä Halonen usko, että tulee koskaan rakentaneeksikaan saunaa sisälle.

– Saunan tuominen sisälle voisi olla riski tällaiselle rakennukselle.

Tässä makuuhuoneessa on koko talon ainoa tapetti.

Tässä makuuhuoneessa on koko talon ainoa tapetti. Kuva: Riikka Hurri

Toisen tyttären huoneen seinälle Halonen toteutti pinnan vanhoista lehdistä. "Nyt jos tekisin uudestaan, niin lapsen huoneessa laittaisin nuo kuolinilmoitukset ylös ja sarjakuvat alemmas", hän nauraa.

Toisen tyttären huoneen seinälle Halonen toteutti pinnan vanhoista lehdistä. "Nyt jos tekisin uudestaan, niin lapsen huoneessa laittaisin nuo kuolinilmoitukset ylös ja sarjakuvat alemmas", hän nauraa. Kuva: Riikka Hurri

Talon sisustuksessa on sulassa sovussa uutta ja vanhaa.

Talon sisustuksessa on sulassa sovussa uutta ja vanhaa. Kuva: Riikka Hurri

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanhan talon ostamisesta ja kunnostamisesta haaveileville Juha Halonen antaa vinkiksi, että kannattaa ensin asua talossa pari vuotta ja oppia talon tavoille ennen kuin alkaa remontoida.

Itse hän sai aikoinaan virnuilevan ohjeen siitä, että muovin varoetäisyys on vanhaa puutaloa remontoidessa yksi kilometri.

– Tällaisia saa pilattua hyvin. Nyt jos olisin ostamassa vanhaa taloa, ostaisin joko alkuperäiskuntoisen tai perinteisin rakennusmenetelmin hyväkuntoiseksi remontoidun. Vanhat menetelmät ovat turvallisimpia, hän sanoo talon rakenteisiin ja sisäilma-asioihin viitaten.

– Vanhan talon ostaminen vaatii rohkeutta. Mutta minä en ollut mikään remppatyyppi, siihen vain tehdessä oppi, hän toteaa ja vinkkaa, että Museovirastolta löytyy ohjeet kaikkeen vanhoihin rakennuksiin liittyvään kunnostamiseen.

Hän muistelee nauraen sitä, kuinka nuorena kaverien projektina saattoi olla seinän tapetoiminen kerrostalokämpässä. Samaan aikaan hänellä pihaan tuli milloin minkinlainen kone.

– Itse tein vähän raskaampaa remonttia.

Puu-Nurmeksessa sijaitseva Halosen talo on suojeltu, eikä sen ulkoasua saa muuttaa.

– Kyllähän vanhassa talossa kunnossapitoa riittää, mutta enpä tiedä, onko tämä sen työläämpi kuin uudempikaan talo, hän tuumaa.

Myös talon pihaa on kunnostettu paljon. Pihalla on piharakennus, jossa sauna.

Myös talon pihaa on kunnostettu paljon. Pihalla on piharakennus, jossa sauna. Kuva: Riikka Hurri

Talon lattian alta löytyi tämä Raamattu vuodelta 1878. Talon rossipohjasta löytyy edelleen aarteita aina kun siellä käy.

Talon lattian alta löytyi tämä Raamattu vuodelta 1878. Talon rossipohjasta löytyy edelleen aarteita aina kun siellä käy. Kuva: Riikka Hurri

Talon yksi erinomainen puoli jo ostaessa oli se, että kaupunki oli siirtänyt sen kaukolämpöön. Niinpä lämmityskulut eivät ole suuret, vaikka toki yli kolmen metrin huonekorkeus sitä lisääkin. Myös ikkunat talossa ovat vain kaksinkertaiset, eikä Halonen ole vaihtanut niitä.

– Olen laskenut, että ikkunoita on niin paljon, ettei se maksaisi itseään takaisin.

Liikenteen ääniä kadulta kuuluu, mutta Halosella on omanlainen lähestymistapa:

– Jos liikenteen melu Nurmeksessa häiritsee, niin silloin asiat ovat hyvin.

Myös turisteja on alkanut näkyä viime vuosina enemmän, ja kesäisin pihan kulmalla seisoo selfien ottajia. Nekään eivät Halosta häiritse.

Hän kertoo Puu-Nurmeksessa asumisessa olevankin omanlaistaan rentoa tunnelmaa.

– Onhan tässä eksotiikkaa, jonka olen vasta viime vuosina tajunnut, Nurmeksesta kotoisinkin oleva Halonen sanoo.

– Kesäisin katselen, kun läheisen loma-asunnon asukkaat kävelevät venerantaan, ja minulla on itselläkin siellä vene. Onhan tämä vähän kuin mökillä olisi.

Haluaisitko esitellä kotisi tai vapaa-ajan asuntosi Karjalaisen lukijoille? Ilmoittaudu täällä tai vinkkaa kaveristasi!

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi