play

Näin kiertotalous toimii Juuassa: Puljongin liemissä käytetyt sipulit ja kananluut muutetaan biokaasuksi ja edelleen höyryksi

Juuan biokaasulaitos otettiin käyttöön keväällä, Nevelin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Hanna Viita esittelee.

Juuan biokaasulaitos otettiin käyttöön keväällä, Nevelin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Hanna Viita esittelee. Kuva: Mikko Ahvenainen

Mikko Ahvenainen

Juuassa Puljongin liemi- ja kastiketehtaan yhteyteen valmistuneen biokaasulaitoksen tuotantoa ajetaan ylös syksyn aikana.

Alkuvaiheessa tarkoitus on tuottaa 980 000 kuutiota biokaasua vuodessa, mikä vastaa noin 9 500 megawattitunnin energiantuotantoa.

Kyse on kansainvälisen elintarvikeyhtiön Nestlén tytäryhtiön Puljonki Oy:n ja Nevel Oy:n yhteistyöstä.

Puljongin tehtaalla syntyvä orgaaninen jäte muutetaan biokaasuksi ja edelleen höyryksi. Biokaasulla korvataan tehtaan aiemmin käyttämää nestekaasua.

Biokaasulaitoksella syntyviä oheistuotteita voidaan puolestaan käyttää lannoitteena maatalouden tarpeisiin.

Paul den Dunnenin mukaan kestävän kehityksen tarve ei ole koskaan ollut niin kiireellinen kuin nyt.

Paul den Dunnenin mukaan kestävän kehityksen tarve ei ole koskaan ollut niin kiireellinen kuin nyt. Kuva: Mikko Ahvenainen

Puljonki Oy:n toimitusjohtajan Paul den Dunnenin mukaan biokaasulaitos mahdollistaa tehtaan toiminnan 80-prosenttisesti uusiutuvalla energialla.

– Biokaasulaitos on merkittävä edistysaskel hiilijalanjälkemme pienentämisessä ja kiertotalouden edistämisessä, den Dunnen sanoi laitoksen avajaisissa keskiviikkona.

– Kiertotaloutta hyödyntämällä emme ainoastaan vähennä jätettä, vaan luomme myös tehokkaamman ja kestävämmän energiajärjestelmän.

– Olen ylpeä siitä, että prosessin sivutuotteita voidaan käyttää arvovirrassa energian ja lannoitteiden tuottamiseksi paikallisille yhteisöille ja ruoan alkutuotannolle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Nevel Oy:n käyttöpäällikön Timo Lukkarin mukaan biokaasulaitoksen ylösajo kestää vielä muutaman kuukauden. Kaasua varastoidaan suureen palloon.

Nevel Oy:n käyttöpäällikön Timo Lukkarin mukaan biokaasulaitoksen ylösajo kestää vielä muutaman kuukauden. Kaasua varastoidaan suureen palloon. Kuva: Mikko Ahvenainen

Nevel Oy:n toimitusjohtajan Thomas Lutherin mukaan Juuan biokaasulaitos on hieno esimerkki paikallisesta kiertotaloudesta.

– Teollisuusyritykset hakevat enenevissä määrin ratkaisuja hukan minimoimiseksi ja sivuvirtojen muuttamiseksi hyötykäyttöön, esimerkiksi energiaksi.

Lutherin mukaan sivuvirtojen prosessointi auttaa päästövähennysten saavuttamisessa hyödyntäen täten myös yhteiskuntaa.

– Olemme ilolla mukana paikallisesti Juuassa luomassa konkreettista ratkaisua, jossa nämä tavoitteet näkyvät päivittäisessä työssä, Luther sanoo.

Timo Lukkarin mukaan prosessissa syntyvästä kaasusta 65-70 prosenttia on metaania.

Timo Lukkarin mukaan prosessissa syntyvästä kaasusta 65-70 prosenttia on metaania. Kuva: Mikko Ahvenainen

Biokaasulaitos käyttää syötteenään noin 5 000 tonnia liemi- ja kastiketehtaalta tulevaa orgaanista jätettä vuodessa.

– Naudanluita, vasikanluita ja kananluita, joita on keitetty liemeksi. Joukossa voi olla liemen reseptistä riippuen porkkanaa ja sipulia, Puljongin tehtaanjohtaja Tomi Strand luettelee.

Aikaisemmin Puljongin orgaaninen jäte on mennyt kompostoitavaksi Kiteelle ja Joutsenoon.

– Rekkaliikenne vähenee, kun biojätettä ei tarvitse kuljettaa ympäri maakuntaa, Strand mainitsee.

Tukisyötteenä laitos käyttää muun muassa olkea, heinää ja lietelantaa.

– Tulevaisuudessa, kun pystymme käsittelemään enemmän syötettä, voimme ottaa sitä myös muilta teollisuudenaloilta, Nevel Oy:n käyttöpäällikkö Timo Lukkari mainitsee.

Juuan biokaasulaitos pystyy käsittelemään 19 500 tonnia biojätettä vuodessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Puljongin tehtaanjohtaja Tomi Strand ja tuotantopäällikkö Sonja Vanhala esittelevät tuotantolinjaa, jonka orgaanisesta jätteestä biokaasu tuotetaan.

Puljongin tehtaanjohtaja Tomi Strand ja tuotantopäällikkö Sonja Vanhala esittelevät tuotantolinjaa, jonka orgaanisesta jätteestä biokaasu tuotetaan. Kuva: Mikko Ahvenainen

Käytännössä Puljongin tehtaan kiinteä orgaaninen jäte kuljetetaan siirtolavoilla noin 150 metrin päässä sijaitsevaan biokaasulaitokseen.

Nestemäisen jätteen siirtämiseen käytetään imuautoa.

– 10–12 tonnin lava käydään tyhjentämässä 15 kertaa viikossa, nestemäinen jäte kerran päivässä, Strand kertoo.

Biokaasulaitoksen 1 400 kuution suuruisessa reaktorissa käytetään mesofiilista prosessia, jossa biokaasutus tapahtuu Timo Lukkarin mukaan 39 asteen lämpötilassa.

– Reaktori on tulppavirtausperiaatteinen, eli viipymä on noin 40 vuorokautta. Toisesta päästä syötetään, toisesta päästä otetaan pois.

Vapautuvasta kaasusta noin 65–70 prosenttia on talteen otettavaa metaania.

– Nestemäiset jäännökset menevät hygienisoinnin jälkeen lannoitteeksi peltoviljelyyn. Kiintoaines menee Kiteelle, jossa se jatkokäsitellään myös lannoitteeksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi